Løkke: Ja er det trygge valg

RETSFORBEHOLD: Hvis man er i tvivl om afstemningen om retsforbeholdet, skal man stemme ja, siger Lars Løkke Rasmussen. Statsministeren kaster sig nu ind i kampagnen.

Statsministeren efter en arbejdsfrokost på Marienborg med en stribe spidser fra diverse organisationer.
Statsministeren efter en arbejdsfrokost på Marienborg med en stribe spidser fra diverse organisationer.Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Meningsmålingerne viser, at der stadig er mange tvivlere forud for folkeafstemningen 3. december.

Dem kommer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu med en besked til:

”Hvis man er i tvivl, skal man stemme ja. Det er det, der er anderledes i forhold til så mange andre afstemninger, vi har haft. Det er ja'et, der er det trygge. Vi er i dag medlem af Europol,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Europol-samarbejdet er centralt i ja-sidens argumentation, men der er mere i det, lyder det fra statsministeren efter et møde med repræsentanter fra arbejdsmarkedet, interesseorganisationer og frivillige organisationer på Marienborg.

Hvis man er i tvivl, skal man stemme ja. Det er det, der er anderledes i forhold til så mange andre afstemninger, vi har haft.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

”Det handler først og fremmest om at sikre, at vi kan forblive et fuldt og gyldigt medlem af Europol. Men der er også andre elementer, der handler om børns vilkår, om lønmodtageres retsstilling, om virksomheders muligheder for at kunne gøre fordringer gældende i udlandet,” siger statsministeren.

Fokuserer på kampagnen
Med under to uger til afstemningen vil Lars Løkke nu kaste sin energi ind i kampagnen, siger han. Mange vælgere har endnu ikke taget stilling.

”Jeg kan godt forstå, at mange er i tvivl. Jeg tror, en del af tvivlen har sit afsæt i, hvad det her egentlig handler om, og hvad det ikke handler om,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Han gentog, at det ikke er en afstemning om EU's asyl- og flygtningepolitik.

”Der er givet en meget håndfast garanti, der er skrevet ind i lovgivningen, om, at hvis vi på et tidspunkt skulle ønske at tilvælge noget på det område, skal der en ny folkeafstemning til.”

Garanterer for asylløfte
Netop den garanti bliver af nej-siden beskyldt for at være indholdsløs. Men det er falske beskyldninger, mener statsministeren.

”Selvfølgelig kan man fæste lid til den garanti. Vi er en stribe partier, der anbefaler et ja. Vi er også enige om, at det ja ikke skal bruges til, at man melder sig ind i flygtninge- og asylpolitikken,” siger Lars Løkke og fortsætter:

”Hvis det skulle ske på et tidspunkt, skal der en ny dansk folkeafstemning til. Det står simpelthen i bemærkningerne til det lovforslag, som Folketinget har vedtaget. Dermed har det fuldstændig samme styrke som det nationale kompromis, der nu har været gældende i 23 år.”

Tirsdag tager Lars Løkke Rasmussen til Holland for at besøge Europols hovedkvarter i Haag.

Folkeafstemningen om retsforbeholdet er torsdag 3. december.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00