Løkke på mandatjagt på Færøerne

BESØG: Muligheden for at få to færøske mandater til blå blok får nu statsminister Lars Løkke Rasmussen til at tage forbi Færøerne i valgkampen. Det har ingen dansk partileder gjort før.

Sambandspartiets spidskandidat, tidligere lagmand Kai Leo Holm Johannesen (t.h.), ses her sammen med Lars Løkke Rasmussen (t.v.) ved et rigsmøde i 2010.
Sambandspartiets spidskandidat, tidligere lagmand Kai Leo Holm Johannesen (t.h.), ses her sammen med Lars Løkke Rasmussen (t.v.) ved et rigsmøde i 2010.Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

På valgkampens femtesidste dag sætter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sig i et fly og flyver to timer mod nordvest til Færøerne for at føre valgkamp. Det er første gang, en dansk partileder kommer til Færøerne under en valgkamp.

Sådan som meningsmålingerne ser ud i øjeblikket, så har Lars Løkke Rasmussen brug for al den hjælp, han kan få, hvis han vil bevare magten efter folketingsvalget 5. juni. Og den hjælp kan meget vel blandt andet befinde sig på Færøerne, hvor der er tæt løb mellem øernes fire største partier om de to færøske pladser i Folketinget. Her er der nemlig en vis sandsynlighed for, at to røde mandater kan veksles til blå mandater efter valget.

Det bedste tilbud
Venstres søsterparti Sambandspartiet fører i meningsmålingerne, mens det andet borgerlige parti Fólkaflokkurin gennem længere tid har ligget side om side med det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin. Både Sambandspartiet og Fólkaflokkurin har erklæret, at de støtter Lars Løkke Rasmussen som statsminister efter valget.

Ved valget i 2015 gik de to færøske mandater til Javnaðarflokkurin og Tjóðveldi, der begge dengang støttede rød blok og Helle Thorning-Schmidt. Javnaðarflokkurin støtter ved dette valg fortsat rød blok og den socialdemokratiske statsministerkandidat Mette Frederiksen, mens Tjóðveldi først efter valget vil afgøre, hvem de peger på. Det vil afhænge af, hvem af de to statsministerkandidater der har det bedste tilbud til færingerne.

En Gallup-måling lavet for færøsk tv gav i sidste uge 28,8 procent af stemmerne til Sambandspartiet, 24,3 procent til Javnaðarflokkurin, 21,6 procent til Tjóðveldi og 18,6 procent til Fólkaflokkurin. Dermed peger meget på, at kun det ene af de færøske mandater bliver blåt. Men med forholdsvis få vælgere og en valgdeltagelse, der er markant lavere end ved folketingsvalg i Danmark, så er det ikke mange vælgere, der skal flyttes. 

To Michelin-stjerner
Ved besøget fredag deltager statsministeren i et offentligt møde i Tórshavn om eftermiddagen. Derefter sejler han til Glyvrar med direktøren for den færøske laksevirksomhed Bakkafrost, mens de diskuterer industriens udvikling. Dagen rundes af med en samtale på restaurant Koks om turisterhvervets muligheder på Færøerne samt gastronomiens betydning. Restauranten har to Michelin-stjerner og er Færøernes eneste Michelin-restaurant.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00