Lykketoft: Hjertet bløder, når fredelige borgere dræbes

ANGREB: Tirsdag var Folketinget for første gang samlet siden weekendens terrorangreb i København. Folketingsmedlemmerne holdt et minuts stilhed for ofrene, og Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), holdt en kort mindetale. 

Folketinget holdt tirsdag et minuts stilhed for ofrene efter weekendens terroranslag i København. 
Folketinget holdt tirsdag et minuts stilhed for ofrene efter weekendens terroranslag i København. Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Anne JustesenLise-Lotte Skjoldan

Det var et berørt Folketing, der i dag, tirsdag, for første gang holdt møde efter weekendens to skudattentater i København.

Formanden for Folketinget, Mogens Lykketoft (S), holdt en kort mindetale til forsamlingen, hvor han satte ord på de følelser, der har ramt befolkningen i de seneste par dage.

“Vi er alle blevet ramt af det, der skete i vores land. Hjertet bløder, når fredelige borgere dræbes for deres brug af ytringsfriheden eller for deres religiøse tilhørsforhold til det jødiske samfund,” sagde han fra talerstolen.

Ligesom statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der mandag holdt tale for 30.000 mennesker til en mindehøjtidelighed på Østerbro, understregede Mogens Lykketoft danskernes fællesskab som svar på terroranslaget.

Hjertet bløder, når fredelige borgere dræbes for deres brug af ytringsfriheden eller for deres religiøse tilhørsforhold til det jødiske samfund.

Mogens Lykketoft (S)
Formand for Folketinget

“De sidste par døgn, og ikke mindst ved de vældige folkemøder i aftes, har vi på tværs af trossamfund og politiske holdninger manifesteret vores vilje til at stå sammen og til at gøre alt for at afværge nye anslag mod vores folkelige fællesskab. Det skal ikke lykkes for nogle få terrorister at hidse op til en kamp mellem verdens religioner.”

Gerningsmand inspireret af IS og Al-Qaeda
Mogens Lykketoft drog i den korte tale linjer mellem weekendens gerningsmand og sidste måneds terrorangreb på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

“Jeg tror, vi alle er slagne af rædsel over, at en håbløst kriminel tilsyneladende er blevet inspireret af barbariet hos IS og Al-Qaeda og har sat sig for her i København at efterligne rædslerne i Paris i sidste måned,”

Men Mogens Lykketoft mindede også om, at verdens terrorisme primært rammer muslimer.

“Terroren rammer verden over sagesløse og uskyldige mennesker i alle trosretninger. Faktisk er de fleste ofre for terroristers anslag fredelige mennesker af islamisk tro.”

Efter den korte tale holdt Folketinget et minuts stilhed til ære for de dræbte og sårede, før de fortsatte folketingsmødet som planlagt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00