Løkke og May slår fast: Vi forbliver tætte venner efter Brexit

BESØG: De to regeringsledere vil arbejde for at bibeholde et stærkt samarbejde mellem Danmark og Storbritannien – også på den anden side af et Brexit. Dog vil Theresa May ikke løfte sløret for, hvilke vilkår danske fiskere har udsigt til.

”Storbritannien er og vil – lad mig understrege det – forblive tætte venner og allierede.”

Sådan siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter sit møde med den britiske premierminister, Theresa May, der mandag er på besøg i Danmark.

De to statsledere mødtes for blandt andet at tale om det fremtidige forhold efter Brexit. Her lagde statsministeren ikke skjul på, at han foretrækker, at en aftale mellem EU og Storbritannien ligger så tæt som muligt op ad den, vi kender i dag.

”Vi håber på de tættest mulige fremtidige relationer. Naturligvis er vi nødt til at balancere rettigheder og forpligtelser. Men Storbritannien forlader EU – og ikke Europa, og fra et dansk synspunkt vil vi gerne have så tæt et forhold til Storbritannien som muligt,” siger Lars Løkke.

Derfor vil Storbritannien altid være meget velkomne i Danmark, tilføjer han.

Den britiske premierminister, Theresa May, kvitterer ved at kalde Danmark for en naturlig partner for Storbritannien på en lang række områder. Her henviser hun især til det økonomiske og sikkerhedspolitiske samarbejde, hvilket de to ledere havde benyttet mandagens møde til at diskutere nærmere.

”Jeg ser frem til at arbejde med dig om at sikre, at vores tætte og produktive forbindelser vil bestå, længe efter at Storbritannien har forladt EU,” siger Theresa May til Lars Løkke.

Stadig usikker fremtid for danske fiskere
Selvom de to regeringsledere er enige om, at de gerne vil forblive tætte allierede, kan man ikke komme uden om, at udformningen af Brexit-aftalen mellem Storbritannien og EU har stor betydning for Danmark. Storbritannien er en vigtig handelspartner for Danmark, der eksporter blandt andet danske fødevarer i stor stil over Nordsøen til den britiske nabo.

Selvom Lars Løkke Rasmussen håber på, at parterne vil vise villighed til at indgå en aftale, der afviger mindst muligt fra det nuværende forhold, må vi indstille os på, at der vil ske ændringer:

”Det koster noget, når man forlader det indre marked. Og det koster ikke kun noget for briterne, men også for danskerne,” siger han.

Ligeledes er der også meget på spil for danske fiskere, der i dag fisker i britisk farvand. Og det er en udfordring, som Theresa May er opmærksom på, selvom hun ikke mandag gav konkrete detaljer om, hvad briterne har i sinde på fiskeriområdet.

”Jeg forstår, at de fremtidige forhold for Danmarks fiskeriindustri er af særlig interesse for jer, og som en enkelt, uafhængig stat vil vi sikre fair adgang til farvandene,” siger Theresa May.

Stærkt samarbejde mod stigende trussel fra Rusland
Foruden Brexit diskuterede de to statsledere giftgasangrebet i Salisbury, som de begge er enige om, at Rusland står bag. Heraf talte de om et internationalt modsvar på Ruslands stigende aggression og de bredere globale sikkerhedsudfordringer, som Europa står over for.

Weekendens giftgasangreb i Syrien var dog det allerførste emne, som Theresa May adresserede efter mødet med Lars Løkke Rasmussen. Hvilket begge statsledere fordømte, og May vil nu bidrage til arbejdet med at få opklaret, hvem der står bag.

”Hvis det viser sig, at Assad-regimet er ansvarlige for angrebet, vil regimet og dets støtter – Rusland – blive holdt ansvarlige,” siger Theresa May.

Angrebet i Syrien ledte hende videre til giftgasangrebet mod en russisk eksspion og hans datter i Salisbury i marts. Hun fastslår, at det er Rusland, der står bag, og hun takker Danmark for at støtte Storbritannien over for Rusland. Efter angrebet har Danmark, foruden at fordømme det, hjemsendt to russiske diplomater.

”Støtten har vist en delt anerkendelse af Ruslands trussel mod vores nationale sikkerhed,” siger Theresa May og tilføjer, at sikkerhedspolitikken netop er et af de områder, hvor Danmark og Storbritannien har og vil fastholde et tæt samarbejde.

Forrige artikel Dennis Kristensen fortsætter som topforhandler Dennis Kristensen fortsætter som topforhandler Næste artikel Ny analyse: Mindre folkeskoleklasser giver milliardoverskud Ny analyse: Mindre folkeskoleklasser giver milliardoverskud