Løkke: Pas på med signaler om åbne grænser

KRISEMØDE: Statsminister Lars Løkke Rasmussen advarer mod at sende signaler om, at EU’s dør står åben for alle forud for topmøde i Bruxelles.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) advarer mod at sende signaler om, at EU er åbent for flygtninge.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) advarer mod at sende signaler om, at EU er åbent for flygtninge.Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: “Hvis Europa sender et signal om, at døren står åben for alle, der vil komme, bliver presset på Europas grænser også større.”

Sådan lyder beskeden fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på vej ind til det hasteindkaldte krisemøde om den eskalerende flygtningekrise i og omkring Unionen, som EU’s stats- og regeringschefer samles til onsdag aften i Bruxelles.

Han mener, at vejen frem er at gøre mere for de millioner af flygtninge, der befinder sig lande som Tyrkiet, Libanon og Jordan – ofte under ringe vilkår.

“Man sender et signal om, at Europa er den eneste vej frem, hvis man ikke sørger for at yde en ordentlig hjælp i nærområderne,” siger han og påpeger, at jo mere der bliver gjort i EU’s nabolande, “jo mindre pigtråd skal der til for at beskytte Europas grænser.”

Brug for at rense luften
Målet med mødet er ifølge diplomater at “få renset luften”, efter EU-lederne i ugevis har skændtes internt om håndteringen af de mange tusinde flygtninge og migranter, der er ankommet til Europas kyster.

Desuden er det meningen, at der skal findes konkrete midler til at støtte flygtningeindsatsen uden for Unionens grænser, herunder at der findes en milliard euro til UNHCR og FN’s Fødevareagentur, der er i desperat pengenød.

Formanden for EU-cheferne, Det Europæiske Råds Donald Tusk, peger på, at der er otte millioner internt fordrevne flygtninge i Syrien i tillæg til de fire millioner, som er flygtet til nabolande, hvor de lever under meget svære vilkår. Det betyder, at mange vil søge videre for at finde en bedre fremtid.

“I dag er millioner af syriske flygtninge på vej mod Europa. Det er millioner, vi snakker om – ikke tusinder,” siger Tusk.

Kontrol med grænserne
EU-formanden peger samtidig på, at EU’s grænseagentur, Frontex, Unionens asylstøtteagentur, EASO, og det europæiske politisamarbejde Europol, der arbejder med at optrevle menneskesmuglernetværk, skal længere frem på banen for at få styr på de europæiske grænser og på registreringen af dem, der kommer hertil.

“Det mest presserende spørgsmål er, hvordan vi genvinder kontrollen med de ydre grænser. Ellers giver det ingen mening overhovedet at snakke om fælles EU-migrationspolitik,” siger han.

Tusk efterlyser mere handling og mere fælles fodslag fra EU-cheferne, end det har været tilfældet den seneste tid.

“Vi er nået til et kritisk punkt, hvor vi bliver nødt til at få stoppet den onde spiral af gensidig bebrejdelse og misforståelse,” siger EU-chefernes formand.

“Vi må komme frem til en konkret plan, som endeligt kan stå i stedet for de skænderier og det kaos, som vi har været vidne til de sidste uger.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00