Løkke er "overhovedet ikke" sikker på at undgå hård Brexit

TOPMØDE: Storbritannien har fået en ny aftale, der holder "alle muligheder åbne". Men en hård Brexit lurer stadig, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen. 

Brexit-panikken blev torsdag aften udskudt fra udgangen af marts til 12. april 2019. 

Frygten for en hård Brexit er dog ikke blevet mindre, lyder det fra den danske statsminister. 

”Jeg føler mig overhovedet ikke overbevist om, at vi kan undgå en hård Brexit," siger Lars Løkke Rasmussen inden fredagens EU-topmøde i Bruxelles.

Han henviser til, at EU-lederne torsdag i næsten to timer forgæves forsøgte at få svar fra Theresa May på, hvordan hun har tænkt sig at få en skilsmisseaftale igennem Underhuset, selvom det ikke er lykkedes hende i de to første forsøg. 

"Det er hendes plan A, B, C og D at få aftalen igennem Underhuset," siger Lars Løkke Rasmussen. 

Han råder derfor alle implicerede til at fortsætte deres forberedelser på en hård Brexit. 

”Vi fortsætter vores forberedelser på en hård Brexit, for det er bestemt stadig en mulighed," siger han. 

Aftalen bliver bedre og bedre
Fredagens møde i Det Europæiske Råd står i skyggen af dramaet fra torsdag aften, hvor EU’s stats- og regeringschefer blev enige om at udskyde Brexit fra udgangen af marts til 12. april.

Vil briterne blive længere end til 12. april, skal de ansøge om at deltage i europaparlamentsvalget 23. maj. 

Hvis det britiske Underhus i næste uge stemmer ja til Theresa Mays skilsmisseaftale med EU, bliver deadlinen skudt til 23. maj, hvor europaparlamentsvalget begynder. 

Trods Mays manglende vilje til at kigge på alternative Brexit-løsninger håber Lars Løkke Rasmussen, at den nye udskydelse kan puste nyt liv i det britiske dødvande. 

Han fortæller, at aftalen fra i går ”bliver bedre og bedre", jo mere han tænker over den.

”Med aftalen giver vi briterne alle muligheder,” siger han.

”Hvis de siger ja til aftalen, der ligger på bordet, som er en ordentlig skilsmisse med en lang overgangsperiode, så er der god tid til at få det hele på plads inden europaparlamentsvalget."

Kan overveje en helt ny vej
Hvis briterne stemmer nej til aftalen i næste uge, kan de enten acceptere en hård Brexit, eller også kan de ansøge EU om en ny forlængelse.

I så fald skal Storbritannien afholde valg til Europa-Parlamentet. Det vil binde Storbritannien til EU i mindst fem år mere.

”Kan man ikke få aftalen igennem, får briterne tid til at ryste hovedet, inden de står med en hård Brexit. Så er der mulighed for, at briterne kan starte et forløb, hvor de gentænker deres røde linjer.”

Lars Løkke Rasmussen siger, at briterne kan overveje at gentænke deres afvisning af at deltage i EU’s Toldunion. I så fald vil grænsespørgsmålet i Nordirland være løst, lyder det fra statsministeren: 

"Aftalen giver mulighed for, at briterne kan få en ny tilgang til deres relation til EU."

Sent torsdag afviste Storbritanniens premierminister, Theresa May, dog alle spekulationer om at afholde europaparlamentsvalg. 

Hun satser fortsat alt på at få sin aftale igennem Underhuset i tredje forsøg, hvilket vil gøre en yderlige forlængelse unødvendig, lød det fra den britiske premierminister. 

Forrige artikel Riisager ønsker opgør med omstridte læringsmål i folkeskolen Riisager ønsker opgør med omstridte læringsmål i folkeskolen Næste artikel Vestager: Uden støtte fra sit eget land bliver man ikke kommissionsformand Vestager: Uden støtte fra sit eget land bliver man ikke kommissionsformand