Løkke vil lette skatten i både top og bund

2025-PLAN: Skattelettelser i bund og top, en jobpræmie for langtidsledige, en øget offentlig sektor og flere udlændingestramninger. Sådan lød hovedbudskaberne, da statsministeren løftede noget af sløret for 2025-planen.

Næsten ti tusinde så med på Facebook, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sendte live fra Marienborg mandag aften og præsenterede nogle af regeringens tiltag i 2025-planen.

En præsentation, der blandt andet lagde op til store skattelettelser i både bund og top.

”Vi vil foreslå at sænke skatten. Meget i bunden, en del i toppen og allermest for den langtidsledige, der kommer i job,” sagde statsministeren, der lagde op til, at en jobpræmie for langtidsledige skal være med til at opnå målet om at sende en kvart million flere danskere ud på arbejdsmarkedet.

”Jeg tror, det er første gang i danmarkshistorien, at en skattereform har så klar en målretning mod lavtlønnede,”sagde han.

Se hele Løkkes tale her

For danskere med lavest arbejdsindkomst lagde Lars Løkke Rasmussen op til at sænke skatten med omkring syv procent. Det bliver ifølge statsministeren effekten af et nyt jobfradrag målrettet mennesker med små arbejdsindkomster.

”Det vil give mere frihed og mere luft i hverdagen hos helt almindelige, hårdtarbejdende danskere og deres familier,” sagde han.

Derudover foreslår han en topskattelettelse på fem procent og imødekommer dermed Anders Samuelsen (LA), der tidligere har udtalt, at topskattelettelser under fem procentpoint ikke vil blive accepteret af støttepartiet.

”Det vil være med til at sikre højt kvalificeret arbejdskraft i Danmark og gøre Danmark rigere,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

De samlede indsatser i 2025-planen skal ifølge statsministeren samlet set gøre Danmark 65 milliarder rigere.

Større offentlig sektor
Ifølge Lars Løkke Rasmussen vil 2025-planen dermed give mulighed for at løfte velfærden med 22 milliarder kroner

”Fordi vi sænker skatten, kan vi forbedre velfærden. Flere danskere i arbejde, flere investeringer i dansk erhvervsliv skaber mere vækst. Vækst er en forudsætning for velstand, og velstand er en forudsætning for velfærd,” sagde han og fortsatte:

”I har tidligere hørt mig sige, at verdens største offentlige sektor ikke skal være større, men fordi vi nu skaber et råderum ved at træffe ansvarlige beslutninger, kan vi fremover få råd til en lille offentlig vækst hvert år,” sagde han.

Dermed imødekommer han også DF, der i løbet af valgkampen i 2015 var meget uenige i Venstres ønske om nulvækst i den offentlige sektor.

Flere asylstramninger
Statsministeren lagde desuden op til en endnu hårdere kurs over for asylansøgere.

”Endelig kan vi få antallet af asylansøgere endnu længere ned. Da mit parti sidst var i regering, kom der omkring 5.000 asylansøgere til Danmark om året. Det steg voldsomt i 2013, 2014 og 2015, og alene sidste år kom der 21.000 her til. Det var alt for mange,” sagde han.

Han giver regeringens hårde kurs mod asylansøgere æren for, at antallet af asylansøgere har været faldende i år.

"Derfor kan vi nu nedjustere asylskønnet fra 25.000 til højst 10.000 i år. Det betyder, at udgifterne falder med cirka tre milliarder kroner. Det er penge, vi kan bruge på noget andet. Men det er fortsat for mange. Tallet skal længere ned, og derfor skal vi stramme yderligere,” sagde han og fortsatte:

”Og vi skal skærme os, så vi aldrig igen oplever det kaos med folkevandringer på motorvejene.”

Regeringen præsenterer tirsdag hele 2025-planen samt finanslovsudspillet.

Læs også: Ekspert: Løkke bypasser medierne med Facebook-lancering

Forrige artikel Ekspert: Løkke bypasser medierne med Facebook-lancering Ekspert: Løkke bypasser medierne med Facebook-lancering Næste artikel DF om 2025-plan: Der er ikke penge til topskattelettelser DF om 2025-plan: Der er ikke penge til topskattelettelser