Lukkelovens tid rinder ud

LUKKELOV: Lene Espersen (K) er klar til at ændre lukkeloven til en såkaldt helligdagslovgivning. HK frygter for små butikkers fremtid.
Christian Juhl Mølgaard

Lukkeloven står foran en markant ændring i enighed mellem økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen, Dansk Erhverv, De samvirkende Købmænd, Dansk Supermarked, Coop Danmark, Dansk Detail og Danmarks Sportshandlerforening.

Fra lukkelov til helligdagslov
Der lægges op til liberalisering af lukkeloven i 2010 og reelt en ophævelse af lukketidsreglerne i 2012 undtagen på helligdage og enkelte andre særlige dage. Altså en ændring fra lukke- til helligdagslov.

"Jeg er meget tilfreds med, at det er et resultat af et samarbejde mellem en bred gruppe af de væsentligste organisationer og virksomheder i detailhandlen," siger Lene Espersen i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Lukkeloven har aldrig været en let lov at forhandle, da detailhandlens parter traditionelt har stået langt fra hinanden. Jeg vil gerne rose parterne for det oplæg, som de i fællesskab har lagt frem denne gang. Den trinvise liberalisering i oplægget passer godt ind i regeringens strategi for lukkeloven. Med lovforslaget lægges der op til en ophævelse af lukketidsreglerne i 2012 efter en kort overgangsperiode."

Butikkerne får mulighed for at indstille og forberede sig på, at der ikke længere er begrænsninger i åbningstiden, også af hensyn til medarbejderne.

Trinvis ophævelse
I første omgang liberaliseres de nuværende lukketidsregler således, at alle butikker fra den 1. juli 2010 kan holde åbent ca. 30 søndage om året mod ca. 20 søndage i dag. De 30 søndage er fordelt på den første og sidste søndag i hver måned, alle søndagene i december samt yderligere 4 søndage, som kan placeres frit i løbet af året.

Fra den 1. oktober 2012 ophæves alle lukketidsregler undtagen på helligdage, grundlovsdag, juleaftensdag samt nytårsaftensdag efter kl. 15.00, hvor butikkerne fortsat skal holde lukket.

Der er nogen, der kommer til at dreje nøglen om, hvis alle holder åbent om søndagen. Der er ikke penge nok i det danske samfund til at holde alle butikkerne kørende på de betingelser.

Herdis Poulsen
Næstformand i HK Handel

Dagligvarebutikker med en mindre omsætning, og butikker, som sælger visse særlige varer, såsom planter o.l. foreslås dog fortsat at kunne holde åbent på helligdage, som det er tilfældet i dag.

Lovforslaget fremsættes her til efteråret.

Frygt for butiksdød
Ændringen i lukkeloven vil betyde, at flere små butikker i udkantsområderne må lukke. Det forudser HK Handel, der organiserer de ansatte i butkkerne.

"Der er nogen, der kommer til at dreje nøglen om, hvis alle holder åbent om søndagen. Der er ikke penge nok i det danske samfund til at holde alle butikkerne kørende på de betingelser," siger næstformand i HK Handel, Herdis Poulsen til politiken.dk.

S: En lukket proces
Socialdemokraternes erhvervsordfører Orla Hav, der havde forventet en evaluering af den nuværende lukkelov og en analyse af konsekvenserne af yderligere liberaliseringer først, undrer sig over fremgangsmåden:

"Vi undrer os over den meget lukkede proces. Der bliver i dag præsenteret et kompromis, som ministeren stiller sig bag. Det uagtet, at vi har en aftale fra den tidligere lukkelovsrevision om, at den skulle evalueres, inden yderligere revisioner. Så vi undrer os lidt," siger Orla Hav ifølge bt.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

Orla Hav

Fhv. MF (S)
lærer (Aalborg Seminarium 1976)

0:000:00