Löfven: Flere EU-lande må tage ansvar

FLYGTNINGE: Den svenske regering fortsætter med at arbejde for, at flere lande i EU skal tage imod flygtninge. Målet er et permanent og tvingende system, hvor mennesker på flugt skal fordeles mere ligeligt blandt EU's lande.

”Vi tager ansvar og skal fortsætte med det. Nu er det tid for andre lande til at tage deres ansvar".

Sådan lyder det fra Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S), mandag.

Löfven møder tirsdag Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Østrigs forbundskansler Werner Faymann. Tyskland og Østrig har ligesom Sverige taget imod en stor del af de mennesker, som er flygtet fra først og fremmest Syrien.

Og landene skal nu forsøge at få de mere uvillige EU-lande til at stå bag en mere ligelig fordeling. Forslaget om at indføre bindende kvoter for hvert medlemsland var oppe på højeste EU-niveau tidligere i sommer, men landene var langt fra enige, og topmødet resulterede alene i en frivillig forpligtelse.

Håber på bedre støtte
Löfven håber dog, at flere lande og ledere er klar til at støtte op om obligatoriske kvoter. Men alt for mange EU-lande løber fra deres ansvar, mener Löfven og peger specifikt på Ungarn og landets premierminister Viktor Orbán.

”Viktor Orbán er premierminister i et af de lande, som får størst EU-bidrag. Konklusionen er logisk: Vil man have del i det fælles, må man også vise, at man er en del af det fælles,” siger Stefan Löfven.

De ny-gamle planer om en obligatorisk omfordeling af flygtninge mellem EU-landene er et af de ti punkter, som den svenske regering foreslår, skal være med til at reformere den europæiske flygtningepolitik.

Derudover vil den svenske regering have, at EU-landene skal tage imod 100.000 kvoteflygtninge, mennesker, som vælges af FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), hvilket er betydeligt flere end de 20.000, som landene er enige om i dag.

Artiklen er oversat fra svensk. Du kan læse hele artiklen på Altinget: sverige.

Forrige artikel Ni kommuner vil hæve skatten Ni kommuner vil hæve skatten Næste artikel Løkke: Vi er blevet overhalet af virkeligheden Løkke: Vi er blevet overhalet af virkeligheden