Løkke: Svensk kontrol vil påvirke Danmark

ASYL: Sveriges beslutning om at indføre ID-kontrol ved Øresund efter nytår kommer til at kunne mærkes i Danmark. Det siger Lars Løkke Rasmussen og forsikrer om, at det danske beredskab er på plads.

Danmark har beredskabet klar, men vil ikke umiddelbart indføre kontrol ved den dansk-tyske grænse, siger Lars Løkke Rasmussen.
Danmark har beredskabet klar, men vil ikke umiddelbart indføre kontrol ved den dansk-tyske grænse, siger Lars Løkke Rasmussen.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Fra 4. januar skal man vise legitimation, hvis man vil krydse Øresund, har Sveriges regering besluttet.

Det ærgrer den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

”Det er en svensk beslutning. Jeg synes, der er grund til at beklage, fordi det kommer til at gå ud over integrationen i Øresundsområdet,” siger Lars Løkke.

Ordene falder efter et møde med Folketingets øvrige partier, hvor statsministeren orienterede om Danmarks situation, når den svenske kontrol starter.

Styret af en ting
Han siger, at den svenske beslutning får betydning for den daglige trafik i Hovedstadsregionen. Derudover er der en mulighed for, at den svenske beslutning giver flere asylansøgere til Danmark.

Det vil Lars Løkke Rasmussen begrænse mest muligt.

”Vi er styret af en og kun en ting, nemlig at vi vil holde antallet af asylansøgere i Danmark så lavt som muligt,” siger han og fortsætter:

”Derfor har vi et beredskab. Politiet har planlægningen på plads, Transportministeriet er i kontakt med tyskerne for at se, hvordan vi kan bygge identifikationskontrol op i Flensborg, hvis det bliver nødvendigt. Så vi er klar til at handle.”

Beredskab eller ej, vil den svenske beslutning dog kunne mærkes også i Danmark, slår Lars Løkke fast.

”Det kommer til at påvirke. Folk får længere rejsetider, der kommer til at gå færre tog, integrationen går i bakgear.”

Informerer omverdenen
Statsministeren fortæller, at han er i gang med at informere omverdenen om den ”den situation, svenskerne har bragt os i”. Det sker blandt andet for at være klar, hvis øget beredskab bliver nødvendigt.

”Jeg ønsker ikke at gense billeder som dem, vi så på vores motorveje i starten af september. Derfor har regeringen brugt mange timer og møder i tæt dialog med de danske myndigheder. Og vi har et beredskab, som involverer både vores politi og vores forsvar,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Han slår også fast, at regeringen har sikret de nødvendige hjemler i lovgivningen.

Regeringen har for nyligt indført en række muligheder til myndighederne, som kan tages i brug i tilfælde af en ekstraordinær situation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00