Analyse af 
Jørgen Skadhede

Luftigt livtag med ejendomsvurderingerne

ANALYSE: Et flertal i Folketinget med de borgerlige partier i spidsen vil afskaffe ejendomsvurderingerne. Men det er højest tvivlsomt, om det nogensinde bliver gennemført. Regeringen har forsøgt i årevis uden succes.
Jørgen Skadhede

Med andre ord er der altså tale om et luftigt livtag med ejendomsvurderingerne, som har mere med valgkamp og teatertorden end realpolitik at gøre.

Jørgen Skadhede
Journalist på Altinget.dk
Dansk Folkeparti er her kort før sommerferien og det kommende valg gået til korstog mod ejendomsvurderingerne.

De skal afskaffes i deres nuværende form, så SKAT kan bruge deres ressourcer på noget mere fornuftigt end nogle vurderinger, som ikke bliver brugt alligevel, lyder argumentet fra DF.

Men det bliver formentlig aldrig til noget. Heller ikke selvom både regeringspartierne, Liberal Alliance og måske endda også S og SF stemmer for DF's beslutningsforsalg, når det skal til endelig afstemning fredag den 24. juni.

Vurderingerne bliver i høj grad brugt
For virkeligheden er, at ejendomsvurderingerne i høj grad bliver brugt. Godt nok betyder skattestoppet, at vurderingerne ikke rigtigt bruges længere til at beregne ejendomsværdiskat.

Men vurderingerne bliver i høj grad brugt til alt muligt andet. De bliver brugt ved arvesager, til beregning af om man er berettiget til kontanthjælp, beregning af tinglysningsafgift, skat af fri bolig, grundskyld og dækningsbidrag til kommunerne samt prisfastsættelse af andelsboliger bare lige for at nævne nogle af de ting, som vurderingerne bliver brugt til.

Det er også årsagen til, at den borgerlige regering er løbet hovedet mod en mur, når den nu i årevis har forsøgt at mejsle skattestoppet på boliger fast i granit ved at afskaffe ejendomsvurderingerne.

Regeringen har forsøgt i årevis
Topembedsmændene har strittet imod, netop fordi vurderingerne rent faktisk bliver brugt i mange sammenhænge og megen lovgivning, og derfor har regeringen aldrig fået gennemført en afskaffelse af det nuværende system.

Allerede i 2008 annoncerede daværende skatteminister Kristian Jensen (V), at vurderingerne skulle skrottes. Ifølge regeringens lovprogram skulle der også have været fremsat sådan et lovforslag i folketingsåret 2009-2010, men siden er intet sket.

Heller ikke selv om Troels Lund Poulsen (V) som ny skatteminister i foråret 2010 lovede, at han ville fremsætte et lovforsalg, der gjorde op med vurderingerne allerede i efteråret 2010. Siden er intet sket, bortset fra at skatteministeren nu hedder Peter Christensen (V).

Mere valgkamp end realpolitik
Hvis regeringen virkelig gerne ville eller kunne afskaffe det nuværende system, så var det nok allerede sket, lyder en udbredt vurdering. Derfor er der formentlig tale om et noget luftigt livtag med ejendomsvurderingerne, som blå blok forsøger at genoplive her op til valgkampen.

Forslaget skal nærmere ses som et forsøg på at skabe kant til oppositionen i det kildne spørgsmål om boligbeskatningen.

En afskaffelse af vurderingerne vil nemlig samtidig cementere skattestoppet på ejendomsværdiskatten, og DF vil sammen med V og K meget gerne presse S og SF med DF's beslutningsforslag.

For når S-SF ikke vil pille ved boligskatterne, så kan de jo ikke have noget imod at afskaffe ejendomsvurderingerne, lyder det udfordrende spørgsmål fra blå blok.

Hovedbrud hos S og SF
Hos S og SF skaber beslutningsforslaget da også hovedbrud, og partierne har ikke taget endeligt stilling til forslaget. For hvis de ikke stemmer ja, kan de borgerlige partier beskylde dem for, at det kun sker, fordi de har hemmelige planer om at hæve boligskatterne.

Derfor siger skatteordførerne for S og SF da også, at partierne principielt er enige i, at det er en god idé med et mere simpelt system end de nuværende vurderinger. Men de påpeger samtidig, at en afskaffelse kan skabe problemer på andre områder, og at det derfor er afgørende at finde frem til en model, der tager højde for alle de øvrige ting, som vurderingerne bruges til.

Når det kommer til stykket, er der ikke mange af de centrale aktører på nogen af fløjene, der for alvor tror på, at der bliver gennemført en gennemgribende forenkling af det nuværende vurderingssystem.

Med andre ord er der altså tale om et luftigt livtag med ejendomsvurderingerne, som har mere med valgkamp og teatertorden end realpolitik at gøre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00