Løkke og Cameron taler flygtninge og velfærd

MØDE: Danmark og Storbritannien har en fælles dagsorden om at begrænse adgangen til velfærdsydelser for EU-borgere i landene. De to landes ledere er også enige om, at EU skal diskutere flygtningesituationen fra en anden vinkel.

Mandag var Lars Løkke Rasmussen på sit første besøg i Storbritannien, efter han vandt statsministerposten tilbage.
Mandag var Lars Løkke Rasmussen på sit første besøg i Storbritannien, efter han vandt statsministerposten tilbage.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kasper Kaasgaard

Statsminister Lars Løkke Rasmussen var mandag i London for at mødes med sin britiske kollega, premierminister David Cameron.

I valgkampen herhjemme meldte Lars Løkke sammen med de blå partier ud, at han vil støtte Storbritanniens indsats for at genforhandle landets EU-medlemsskab.

Et af de centrale punkter, som også er tæt ved det eneste konkrete, der indtil videre er kommet frem om genforhandlingen, er spørgsmålet om velfærdsydelser.

De to regeringschefer berørte naturligvis også netop det område, da de mødtes mandag.

”Vi ser den samme udfordring i, hvordan vi finder en balance mellem frihed til at flytte rundt mellem Europas grænser og landes mulighed for at beskytte deres egne velfærdssystemer,” sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen til DR efter besøget.

David Cameron lovede i forbindelse med sin valgsejr i maj, at han vil genforhandle sit lands EU-medlemskab i Bruxelles. Herefter har han lovet sin befolkning en afstemning om, hvorvidt de ønsker at blive i det europæiske samarbejde.

Afstemningen ventes at blive afholdt næste år.

Forkert fokus på flygtninge
På mødet fyldte flygtningediskussionen i sagens natur meget.

Situationen blev nærværende for Storbritannien et par uger før end i Danmark, da der for godt en måned siden var store mængder flygtninge, der forsøgte at krydse tunnellen fra Frankrig ved at skjule sig i og under lastbiler, der tog turen.

De forhandlinger, der i øjeblikket pågår, om at fordele nogle af flygtningene via en fælles europæisk nøgle er fra flere kanter blevet kaldt symptombehandling.

David Cameron og Lars Løkke Rasmussen blev således også enige om, at debatten bør tages fra en anden vinkel, end det er tilfældet i dag.

”Vi har begge det ønske, at vi på onsdag kan flytte debatten, så den i højere grad kommer til at handle om, ikke hvordan vi flytter en del af problemet, men derimod gør noget ved problemet,” sagde statsministeren til DR.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00