Analyse af 
Jakob Nielsen

Analyse: Løkke får svært ved at vriste sig fri af Cirkus 3F

ANALYSE: Statsministeren vil fremlægge nye forslag til, hvordan det økonomiske råderum kan styrkes, efter at DF og S pressede ham til at opgive den højere pensionsalder. Men hans problemer er ikke overstået.

Jakob Nielsen

Det er ikke sjovt at se cirkus, hvis man selv bliver gjort til grin.

Ud fra den devise valgte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) søndag at droppe regeringens planer om en højere pensionsalder. 

Dermed tog han lidt af luften ud af det show, der skal finde sted mandag aften i Cirkusbygningen i København. Her mødes Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til et møde arrangeret af fagforbundet 3F.

Formålet var netop at overbevise regeringen om, at pensionsalderen ikke skal hæves i forhold til det, der blev aftalt i større reformer i 2006 og 2011.

Det var ellers netop, hvad regeringen forberedte at foreslå for at skaffe et øget råderum i dansk økonomi.

"I dag lever vi længere, end vi regnede med, og samtidig mangler der ledige hænder. Derfor ville det være fornuftigt at justere forliget for at skabe større lighed mellem generationerne og sikre vores fremgang og velstand," skriver statsministeren i en pressemeddelelse.

"Det er dog overordentligt svært at se, at der kan samles bred opbakning til det. Regeringen har derfor besluttet, at de planer, som vi præsenterer om en uges tid, ikke vil indeholde det element," tilføjer han.

Cirkus 3F vandt – og dermed blev det klart, at det var langt mere end tom symbolik, da de to partiledere fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i februar gav et fælles interview, også dengang på initiativ fra 3F-formand Per Christensen.

Tager Løkke en tur i trapezen?
Men regeringen vil fortsat fremlægge forslag til reformer, der kan øge råderummet, fastslog statsministeren søndag aften i et interview med 21 Søndag på DR1.

"Vi må begive os ud på en lidt sværere vej, for det er fortsat sådan, at i takt med, at vi lever længere, så har vi brug for, at friske danskere bliver lidt længere på arbejdsmarkedet, hvis vi skal have penge til velfærd i fremtiden," sagde Lars Løkke Rasmussen, der ikke ville gå i detaljer om indholdet i det kommende udspil.

Selv hvis det skulle lykkes at øge det såkaldte råderum, venter der regeringen endnu en meget vanskelig opgave. I regeringsgrundlaget lægges der op til at gennemføre skattelettelser, men både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er skeptiske – i særdeleshed, hvis der er tale om lettelser i topskatten.

Løkkes dilemma er lige så enkelt, som det er vanskeligt: På den ene side er han nødt til at forsøge at kravle op i trapezen og få presset en eller anden skattelettelse igennem. På den anden side har han meget dårlige erfaringer med at optræde i Cirkus 3F, og han risikerer at slå sig, hvis endnu en af regeringens planer kuldsejler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00