Løkke om Europol-aftale: Nemt er det ikke

EUROPOL: Der er forståelse i EU-landene for Danmarks situation efter nej'et i sidste uge. Sådan lyder det fra Lars Løkke Rasmussen, efter han tirsdag mødtes med EU-landenes ambassadører i Danmark. Men en Europol-aftale bliver ikke nem, slår statsministeren fast.

Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Cecilie Gormsen

Der er ikke en nem og lige vej for Danmark, når det gælder om at forblive en del af Europol.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter han tirsdag har holdt møde med EU-landenes ambassadører i Danmark

"Jeg har mødtes med ambassadørerne, som er diplomater, og diplomater er per definition venlige mennesker, så der var en god stemning. Der er også en forståelse for, hvilken situation Danmark er i, men jeg har også kunnet se på det, ambassadørerne har sagt, at nemt er det ikke," siger han.

Nej'et skal respekteres
Inden statsministerens møde med EU-ambassadørerne, har han mandag og tirsdag mødtes med alle Folketingets partier, og han understreger, at alle er enige om, at nej'et i torsdags ikke skal tolkes som et nej til Europol.

”Der er bred enighed om, at nej'et skal respekteres. Nu beder vi ikke om 22 parallelaftaler – det er skrællet væk det hele,” siger han og fortsætter:

”Tilbage står snævert den del, som har med politisamarbejdet at gøre. Det kan koges ned til, om det alene er Europol, vi diskuterer, eller om det er Europol plus en lille smule mere, som på sigt skal til, hvis politisamarbejdet skal fungere. Det er den diskussion, vi nu har,” siger han.

Drager til Bruxelles
Om regeringen ender med at gå efter en ren Europol-aftale eller en såkaldt ”Europol Plus”-aftale vil blandt andet bero på, hvor der er størst sandsynlighed for en parallelaftale. Det vil Lars Løkke Rasmussen forsøge at få klarhed over, når han fredag drager til Bruxelles for at mødes med Det Europæiske Råds formand, Donald Tusk, og formanden for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker.

”Jeg skal prøve at finde ud af, hvordan vi lægger vores ansøgning ind på den bedst tænkelige måde, fordi ambitionen er, at det skal lykkes,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Situation uden fortilfælde
Derfor håber Lars Løkke Rasmussen, at han sammen med de to EU-topfolk kan blive enige om en form for køreplan på fredag.

"Det, jeg mangler at få, er en klarere fornemmelse af dem, som vi skal indgive ansøgningen til, og hvordan de ser på det,” siger han og fortsætter:

”Grundlæggende er der jo ikke nogen, som har en interesse i at svække det internationale kriminalitetsbekæmpende arbejde. Når det er sagt, må man også bare stilfærdigt sige, at situationen er uden fortilfælde. Derfor er der jura og forskellige komplikationer, og jeg tror, at jeg bliver klogere, når jeg har været i Bruxelles."

Lars Løkke Rasmussen vil i næste uge efter sin tur til Bruxelles samle Folketingets partier til endnu en drøftelse om det videre forløb. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00