Løkke: Hold op med at sende forkert billede af Danmark

ASYL: Der er blevet sendt et forkert billede af Danmark, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter udenlandske medier har kastet sig kritisk over regeringens forslag om at konfiskere asylansøgeres værdigenstande. Statsministeren mener, at forslaget er helt rimeligt i en dansk kontekst.

Danmark er blevet ramt af de sociale mediers vrede, efter udenlandske medier har beskrevet regeringens forslag om, at politiet skal have mulighed for at gennemsøge asylansøgeres bagage med henblik på at beslaglægge værdigenstande.

Torsdag skrev den amerikanske avis Washington Post om regeringsforslaget i en artikel, der i skrivende stund er den tredje mest læste artikel på avisens hjemmeside.

Også det amerikanske netmedie Vox har skrevet om sagen, hvor journalisten trækker historiske linjer til Tyskland under nazismen. Chefredaktøren for mediet, Ezra Klein, har delt artiklen med sine knap en million følgere på Twitter med kommentaren: “Skam jer, Danmark.”

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener dog, at der blevet sendt forkerte signaler i formidlingen af forslaget. Han opfordrer til, at man skal vare sig for at tale om forslaget, som om regeringen “hiver smykker af folk”.

“Vi skal holde op med at sende et forkert billede af Danmark,” siger han.

Han understreger, at forslaget efter hans mening er helt rimeligt, da det handler om, at asylansøgere, hvis de kan, selv skal dække de omkostninger, der er forbundet med opholdet i Danmark.

“Danmark er bygget op på den måde, at hvis man har formue, så klarer man sig selv. Hvis ikke man har formue, så betaler fællesskabet. Det gælder for bistandsklienten, og det gælder også for asylansøgere,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Svært at forstå i USA
En af de amerikanere, der har hæftet sig ved det danske forslag, er skuespilleren Mia Farrow, som har delt artiklen fra Washington Post med sine over 700.000 følgere på det sociale medie Twitter.

Lars Løkke Rasmussen påpeger, at amerikanere kan have svært ved at forstå den danske samfundsmodel, hvor man har ret til langt flere velfærdsydelser, end man har i USA. Derfor forstår amerikanerne formentlig ikke den kontekst, forslaget skal ses i, mener han.

“Jeg kan godt forstå, at hvis man sidder i USA og er skuespiller, og det eneste, man ved, er et eller andet med, at nogle flygtninge skal vendes på hovedet, og så skal man ryste for at se, om man kan få den sidste dollar ud af lommen, så tegner det et helt forkert billede af Danmark, som jeg slet ikke kan genkende.”

Også integrationsminister Inger Støjberg har taget til genmæle oven på den amerikanske mediestorm.

“Jeg kan se, at nogle udenlandske medier harcelerer over, at vi i fremtiden kan inddrage asylansøgeres værdigenstande og kræve, at de selv skal betale for deres ophold i asylcentrene,” skriver hun torsdag på Facebook og fortsætter:

“Det er der nu ingen grund til at kritisere, da det jo allerede i dag er sådan, at hvis man som dansker har værdigenstande for over 10.000 kr., så kan det kræves, at det skal sælges, før man kan modtage kontanthjælp.”

Regeringens forslag har bred opbakning i Folketinget og forventes at blive vedtaget i januar med ikrafttrædelse i februar.

Forrige artikel Luksus el-biler slipper alligevel for afgiftssmæk fra nytår Luksus el-biler slipper alligevel for afgiftssmæk fra nytår Næste artikel Fagbevægelsen roser aftale om supplerende dagpenge Fagbevægelsen roser aftale om supplerende dagpenge
Messerschmidt bliver næstformand i DF

Messerschmidt bliver næstformand i DF

ROKADE: Søren Espersen stopper i DF's gruppeledelse. Det giver plads til, at Morten Messerschmidt kan overtage posten som næstformand i partiet.