Løkke vil købe kampfly for 56,4 milliarder

KAMPFLY: Regeringen regner med, at den samlede regning for indkøb af 27 F-35-kampfly bliver 56,4 milliarder kroner. Der er hverken tale om oprustning eller nedrustning, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen (V).

Foto: Jens Astrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

Køb 27 spritnye F-35-kampfly.

Sådan lyder anbefalingen fra regeringen, når det gælder Danmarks nye kampfly.

For med 27 nye F-35-kampfly fra amerikanske Lockheed Martin kan Danmark fortsætte på det nuværende niveau, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

”Det er ikke et udtryk for oprustning eller nedrustning, det er en helt neutral forlængelse af den danske kampfly-kapacitet,” siger han og fortsætter:

”Med de nye fly kan vi udføre de samme opgaver som hidtil; vi kan overvåge vores luftrum, vi kan afvise krænkelser herhjemme og vi kan modvirke, at krige og konflikter ude i verden spreder sig og rammer os.”

LÆS OGSÅ: Her er regeringens kampfly-favorit

"Alting har en ende"
Og nye kampfly er vigtige, slår statsministeren fast, for Danmark skal tage ansvar. Han peger på, at de nuværende F-16-fly har haft travlt den seneste tid med missioner i blandt andet Libyen og Irak, og de igen til sommer sendes til Irak og Syrien for at bekæmpe IS.

”Alting har en ende, og det er nu snart 40 år siden, at vi anskaffede os F-16-flyene, og selvom de har tjent os godt, må man sige, at de er ved at være modne til pension,” siger statsministeren.

Regningen for at anskaffe 27 nye F-35-kampfly forventes at ligge på cirka 20 milliarder kroner, mens den samlede regning inklusiv for eksempel driftsomkostninger forventes at løbe op i 56,4 milliarder kroner.

F-35 vinder på alle parametre
Forsvarsminister Peter Christensen (V) hæfter sig ved, at alle de tre kampfly-kandidater, som har været i spil, har været gode.

”De tre kampfly-kandidater er blevet vurderet ud fra strategiske, militære, økonomiske og industrielle forhold, og alle fire parametre i evalueringen peger entydigt på F-35 som det bedste valg for Danmark,” siger han.

LÆS OGSÅ: Ny måling: Flertal af vælgerne siger nej til nye kampfly

Han fortæller, at F-35 samlet set er det billigste fly. Danmark behøver nemlig relativt færre F-35'ere for at løse opgaverne, end det er tilfældet med de to andre kandidater.

EL: Dybt naivt
Flere har sammenlignet F-35'eren med IC4-skandalen, fordi det amerikanske kampfly ikke er færdigudviklet endnu. Enhedslisten er blandt kritikerne, og partiets forsvarsordfører, Eva Flyvholm, mener, at regeringens prisoverslag på 20 milliarder kroner for at anskafe 27 nye kampfly virker dybt naivt.

”Vi har adskillige gange set, at produktionen af det skandaleramte kampfly trækker ud, og vores naboer har betalt omkring en milliard kroner stykket for det samme fly,” siger Pernille Flyvholm i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Tænk, at Lars Løkke står med et smil på læben og erklærer sig tryg ved beslutningen om at købe det skandaleramte udviklingsprojekt F-35. Der var vel også så stor begejstring for IC4 i sin tid, men erfaringerne burde give anledning til en mere ydmyg omgang med fællesskabets penge.

LÆS OGSÅ: Se hele Forsvarsministeriets evaluering af de tre kandidater

Klar i 2027
I regeringen er man opmærksomme på de risikomomenter, som løbende har været fremme under udviklingen af F-35-flyet.

”Det er i sig selv ikke mærkeligt eller problematisk, at vi oplever risikomomenter i forbindelse med udviklingen af et nyt og meget højteknologisk fly,” siger Peter Christensen og fortsætter:

"Det afgørende er, at risikomomenterne kommer frem i lyset af, at man tager højde for dem og naturligvis løbende arbejder på at udbedre dem,” siger han og peger på, at man forventer, at flyet er færdigudviklet i 2018.

Lægger Danmark en ordre hos Lockheed Martin på en F-35-flåde, vil de nye fly være fuldt operative i 2027. Det betyder, at Danmark fra 2022 til 2024 ikke kan løse internationale flyopgaver.

Forhandlingerne begynder allerede torsdag eftermiddag, når Peter Christensen inviterer partierne til møde i Forsvarsministeriet.

E-mail Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion