Løkke om forfejlet integration: Vil ikke pege fingre

INTEGRATION: Regering, kommuner og civilsamfund skal i fællesskab undgå en gentagelse af fortidens integrationsfejl, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen. Og det er et fantastisk momentum netop nu, sagde han ved åbningen af dagens topmøde i civilsamfundet. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen byder torsdag velkommen til civilt topmøde på Marienborg. Her hilser han på prorektor på Københavns Universitet Lykke Friis.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen byder torsdag velkommen til civilt topmøde på Marienborg. Her hilser han på prorektor på Københavns Universitet Lykke Friis.Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Mindre end halvdelen af indvandrerne fra ikke-vestlige lande er i beskæftigelse, og det får statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at kalde integrationsindsatsens resultater for "skuffende". 

Alligevel vil han ikke placere aben for den kiksede integration. 

"Jeg ønsker hverken at pege fingre ad politikere eller praktikere. For der er jo det med, at når man peger en finger væk, så peger der tre mod én selv. Og derfor vil jeg bare fastslå, at vi alle nu har et ansvar for at gøre det bedre," siger Lars Løkke Rasmussen, der torsdag åbnede topmødet i civilsamfundet. 

Der skal handles hurtigt
Her skal deltagere fra blandt andet Røde Kors, KL, Københavns Universitet og en række ministre diskutere, hvordan vi kan sikre en vellykket integration af de mange flygtninge, som kommer til landet i øjeblikket.

Og vi skal handle hurtigt, lyder meldingen fra Løkke. Røde Kors har de seneste uger fået 3000 nye frivillige, og det momentum skal udnyttes, siger statsministeren. 

"Der er på kort tid sat nye kræfter fri i civilsamfundet, og nu handler det om at udnytte det engagement, mens der er et momentum. Og det kræver, at vi etablerer de rette rammer, så det ikke bliver ved den øjeblikkelige begejstring," siger Lars Løkke Rasmussen. 

Alle skal med
Og alle skal tage deres del af slæbet, hvis det skal lykkes, lyder det fra statsministeren. 

"Vi skal have erhvervslivet med, og vi har brug for jer frivillige, fordi I hjælper menneske til menneske. Og vi har brug for, at kommuner og offentlige institutioner hurtigt får afklaret, hvad flygtningene kan, og hvad de har behov for at lære, for at de kan finde sig et arbejde," siger Løkke og fortsætter:

"Derfor har vi også behov for at møde hinanden, tale med hinanden og lytte til hinanden, så vi kan forpligte hinanden på fælles løsninger."

Repræsentanterne fra civilsamfundet skal i løbet af torsdag eftermiddag diskutere løsninger. Sidst på eftermiddagen vil der formentlig komme mere konkrete udmeldinger om, hvordan man har tænkt sig at løfte integrationsindsatsen for flygtninge. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00