Løkkes top-ti vision smuldrer

2020-VISION: Statsministerens vision om et dansk universitet blandt de ti bedste i Europa har lidt et alvorligt knæk. De danske universiteter er samlet set røget langt ned ad den liste, som regeringen bruger som målestok.
Foto: Hasse Ferrold
Jørgen Skadhede
Fakta
    Placering i verden 

 2010 2009 
KU: 17751 
AU: 167 63
DTU: 122 159 

    Placering i Europa

 2010 2009 
KU: 70 15 
AU 62 20
DTU: 36 60 


Kilde: www.timeshighereducation.co.uk/
Den er under et år gammel. Men regeringens og statsministerens fremmeste vision for dansk forskning, at have et universitet blandt Europas ti bedste, smuldrer allerede.

Sidste efterår fremlagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Venstres landsmøde sine ti store visioner for Danmark i 2020.

En af dem var målet om at have et dansk universitet blandt Europas ti bedste, hvor Times Higher Education-ranglisten skulle være benchmark.

Universiteter i frit fald
Men på dette års rangliste, som blev offentliggjort torsdag, er de danske universiteter samlet set i frit fald.

Mens det bedst placerede danske universitet sidste år var KU som nummer 15 i Europa, så skal man i år helt ned på en europæisk 36. plads for at finde et dansk universitet i form af Danmarks Tekniske Universitet.

Offentliggørelsen af THE-listen viser, at Danmarks to største universiteter er raslet ned i rækkerne. Sidste år var Københavns Universitet nummer 15 i Europa, men i år skal man helt ned til en 70. plads for at finde Danmarks ældste universitet.

Den samme tendens er tilfældet for Aarhus Universitet, der kan findes på en 62. plads i Europa. Hvorimod det sidste år var helt oppe som nummer 20.

Positive tegn fra DTU
Derimod er der positive tegn at spore fra Lyngby med DTU, der kravler fra sidste års plads som nummer 60 til en 36. plads i Europa. DTU følger dermed en generel tendens på 2010/11 listen, hvor monofakultære universiteter klarer sig markant bedre end sidste år.

Et eksempel på tendensen er det franske École Polytechnique, der har kæmpet sig ind i den europæiske top 10 i år. Og iblandt de 10 bedste universiteter er fem af disse universiteter, der vægter hård videnskab og er forholdsvis monofakultære.

Ændring i pointkriterier
Kriterierne for ranglisten er ændret markant siden sidste år og forklarer de store forskydninger.

Et af de kriterier, som har ændret sig fra sidste år, er, at der også vægtes point på baggrund af finansieringsgrundlaget for universiteterne, hvilket kan forklare, at de amerikanske universiteter sidder endnu tungere end tidligere på de bedste 100 pladser.

KU og AU's dramatiske styrt på listen skal måske ses i dette lys. Ringe finansieringsgrundlag samt mindre vægtning i point givet på baggrund af forskernes opfattelse af universiteterne.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00