Løkke dropper VLAK-samarbejdet: En blå regering er ikke førsteprioritet

DREJNING: Målet for Lars Løkke Rasmussen (V) er ikke længere en borgerlig-liberal regering. I stedet går V-formanden efter at danne en regering hen over midten.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil danne en regering hen over midten. 

Det siger Løkke til TV 2 News.

Han går dermed ikke længere til valg på at fortsætte VLAK-regeringen.

"Jeg er nået til den konklusion, at hvis Venstre får et styrket mandat i morgen, så vil jeg bruge al min energi og erfaring på at se, om ikke det kan lade sig gøre at samle en regering med ansvarlige erfarne partier hen over midten," siger Løkke til TV 2 dagen før, valgkampen slutter. 

Mette Frederiksen afviste
I midten af maj åbnede statsministeren første gang op for at danne en SV-regering. Det gjorde han i samtalebogen 'Befrielsens øjeblik', hvor kan kaldte regeringssamarbejdet mellem Socialdemokratiet og Venstre for et "rigtigt forslag". 

Mette Frederiksen (S) afviste umiddelbart efter, at en sådan regeringskonstellation skulle kunne blive en realitet. 

"Jeg bliver nødt til at sige, at de politiske uenigheder er af en sådan karakter, at den her regering ikke kan komme på tale," sagde Mette Frederiksen dengang til DR.

Forslaget er efterfølgende blevet diskuteret bredt. Senest har Radikale meldt sig ind i debatten, da partiets næstformand, Martin Lidegaard, i et interview med Jyllands-Posten kaldte en SV-regering for et "drømmescenarie". 

DF vil være med i SV-samarbejde
Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, siger til TV 2 News, at det er fint at snakke om en regeringskonstellation over midten. Han understreger dog, at det afgørende er, om et SV-samarbejde inkluderer Radikale eller Dansk Folkeparti. 

”Det er super fint at tale om et samarbejde mellem S og V. Det har jeg også selv talt for tidligere. Men som formand for Dansk Folkeparti er det en forudsætning, at vi selv indgår i det samarbejde,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, siger ligeledes til TV 2 News, at han har svært ved at se, hvad Løkkes projekt skal gå ud på. 

”Vi går gerne ind og samarbejder, men jeg ser ikke mig selv i sådan en regering. Radikale fører en udlændinge- og retspolitik, som ikke giver tryghed for danskerne, og Socialdemokratiets erhvervs- og skattepolitik gør Danmark fattigere. Så jeg har svært ved at se, hvad det projekt skal gå ud på,” siger Søren Pape Poulsen og tilføjer: 

”Vi skal jo ikke sidde i regering med Socialdemokratiet.”

Mette Frederiksen blev tirsdag spurgt flere gange, om hun kategorisk vil afvise at indgå forhandlinger med Venstre om at gå i regering sammen. Det svarede S-formanden ikke klart på, men hun holdt fast i, at hun går til valg på en S-regering.

”Nu har Lars Løkke Rasmussen foreslået en tredje regeringskonstellation i løbet af én valgkamp. Det er ikke udtryk for lederskab,” tilføjede hun.

Forrige artikel Andelen af kvindelige kandidater er rekordhøj Andelen af kvindelige kandidater er rekordhøj Næste artikel Holstein: Løkkes forslag har ingen gang på jorden. Og det ved han. Holstein: Løkkes forslag har ingen gang på jorden. Og det ved han.
Magnus Heunicke trækker omstridt lovforslag efter kritik

Magnus Heunicke trækker omstridt lovforslag efter kritik

PERSONLIGE DATA: Sundhedsministeren har fået kritik for at "snige" et forslag om at give myndighederne adgang til hemmelige telefonnumre på coronasmittede og deres kontakter ind i behandlingen af et andet lovforslag. Nu trækker han det tilbage.