Løkke udskyder skatteforhandlinger til efteråret

UDSKUDT: Inden regeringen indkalder til skatteforhandlinger, vil den til sommer fremlægge en 2025-plan for dansk økonomi. Forude ligger forhandlinger med både kommuner og arbejdsmarkedets parter. Læs Lars Løkkes (V) plan for året her.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdt tirsdag pressemøde i forbindelse med regeringsseminar. 
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdt tirsdag pressemøde i forbindelse med regeringsseminar. Foto: Simon Skipper/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Lars Løkke Rasmussen (V) bekræfter tirsdag, hvad Claus Hjort Frederiksen (V) antydede mandag:

Der kommer ikke forhandlinger om en skattereform i løbet af foråret, som det ellers fremgår af regeringsgrundlaget.

Det meddeler statsministeren, efter han og regeringen tirsdag afsluttede deres seminar.

”Det er min vurdering, at vi får det bedst mulige grundlag for at lave en ambitiøs skattereform, hvis den tager afsæt i en ny økonomisk 2025-plan, som regeringen derfor vil fremlægge til sommer. Det betyder, at vi udskyder forhandlingerne om reformen om nogle måneder,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Sandsynligheden for, at vi kan få en ambitiøs reform er større, når vi forinden har fået styr på, hvordan vi håndterer asyludfordringen, og når vi kaster et lidt længere lys på dansk økonomi

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

Han siger videre, at resultatet af forhandlinger i foråret efter hans opfattelse ville blive for ringe, fordi det store fokus ligger på at håndtere flygtningesituationen.

"Sandsynligheden for at vi kan få en ambitiøs reform er større, når vi forinden har fået styr på, hvordan vi håndterer asyludfordringen, og når vi kaster et lidt længere lys på dansk økonomi,” siger statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen vil som en del af det arbejde starte forhandlinger med både kommunerne og arbejdsmarkedets parter om, hvordan man forbedrer integrationen og flygtninges adgang til arbejdsmarkedet. Begge disse forhandlinger begynder i februar.

Politisk uro
Liberal Alliances leder og stifter, Anders Samuelsen, truede mandag med at trække sin støtte til regeringen, hvis ikke forhandlingerne starter inden Grundlovsdag.

Løkkes forklaring med behovet for en 2025-plan fik Samuelsen til tasterne. På Twitter skriver han, at en sådan plan kan udfærdiges på fem timer med det forarbejde, der ligger i Finansministeriet.

Det afviser Lars Løkke, der udover at glæde sig over tilsyneladende at være fredet indtil Grundlovsdag beroliger Anders Samuelsen med, at hvad enten skatteforhandlingerne starter i foråret eller efteråret, vil reformen tidligst kunne træde i kraft fra 2017.

Ud over timingen kan regeringen også få problemer med at skaffe opbakning til sine ambitioner for skatteaftalen. Senest har S-formand Mette Frederiksen afvist at stemme for topskattelettelser. DF er også afvisende, mens LA kræver det.

De udfordringer er statsministeren bevidst om. Men han står fast ved, at ambitionen er at lette topskatten med 5 procentpoint.

”Kan jeg garantere, at det er en ambition vi kan komme igennem med? Nej, det kan jeg ikke, for vi er en mindretalsregering. Men vi spiller ud i overenstemmelse med vores ambition, og så forhandler vi derfra,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Fuld kalender
Men først ligger altså trepartsforhandlingerne og forhandlinger med kommunerne om bedre vilkår for integration. Det har højeste prioritet for regeringen, siger statsministeren.

”Hvor godt vi lykkes med at håndtere den udfordring, vil påvirke både de politiske og økonomiske muligheder. Det er derfor det rigtige sted at starte i februar,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Inden da, nemlig allerede mandag, tager regeringen hul på et af forårets andre fokuspunkter. Det er uddannelsesområdet, nærmere bestemt indsatsen over for unge, der har mistet grebet om deres skolegang.

”De skal have en støtte, der er mere målrettet end i dag – en støtte, der virker,” siger statsministeren.

Han mødes mandag med undervisningsministeren og det, han kalder indsigtsfulde mennesker, for at tage hul på det. Undervisningsminister Ellen Trane Nørby vil også komme med udspil til en gymnasiereform i årets løb.

I næste uge starter også forhandlinger om at ændre planloven. Derudover har regeringen i foråret fokus på at forhandle en aftale med EU om, hvordan Danmark kan forblive i politisamarbejdet Europol efter danskernes nej ved afstemningen om retsforbeholdet i december. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)









0:000:00