Löfven: Vi må kunne holde orden på vores grænser

GRÆNSELUKNING: Sverige indfører midlertidig grænsekontrol på flere steder for at få styr på flygtningesituationen. Danmark følger ikke efter, understreger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

VALLETTA: De svenske myndigheder indfører grænsekontrol ved udvalgte grænser fra torsdag middag for at få styr på de mange flygtninge og migranter, der kommer til landet.

Sådan lyder det fra den svenske statsminister, Stefan Löfven, ved et topmøde i den maltesiske hovedstad, Valletta, mellem EU-lande og afrikanske lande.

”Vi må holde orden ved vores grænser, vi må få orden på vores flygtningemodtagelse, og derfor kommer regeringen i morgen (torsdag -red.) til at indføre grænsekontrolsforanstaltninger fra og med klokken 12. Vi vil også indføre ID-kontrol på passagerfartøj, fordi vi vil have kontrol med, hvem der faktisk kommer på bådene,” siger Stefan Löfven.

Ikke kun møntet på Danmark
Stefan Löfven afviser, at tiltagene skulle være rettet særligt mod Danmark, selv om et overvældende antal flygtninge og migranter har krydset mellem de to nabolande i løbet af den seneste tid.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) påpegede selv ved et pressemøde tidligere onsdag, at mindst 55.000 anslås at være kommet til Danmark siden starten af september. Heraf er kun en brøkdel blevet på dansk jord.

Ifølge den svenske statsminister er det op til svensk politi at udpege problemområderne.

”Vi siger ikke, at der skal grænsekontrol mod Danmark. Vi siger, at vi skal have orden på vores grænser, og at det er op til politimyndighederne at håndtere det,” siger han, men understreger i samme åndedrag, at han ikke ser et behov for grænsekontrol mod nabolandene Norge og Finland.

Pressede myndigheder
Löfven gør klart, at grænselukningerne er et udtryk for, at asylsystemet i Sverige er presset til det yderste. De svenske udlændingemyndigheder, Migrationsverket, har skullet registere 80.000 nye asylansøgere siden september, hvilket er lige så mange som i hele 2014.

”Myndighedernes bedømmelse er vigtig for regeringen. Og når Migrationsverket siger, at de er urolige for sikkerhed og orden i flygtningemodtagesystemet, så skal vi naturligvis sørge for, at der kommer orden og sikkerhed, og derfor har vi truffet den her beslutning,” siger Löfven.

De praktiske aspekter i kontrollen ligger i politiets hænder, og det er endnu ikke klart, hvor omfattende den bliver. Men det får betydning for både færgetrafikken og trafikken over Øresundsbroen.

Løkke afviser at følge efter
Fra dansk side understreger Lars Løkke Rasmussen, at han har diskuteret situationen med sin svenske kollega i marginen af det topmøde på Malta mellem EU og Afrika, som de begge deltager i. Han mener, at der stadig er et godt forhold mellem de to lande.

”Jeg betragter ikke dette som en uvenlig handling som sådan, men som en svensk beslutning inden for rammerne af Schengen-reglerne, fordi svenskerne vurderer, at der er brug for at få kontrol med de mennesker, der kommer til Sverige,” siger statsministeren.

Flere partier i blå blok har givet udtryk for, at de mener, at Danmark skal gøre svenskerne kunsten efter og indføre grænsekontrol. Det afviser Lars Løkke Rasmussen.

”Det er ikke min vurdering, at det vil være klogt at lave mere grænsekontrol, end vi gør lige nu,” siger statsministeren

”Vi har et beredskab i Danmark. Vi har stikprøvekontrol ved vores grænser. Det kan eskaleres. Det er vi forberedte på at kunne gøre. Men vi gør det kun, hvis det er klogt. Så nu følger vi med time for time, dag for dag i, hvad den præcise effekt af den svenske beslutning er på Danmark. Og hvis der skal handles, så handler vi,” siger han.

 

Artiklen er opdateret med kommentar fra Lars Løkke Rasmussen.

Forrige artikel Statsrevisorer uddeler skarp kritik til Skatteministeriet Statsrevisorer uddeler skarp kritik til Skatteministeriet Næste artikel Helle Thorning får ikke FN-post Helle Thorning får ikke FN-post