Løkke skal undersøge mulighed for flertalsregering

FORHANDLINGER: Alle fire borgerlige i samme regering. Det er, hvad Venstre-formand og kongelig undersøger Lars Løkke Rasmussen skal undersøge. Det er Liberal Alliance, der har fået Løkke til at undersøge muligheden.

Lars Løkke Rasmussen går efter en regering bestående af alle fire blå partier.
Lars Løkke Rasmussen går efter en regering bestående af alle fire blå partier.Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Kasper Frandsen

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen vil forsøge at danne en regering bestående af alle fire borgerlige partier.

Sådan lød det, da han talte til tv-stationerne, efter at have været til den såkaldte dronningerunde på Amalienborg.

”Det mandat, jeg er givet, er et mandat til at danne en flertalsregering bestående af de fire partier. Og hvis ikke opgaven kan løftes inden for grænserne af det mandat, så er der en ny situation, og så skal der i givet fald være en ny dronningerunde,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Derfor har han taget aftenen fri for at indlede forhandlingerne lørdag på Christiansborg.

”Det er min vurdering, at det har været en hård valgkamp for alle involverede. Derfor tager sagen ingen skade af, at alle nu får mulighed for at få en aften og en nat med mulighed for at hvile ud, inden vi tager fat på arbejdet i morgen,” sagde han.

Liberal Alliance-ide

I løbet af eftermiddagen har alle Folketingets partier været forbi Dronningen for at aflevere deres anbefalinger til regenten. Det er disse anbefalinger, som nu ligger til grund for de kommende dages forhandlinger mellem Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

Det er ifølge en pressemeddelelse fra hoffet Anders Samuelsen, der har indstillet til Dronningen, at "det overlades Venstres formand Lars Løkke Rasmussen at lede forhandlingerne om dannelsen af en borgerlig flertalsregering bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance".

Hverken Dansk Folkeparti eller De Konservative har stillet lignende krav.

DF siger nej

Men tidligere i dag afviste Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, at det er muligt for Dansk Folkeparti at gå i regering. Til det var enigheden i blå blok om væksten i den offentlige sektor for stor. 

”De andre borgerlige partier opererer med nul- eller minusvækst, og derfor vurderer jeg, at det ikke er sandsynligt, at vi ender i en regering – for skal vi så give køb på det her område? Eller er det bedst at stå udenfor for at presse dem i retning af vores mål?” sagde Kristian Thulesen Dahl før partilederdebatten i Publicistklubben.

”Det handler om, hvornår andre partier er klar til at give os tilstrækkelig med indrømmelser i forhold til et regeringssamarbejde. Det handler ikke om vores størrelse, men om vores indflydelse,” slog han fast.

Liberal Alliance vil skære i den offentlige sektor, mens Dansk Folkeparti tidligere har udtalt et ønske om en offentlig vækst på 0,8 procent. Venstre er gået til valg på nulvækst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00