Løkke øjner børnechecksløsning i Bruxelles

VELFÆRDSYDELSER: Statsministeren tror på, at han kan få EU-velsignelse til at indeksere børnechecks, der sendes ud af landet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (t.h) brugte EU-topmødet til at slå et slag for indeksering af børnechecken. Her med sin svenske og irske kollega.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (t.h) brugte EU-topmødet til at slå et slag for indeksering af børnechecken. Her med sin svenske og irske kollega.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) hægtede sig torsdag aften godt og grundigt fast i David Camerons frakkeskøder og brugte den britiske premierministers forsøg på at genforhandle sit lands forhold til Unionen til at afsøge mulighederne for at begrænse adgangen til børnecheck for EU-borgere, der kommer til Danmark for at arbejde, men lader familien blive derhjemme.

"Det er et sted, hvor imødekommelsen af de britiske ønsker de facto også ville være en imødekommelse af danske og befolkningens ønsker,” sagde statsministeren efter mødet med sine EU-fæller i Bruxelles.

”Min egen prognose for at komme igennem med et forslag, der totalt sikrer mod, at man kan sende den slags ydelser ud af landet, er ikke så god. Til gengæld har jeg en klar fornemmelse af, at det forslag, som blev udviklet af Venstre, da vi sad i opposition, og som vi forsøgte at presse den tidligere regering på, nemlig tanken om at indeksere, faktisk har noget for sig,” understregede Løkke.

Check på vægten 
Indekseringsideen går ud på, at hvis børnechecken skal sendes ud af Danmark, så skal den kalibreres efter leveomkostningerne der, hvor barnet bor.

Ifølge statsministeren var der i EU-kredsen åbenhed over for et system, hvor man med statsministerens ord ”vejer den af efter købmandsvægten i det land, hvor børnechecken skal bruges”.

"Det vil jo have den rimelighed, at man oppebærer de samme sociale ydelser som andre, der arbejder i Danmark," sagde statsministeren.

Lovlig eller ej?
Striden om børnechecken har bølget i det danske politiske landskab i flere år, efter at EU-Kommissionen i 2013 underkendte det krav, som den tidligere VK-regering havde indført om, at det skulle tage to år at optjene retten til børnepenge.

Siden da har både den tidligere og nuværende regering administreret efter EU-retten på trods af de danske regler. Venstre har dog ikke lagt skjul på, at de ønskede at ændre på reglerne og som minimum lave en indeksering af ydelsen.

Der har dog hele tiden hersket tvivl om, hvorvidt en sådan løsning er i overensstemmelse med EU-reglerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00