Løkke kritiserer Trump: Den frie verden risikerer at stå uden leder

GRUNDLOVSDAG: Det er underminerende for USA's eget globale lederskab, at præsident Donald Trump trækker landet ud af klimaaftalen fra Paris. Bekymrende for den frie verden – og for Danmark, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på grundlovsdag.

Foto: Bo Amstrup/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Paris-aftalen skal nok overleve. Men det er bekymrende, at USA underminerer sit eget globale lederskab.

Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der holdt grundlovstale i Skanderborg. Her rettede han en skarp kritik mod USA's præsident, Donald Trump, som i sidste uge annoncerede, at han ville trække USA ud af den globale klimaaftale indgået i Paris i 2015.

"I sidste uge så vi et forstemmende eksempel på, hvordan globalt lederskab kan sættes over styr. Præsident Trump meddelte, at han ville trække USA ud af den globale klimaaftale, som hans forgænger, jeg og 194 andre ledere indgik i Paris i december for halvandet år siden," sagde Lars Løkke Rasmussen i sin tale.

"Det er en forkert beslutning. Og det forsøgte jeg også at overbevise præsidenten om under mit besøg i Det Hvide Hus i marts."

Statsministeren understregede i sin tale, at Paris-aftalen efter hans mening står så stærkt, at den vil overleve, selv uden USA. Han pointerer også, at store delstater i USA som Californien, Washington og New York har lavet en alliance for at opretholde Paris-aftalen.

Trump underminerer USA's lederskab
Men selvom kampen mod klimaforandringen vil bestå, så bekymrer det Lars Løkke Rasmussen, at Donald Trump med sin beslutning udfordrer ideen om globale aftaler.

"Det, der virkelig bekymrer mig, er faktisk noget andet. Nemlig at USA med beslutningen om at forlade Paris-aftalen sætter spørgsmålstegn ved værdien af brede, internationale aftaler."

Det underminerer samtidig USA's eget globale lederskab, at Donald Trump vil trække landet ud af klimaaftalen, mener Lars Løkke Rasmussen.

"Ved at trække sig tilbage fra den internationale førerposition som verdens eneste supermagt, som USA har besiddet uantastet siden afslutningen på den Kolde Krig, gør USA sig mindre end de er. De overlader spillebanen til andre. Og dét bekymrer mig for alvor," sagde statministeren og fortsatte:

"Det er bekymrende for den frie verden, som risikerer at stå tilbage uden leder."

Det er især et problem for små lande som Danmark, hvis USA ikke længere står i spidsen for den frie verden, advarer statsministeren.

"Danmark har en helt utvetydig interesse i, at USA forbliver i den globale førerposition. Og vi har en lige så stærk interesse i, at det sker med respekt for de bredt accepterede spilleregler, som styrer det internationale samfund," sagde Lars Løkke Rasmussen på grundlovsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00