Løkke håber at skabe fremtidens parti: Vi lyttede til de forkerte i Venstre. Nu skal vi lytte til vælgerne

Lars Løkke Rasmussen deler nu ud af sine overvejelser om organisationen bag sit kommende parti. Han drømmer om en tættere dialog med vælgerne, og så må det ikke blive et soloprojekt, fortæller han i et længere interview. Derfor kommer partiet også til sidst.

I et ideelt demokrati har partierne dybere rødder i befolkningen, end de har i dag, mener Lars Løkke Rasmussen.
I et ideelt demokrati har partierne dybere rødder i befolkningen, end de har i dag, mener Lars Løkke Rasmussen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Chris LehmannAndreas ArpKatrine Falk Lønstrup

Lars Løkke Rasmussen har lært noget af sit dramatiske farvel som formand for Venstre i sensommeren 2019.

For hvorfor skulle ca. 30.000 medlemmer af Venstre bestemme fremtiden for partiet, som 825.000 personer netop havde stemt på og givet et overraskende godt folketingsvalg?

Det spørgsmål har været centralt i den tidligere statsministers tanker om, hvordan han ville skabe det, som nu - ifølge ham selv - er et holdbart politisk projekt og snart et regulært parti.

Det skyldes både, at partierne i en tid med stadigt faldende medlemstal har brug for at nytænke den demokratiske forbindelse til danskerne – men også at de relativt få partimedlemmer får for meget magt, forklarer Løkke.

Jeg har derfor prøvet at teste en tese om, at folk egentlig gerne vil være med, hvis ikke de får et bestemt mærkat og behøver sælge hele deres sjæl.

Lars Løkke Rasmussen
MF (løsgænger), tidligere statsminister og stifter af 'Det Politiske Mødested'

Det er derfor, at han den 8. januar stiftede ‘Det Politiske Mødested’ - et politisk netværk, som siden er blevet én af flere enheder i en mere omfattende organisation, og som skal bistå det nye parti i fremtiden.

Med mødestedet ser den tidligere statsminister et potentiale for at skabe et mere uforpligtende netværk, hvor vælgerne kan blive hørt.

Og samtidig sørger ‘Det Politiske Mødested’ for, at det nye parti starter “nedefra” og ikke bliver et soloprojekt.

Havde Løkke startet et parti den 8. januar, ville det nemlig kun have bestået af ham selv og dermed være “dødfødt,” konkluderer den tidligere V-formand selv.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00