Løkkes wingman er blevet sammenlignet med tre forskellige slags hunde. Nu vil han gerne snart kaldes noget andet

Moderaternes nyudnævnte politiske ordfører kan ifølge en tidligere partifælle godt lide at træde på ømme tæer, og han ses som en oplagt indpisker, der kan holde partimedlemmerne i kort snor. I Venstre var han kendt som en hård hund, men det skal være slut, siger Engel-Schmidt selv. Han forstår dog stadig at styre en samtale.

Jakob Engel-Schmidt er tidligere blevet kaldt en ”bulldog” og en ”terrier”, men nu vil han gerne ”væk fra de firbenede metaforer i spalterne”. 
Jakob Engel-Schmidt er tidligere blevet kaldt en ”bulldog” og en ”terrier”, men nu vil han gerne ”væk fra de firbenede metaforer i spalterne”. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

“Jeg hører, du er ved at lave et portræt af mig,” siger Jakob Engel-Schmidt.

Han ringer fra et folketingsnummer, jeg ikke kender, da han fanger mig på cyklen på vej hjem fra arbejde.

“Det kan jo være smigrende, men det kan også være det modsatte. Hvad går det ud på,” spørger han i en direkte tone.

Jakob Engel-Schmidt er en central figur som politisk ordfører i et centralt parti – og han har opnået, hvad nogen kalder et umuligt comeback i dansk politik. Jeg har ringet rundt til gamle partifæller og kolleger for at undersøge, hvem Jakob Engel-Schmidt er, og hvilken rolle han skal spille i Moderaterne.

Nogle af dem, jeg ringer til, har ikke noget at sige. Andre vil ikke. Men da jeg bliver ringet op af manden selv, erfarer jeg den første centrale information om Jakob Engel-Schmidt.

Han er ikke én, der sidder på hænderne.

Når han hører, at en journalist arbejder på en historie, griber han knoglen. Er han mistroisk? Måske. Konfronterende? Uden tvivl.

Selvom man ofte laver portrætter uden den portrætterede, er det ikke noget, man kan slippe afsted med, hvis hovedpersonen er Jakob Engel-Schmidt. Det fortæller han mig, da jeg ringer ham op til vores interviewaftale dagen derpå.

Blå bog
  • Født 24. oktober 1983 i Birkerød, søn af pottemager Henrik Schmidt og korrespondent Kirsten Engel Schmidt.
  • Student fra Birkerød Gymnasium i 2002
  • Formand for Venstres Ungdom i Birkerød fra 2004
  • Næstformand i Venstres Ungdom fra 2008
  • Uddannet i erhvervsøkonomi fra CBS i 2010
  • Landsformand Venstres Ungdom fra 2009-2011
  • Folketingsmedlem for Venstre fra 2013-2015 som suppleant for Gitte Lillelund Bech. 
  • Folketingsmedlem for Venstre fra 2016-2019 som suppleant for Morten Løkkegaard.
  • Folketingsmedlem for Moderaterne i Nordsjællands Storkreds fra 2022 – valgt ind med 4.252 personlige stemmer. 
  • Bonus: Hvis han ikke skulle være politiker, var han nok blevet en god graverjournalist, ifølge ham selv, fordi han har en evne til at omsætte nysgerrighed til handling.  

“Jeg er utroligt nysgerrig. Det værste, der kan ske for mig, er, at der er noget, andre ved, som jeg ikke ved. Det har givet mig alvorlige udfordringer og store problemer i tidens løb, men også viden som andre ikke har.”

Et ungt talent

Gennem 10’erne var Jakob Engel-Schmidt kendt som en ung hedspore i Venstre, der var rap i replikken. Selv om han aldrig tidligere har været valgt til Folketinget, men alene har siddet der som suppleant, markerede han sig i offentligheden som en stærk debattør. Han var “et af de der lovende, politiske talenter”, lyder analysen fra flere Venstre-folk, der havde spået ham en vigtig placering i partiet – indtil det hele ramlede.

Opvokset i Birkerød blev han som teenager medlem af Venstres Ungdom og som 20-årig lokalformand for VU i Birkerød for senere at blive landsformand.

Efter en treårig periode som medlem af kommunalbestyrelsen for Venstre i Lyngby-Taarbæk kommune, kom han i Folketinget som suppleant ad to omgange fra 2013-2015 og 2016-2019.

Han forlod dansk politik på dramatisk vis i 2018, da Ekstra Bladet kunne afsløre, at han havde fået en dom for at køre bil med kokain i blodet. Efter at have holdt forløbet skjult i syv måneder, udgik han fra Folketinget med et opslag på Facebook, hvor han kaldte hændelsen “sit livs fejltagelse”.

Løkkes svar på Henrik Sass

Nu har Jakob Engel-Schmidt gjort comeback med the comeback kid, Lars Løkke Rasmussen, i den tidligere Venstre-statsministers nye parti. Moderaterne har sparket døren ind med hele 16 mandater, og nu indtager en helt uprøvet folketingsgruppe Christiansborg.

Selvom det er første gang, Jakob Engel-Schmidt bliver medlem af Folketinget på vælgernes mandat, er han ikke desto mindre det eneste folketingsmedlem for Moderaterne med parlamentarisk erfaring udover partiformanden, Lars Løkke Rasmussen.

Gennem valgkampen har han stået side om side med Løkke, og han har eskorteret Løkke til regeringsforhandlinger på Marienborg.

Hans nye rolle som politisk ordfører er han – ifølge Altinget politiske kommentator, Erik Holstein – selvskrevet til. Men Jakob Engel-Schmidt kommer også til at udfylde en central rolle på partiets indre linjer, mener han.

“Hvis jeg var Lars Løkke, ville jeg gøre Jakob Engel-Schmidt til det, englænderne kalder en chief whip. Moderaterne får brug for én, der kan fortælle folk, hvad der er linjen – det er det her, vi mener, og det er lige meget, hvad du mener personligt."

"Jakob Engel-Schmidt kan være rimelig kontant, og derfor er han den rette til at banke nogle uregerlige gruppemedlemmer på plads,” siger den politiske kommentator.

Et partis chief whip eller indpisker er den, der kontrollerer og indskærper partifællernes partidisciplin og tilstedeværelse ved afstemninger.

Det var den rolle, Henrik Sass Larsen havde i Socialdemokratiet, forklarer Erik Holstein, der mener, at Moderaterne i dén grad får brug for en Henrik-Sass-type, efter at medlemmernes svar på kandidattests har stukket i vidt forskellige retninger. De har for eksempel vist sig at være uenige i, om Arne-pensionen skal afskaffes, som Løkke ellers har været fortaler for.

“Når folketingsmedlemmerne er så uerfarne, som de er, og mener så forskellige ting, som de tydeligvis gør, kræver det stram styring. Hvis man ikke får styr på den sæk lopper, ender det i det rene loppecirkus,” siger Erik Holstein.

Lars Løkke Rasmussen (th) og Jakob Engel-Schmidt (tv) kender hinanden fra deres fælles tid i Venstre. Engel-Schmidt har været politisk chef for Moderaterne gennem valgkampen og er nu blevet politisk ordfører.
Lars Løkke Rasmussen (th) og Jakob Engel-Schmidt (tv) kender hinanden fra deres fælles tid i Venstre. Engel-Schmidt har været politisk chef for Moderaterne gennem valgkampen og er nu blevet politisk ordfører. Foto: stemjes.dk

Der bliver ikke noget loppecirkus

At Jakob Engel-Schmidt er en central spiller i Moderaterne ved alle godt. Han ved det sandsynligvis også godt selv, men han vil altså ikke sige det. Til citat siger han, at han bare er ét ud af 16 folketingsmedlemmer for Moderaterne.

“Du får mig ikke til at sige, at jeg er vigtigere end de andre,” lød det fra Jakob Engel-Schmidt, inden Moderaterne havde konstitueret sig.

Den nye politiske ordfører mener dog ikke, at det bliver noget som helst problem at holde styr på den uerfarne folketingsgruppe.

“Alle vores kandidater er jo enige om vores politik. Når Moderaterne går ned og stemmer, så stemmer vi alle sammen det samme, det er vores kandidater naturligvis indstillet på,” siger Jakob Engel-Schmidt.

Hvem skal sørge for, at alle stemmer det samme?

“Det bliver ikke et problem, fordi det kommer vores kandidater til.”

I kandidattests er der flere ting, kandidaterne svarer forskelligt på?

“Ja, de der kandidattests er så unuancerede og tvetydige, at det tager jeg meget stille og roligt.”

Så det tror du ikke bliver et problem?

“Det bliver absolut ikke et problem. Eller – det kan jeg jo ikke afvise, men det er ikke min forventning. Lad os lige rette det til det.” 

Læs også

Væk fra de firbenede metaforer

Læser man tidligere portrætter af Jakob Engel-Schmidt, bliver han beskrevet som en “bulldog”, “terrier”, “jagthund” og Venstres “bøllebob”.

Når man interviewer Jakob Engel-Schmidt, mærker man også, at han er vant til at styre en samtale. Han dribler mellem at tale “til citat” og “til baggrund” og afviser ofte at svare på opfølgende spørgsmål med “ej, det synes jeg, vi har været inde på, Julie”.

Historien om Jakob Engel-Schmidt lyder, at han er et ualmindeligt retorisk talent og en dygtig debattør. Det er det karaktertræk, de fleste fremhæver som det første. 

Tidligere skatteminister Karsten Lauritzen, der sad i Folketinget for Venstre fra 2007-2022 og i dag er branchedirektør i Dansk Industri, kommer med den samme beskrivelse. Han kalder i samme omgang sin tidligere partifælle en mand med sine meningers mod og én, der kan være “underholdende” og “til tider provokerende”.

“Min egen debatstil er mere kompromissøgende, men Jakob har syntes, det var sjovt, hvis han kunne træde på nogle ømme tær og få nogen til at sige noget, de ikke skulle have sagt. Ligesom Lars Løkke er han god til snappy comebacks, og det gør dem begge til dygtige debattører,” siger Karsten Lauritzen.

Jakob Engel-Schmidt mener, at det netop er fra sine verbale infights med andre politikere, at de firbenede metaforer er opstået. 

Jeg tror, jeg kan blive skarp. Jeg synes også, det er rart, at folk ved, at man ikke kan træde på Moderaterne, uden vi er i stand til at give lidt igen.

Jakob Engel-Schmidt
Politisk ordfører, Moderaterne

“Det skyldes måske, at nogen mener, jeg har haft et retorisk talent for at lukke kritik ned og sende det den anden vej. Det talent besidder jeg stadig, men jeg synes, det er mere interessant at tale om politisk indhold.”

Han har tidligere kaldt politik for en “savanne kun for rovdyr”, og han indrømmer gerne, at han tidligere selv har været et rovdyr. Nu håber han, at “evolutionen er kommet videre”, og han vil fremover lægge en ny stil og gå efter bolden fremfor manden.

“Jeg vil arbejde hårdt på at fortsætte med at kommunikere vores egen politik, fremfor at fortælle hvorfor andres politik er forkert. Det er også med til at skabe en anden kultur, fordi kommunikation er også en form for ledelsessnor i politik.”

Den nye linje, håber han, vil betyde, at han kan “komme væk fra de firbenede metaforer i spalterne”.

Selvom man kunne forestille sig, at hunde-beskrivelserne af Jakob Engel bundede i hans kontante tone fremfor hans retoriske talent, afviser han, at han har tendens til at blive brysk.

“Nej, jeg tror, jeg kan blive skarp. Jeg synes også, det er rart, at folk ved, at man ikke kan træde på Moderaterne, uden vi er i stand til at give lidt igen.” 

Handlings- og holdningsmenneske

Da kokain-historien kom frem, lød vurderingen fra politiske kommentatorer og Venstres daværende gruppeformand, Søren Gade, at Jakob Engel-Schmidt var færdig i dansk politik.

Men Engel-Schmidt har tilsyneladende lært noget af det, “der gik mindre godt for ham”. Sådan lyder det fra hans tidligere partifælle, Karsten Lauritzen. Han kalder Jakob Engel-Schmidts tilbagekomst til dansk politik “et imponerende comeback”. 

“Han har bevist, at han ville noget i politik, og han har kæmpet sig tilbage i Folketinget på en baggrund, som de færreste troede var muligt, og det må man tage hatten af for,” siger Karsten Lauritzen.

Det er idealismen, der har drevet Jakob Engel-Schmidt tilbage på den politiske savanne, forklarer han selv.

“Et af mine mantraer er, at det ikke nytter noget at råbe ad tv’et. Så må man tage ansvar for den forandring, man ser som nødvendig.”

Den snart 40-årige politiker mener også selv, at han har lært utroligt meget og er blevet et mere reflekterende og mindre travlt menneske, der hviler mere i sig selv, efter fortidens fejltagelser.

“Når der kun er én selv at bebrejde sine fejltagelser, kommer man til at se sig grundigt i spejlet og tage ansvar – både for det, man har gjort, og for at lære mest muligt af det. Jeg har holdt foredrag om, hvordan man smadrer ti års karriere på få dage. Derfor er jeg stolt over at være tilbage,” siger Jakob Engel-Schmidt. 

Engel-Schmidt og Løkke er rykket ind på borgen med 14 øvrige medlemmer af Moderaterne uden parlamentarisk erfaring. Om de vil opføre sig som en
Engel-Schmidt og Løkke er rykket ind på borgen med 14 øvrige medlemmer af Moderaterne uden parlamentarisk erfaring. Om de vil opføre sig som en "sæk lopper", og hvem der i så fald skal svinge pisken, vil tiden vise. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)









0:000:00