Løkke: Facebook er en berigelse af demokratiet

INTERVIEW: Lars Løkke Rasmussen er begejstret for Facebook. Bekymret for datasikkerheden. Dikterer nul telefon på ministermøderne. Altinget har mødt statsministeren i Ringsted til en snak om ny teknologi og faren ved et todelt samfund.

Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix
Klaus Ulrik Mortensen

Mens den danske vinter sætter endnu en varmerekord med 12,9 grader i Sønderborg, er vejret anderledes forudsigeligt i de schweiziske alper.

Høj sol og solid nattefrost er med til at sikre rammerne for statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) aktuelle tjenesterejse.

Men før tankerne søger i retning af liftkort og jægerte på alpetoppen, skal det understreges, at rejsekammeraterne hedder Donald Trump og Emmanuel Macron. Og at det faglige indhold på World Economics Forums årlige møde i Davos i den grad er i højsædet.

Det skal handle om automatisering og digitalisering. Men også lidt om FN’s verdensmål og klimaaftalen fra Paris.

Jeg er selv super aktiv på Facebook. Jeg har glæde af, at mere end 200.000 danskere har sagt, at de gerne vil følge mig på Facebook. Det skaber en direkte dialog med mig og mange vælgere, som jeg ikke havde en kinamands chance for at have før. Det er en berigelse af vores demokrati.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

"Jeg ser frem til at drøfte, hvordan vi nationalt forbereder vores samfund på de store teknologiske omvæltninger. Kort sagt: Hvordan vi får alle med ind i fremtiden og maksimalt udbytte af de teknologiske muligheder,” sagde han i en statsministeriel skrivelse tidligere på ugen.

Disruption i Ringsted
Men man behøver ikke flyve til Davos for at høre Lars Løkke Rasmussen tale om teknologiske udfordringer. En lille times kørsel på motorvejen er nok til at fragte sig selv til Ringsted Kongrescenter, som sidste torsdag havde besøg af statsministeren (og oven i købet tilbyder gratis parkering).

Vi tabte debatten om Uber på gulvet, fordi vi ikke var forberedt godt nok. Frem for bare at sige njet, njet, njet, så skulle vi kigge på, hvordan vi kan bruge den nye teknologi. Hvordan sikrer vi os, at der bliver betalt skat? At folk ikke bliver underbetalt?

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

“Er du klar til fremtiden,” lød spørgsmålet på plakaten. Og det spørgsmål var cirka 500 midtsjællandere mødt op for at få besvaret. Måske det trak, at Løkkes navn stod øverst, mens de øvrige debattører var journalist Christiane Vejlø og administrerende direktør i Danske Bank Thomas Borgen.

Alle tre medlemmer af regeringens såkaldte disruptionråd nedsat i foråret 2017. Og som primært har trukket overskrifter efter Hella Joofs udtalelser om, at indianerstammer har for vane at brænde “hele lortet ned” på syvårig basis.

Men hvad snakker de egentlig om i den lukkede, disruptive cirkel? Og hvordan skal tankerne føres ud i livet?

“Disruption er et frygteligt ord. Det handler i virkeligheden om, at den eneste konstant er forandringen. Vi elsker forbedringer, men vi hader forandringer,” forklarer Lars Løkke Rasmussen.

“I efteråret var jeg til EU-topmøde i Tallinn i Estland. Her blev der præsenteret en analyse, som viser, at Danmark er førende i EU på digitalisering. Når jeg fortæller mine europæiske kolleger om NemID , tror de, at det er løgn. Det er også derfor, at vi bliver kaldt et af verdens lykkeligste lande og alt det der.”

“Men udfordringen er at skulle blive ved med at gøre det i en tid, når forandringstempoet eksploderer. Hvor vi har vænnet os til at bo i ekstremt velregulerede samfund. Hvor der er styr på alting. Og hvor det gør os tøvende over for at tage nye muligheder i brug.”

For lykkelig til Uber
Et konkret eksempel på det lykkelige samfunds tøven så statsministeren i debatten om Uber.

“Vi kender alle sammen Ubers skæbne. En hurtig udvikling i den mobile teknologi gjorde, at Uber på kort tid kunne sprede sig over verden. Og pludselig kunne folk bruge overskudskapaciteten i deres biler til at tjene penge.”

“Jeg har i sagens natur ikke selv prøvet det. Men jeg har talt med folk, som har. Og de beskriver et serviceniveau, som for en stund var højere, end hvad taxabranchen kunne tilbyde. Man kunne se, hvor bilen var, og fravælge chauffører med dårlige ratinger."

“Men det kunne ikke passes ind i danske model, for betalte de nu skat? Er lønnen god nok? Er sikkerheden i bilerne i orden. Og så vender vi ryggen til. Det er et eksempel på ny teknologi, som vi ikke kunne tage til os, fordi det ikke passer ind i vores meget velordnede samfund. Og det går jo ikke. Vi kan ikke vende ryggen til fremtiden.”

Og således kan man sige, at disruptionrådets vigtigste opgave er at forberede Danmark på det næste Uber. Og undgå, at vi begår de samme fejl igen, forklarer Løkke til Altinget.

“Vi tabte debatten om Uber på gulvet, fordi vi ikke var forberedt godt nok. Frem for bare at sige njet, njet, njet, så skulle vi kigge på, hvordan vi kan bruge den nye teknologi. Hvordan sikrer vi os, at der bliver betalt skat? At folk ikke bliver underbetalt?"

"Det er derfor, at vi med Airbnb har sagt, at vi gerne vil give folk større fradrag, hvis det indberettes automatisk, så vi undgår skattesnyd. Hver gang vi sidder med en ny teknologi, er vi nødt til at spørge os selv, hvordan vi kan bruge den uden at slå os på den.”

At lære en minister at slukke mobilen
Et hurtigt view over Ringsted Kongrescenter torsdag aften midt i januar afslører, at de primært er ældre ægtepar, som er nysgerrige på fremtiden. En lille gruppe unge mennesker blander sig med seniorerne i aulaen. Ellers er ungdommen primært til stede gennem videoklip på storskærmen optaget i en lokal håndboldhal og en sportsforretning i Ringsted Outlet.

Motoren i debatten var en række spørgsmål og kommentarer fra publikum og Facebook:

  • Nogle drømmer sig tilbage til dengang, da kommunikationen ikke var digital. Og frygter, at det skaber mere ensomhed.
  • To fyre fra handelsskolen sælger kosmetik på nettet og vil vide, hvordan de undgår at blive disruptet.
  • En frustreret forælder vil vide, hvordan man får unge mennesker til at bruge e-boks.
  • Hvornår kommer der hurtigere bredbånd i Ringsted?
  • Og hvad sker der egentlig med de selvkørende biler?

Løkke forklarer, at netop det med at opdrage folks digitale vaner er noget, som han kender fra hverdagen. Blandt andet slås han med at håndhæve i sin regering, at der er nul telefon på ministermøderne.

Teknologiske skillelinjer
En mere alvorlig bekymring går på, at vores samfund ikke skal deles i to.

“Jeg ser en række skillelinjer i befolkningen. Og det drejer sig ikke kun om unge versus ældre. Langt de fleste i mine egne børns generation er præget af enorm optimisme og store ambitioner. Jeg besøgte et gymnasium i Esbjerg og bad dem, som drømte om at arbejde i udlandet, række hånden op. Alle rakte hånden op."

“Og samtidig ved jeg, at der sidder 3-4 elever i hver folkeskoleklasse, som har svært ved at knække tal- og læsekoden. Og frygter, om der mon er arbejde til dem, når det hele går stærkt.”

Den bedste kur mod fremtidsfrygt er derfor bedre uddannelse, forklarer han. Men andre steder er man nødt til at sætte ind med skærpet lovgivning og sågar militær magt.

Databekymring og berigelse fra Facebook
Hvor bekymret er du for datasikkerheden i Danmark?

“Jeg er bekymret. Det er ikke sådan, at jeg ikke kan falde i søvn om natten. Men det er noget, man skal tage meget alvorligt.”

“Vi sidder i øjeblikket og forhandler det nye forsvarsbudget på plads. Og her er datasikkerhed en vigtig komponent. Alt er digitaliseret, så hvis du hacker dig ind på elnettet og afmonterer strøm til sygehusene, så kan du lamme vores operationsafdelinger. Vores samfund er langt mere sårbart, end det var i gamle dage. Det skal man tage dødalvorligt.”

Er globale aktører som Google og Facebook en trussel mod demokratiet?

“Det er et meget stort spørgsmål. Der er dimensioner af det, som er en berigelse for det danske demokrati. Jeg er selv super aktiv på Facebook. Jeg har glæde af, at mere end 200.000 danskere har sagt, at de gerne vil følge mig på Facebook. Det skaber en direkte dialog med mig og mange vælgere, som jeg ikke havde en kinamands chance for at have før. Det er en berigelse af vores demokrati.”

“Men der er også udfordringer. Eksempelvis at danske medier bliver presset af, at rigtig mange danske annoncekroner drøner ned i digitale platforme som Facebook og Google og ud af landet og dermed truer vores egne medier. Og på den måde er det ret få spørgsmål, jeg svarer ja eller nej til. Der er hele tiden begge dimensioner.”

Lars Løkke Rasmussen rejser hjem fra Davos senere fredag. Mandag og tirsdag er han vært for næste møde i disruptionrådet, som denne gang afholdes i Herning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00