Måling: De rødeste går frem, mens V og DF får dårligste måling i over et år

FOLKETINGSVALG: En frisk meningsmåling tyder på, at valget bliver en markant venstredrejning, siger Altingets politiske kommentator.

Enhedslistens Pernille Skipper (tv.) og SF's Pia Olsen Dyhr står til hele 32 mandater tilsammen i den nyeste måling fra Norstat.
Enhedslistens Pernille Skipper (tv.) og SF's Pia Olsen Dyhr står til hele 32 mandater tilsammen i den nyeste måling fra Norstat.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Det har foreløbig ikke gjort noget godt for blå bloks meningsmålinger, at statsministeren onsdag spillede ud med et såkaldt velfærdsløfte om at bruge 69 milliarder kroner mere på velfærd i årene til og med 2025.

En ny måling gennemført af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten giver både Venstre og Dansk Folkeparti det dårligste resultat i en Norstat-måling i mere end et år. Samtidig ligger Liberal Alliance for tredje måling i træk under 4 procent mod 7,5 procent ved det seneste folketingsvalg.

Konservative står som de eneste blå i denne måling til at gå pænt frem.

På den anden side står rød blok til en overbevisende sejr med 92 mandater plus yderligere seks mandater til Alternativet. Det er SF og Enhedslisten, der trækker læsset med de bedste resultater i en Norstat-måling i det seneste år.

For Dansk Folkeparti ser det efterhånden helt katastrofalt ud

Erik Holstein
Politisk kommentator

Står til bedste resultat i 30 år
”Målingen tyder på, at valget bliver en markant venstredrejning. Det er den klassiske venstrefløj i SF og Enhedslisten, der tordner frem – for en gang skyld uden at kannibalisere hinanden,” siger Erik Holsten, Altingets politiske kommentator.

”Hvis de to partier virkelig scorer 18 procent tilsammen ved valget, vil det være det bedste resultat til venstrefløjen i over 30 år. Måske en reaktion på de foregående års megen snak om topskattelettelser og smalhals i kommunerne,” lyder Holsteins bud på en forklaring.

Artiklen fortsætter under figuren.

 

Socialdemokraterne står med kommentatorens ord ”OK” i målingen, men der en tendens til, at vælgerne langsomt siver væk fra partiet.

”For Mette Frederiksen er det vigtigt at lande et resultat, der i hvert fald ikke er dårligere end det, Thorning scorede i 2015,” siger Erik Holstein.

Socialdemokraterne fik 26,3 procent af stemmerne ved valget i 2015, og i denne måling står S til 27,3 procent.

Holstein: Venstre kan nå et bedre resultat
To andre partier, der må se med bekymring på målingen, er V og DF.

”For Dansk Folkeparti ser det efterhånden helt katastrofalt ud. Blødningen ser ikke ud til at stoppe, og partiet har endnu ikke fundet en kur. Lander DF nede omkring 10 procent, er det ikke alene et enormt tab af mandater, det vil også give et massivt tab af politisk indflydelse,” siger Erik Holstein.

Også Venstre scorer ”helt uacceptabelt lavt”, lyder vurderingen.

”Lander partiet dernede, er det en fiasko, der banker partiet tilbage til 1990-niveauet. Men andre målinger har Venstre noget højere, og valgkampen er lang endnu, så jeg vil mene, at Venstre som parti stadig kan lande et fornuftigt resultat,” vurderer Erik Holstein.

Venstre står i den nyeste måling til 16,5 procent af stemmerne. Til sammenligning fik Løkke i 2015 kritik for at have skaffet Venstre det dårligste valgresultat i 25 år med 19,5 procent af stemmerne.

Artiklen fortsætter under figuren.

 

 

Regeringspartnerne i Konservative får til gengæld den bedste Norstat-måling længe.

”Men vi må vente og se, om det er en tendens, eller det kun er en enkelt måling. Partiet har længe stået til fremgang, men en ret beskeden fremgang,” påpeger Erik Holstein.

Paludan har fifty-fifty chance
Han fremhæver også Alternativets nedtur som bemærkelsesværdigt ved målingen.

”Alternativets krise fortsætter. Det er ret vildt, at Alternativet ligger i nærheden af spærregrænsen, når klima og miljø interesserer vælgerne som aldrig før. Det må være super frustrerende for Uffe og co.”

Når det gælder Nye Borgerlige og Stram Kurs, kan man ikke være sikker på, om de ligger over spærregrænsen, hvis man tager den statistiske usikkerhed i betragtning.

”Stram Kurs går lidt tilbage, men der er tale om ekstremt små tal. Det er umuligt at sige, om de vælgere, der siger, de vil stemme på partiet, rent faktisk møder op og gør det, eller det bare et forsøg på at råbe mere normale politikere op. Paludan har en fifty-fifty chance for at komme ind,” vurderer den politiske kommentator.

 

Læs også

Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten på net og telefon i perioden 8.-10. maj 2019 blandt 1.207 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse, personlig indkomst og stemme ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale statistiske usikkerhed for partierne er +/- 2,51 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti i tabellen nederst i artiklen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)









0:000:00