Måling: Flygtninge er EU’s absolut vigtigste opgave

PRIORITERING: Vælgerne er ikke i tvivl om, hvad EU bør prioritere højst lige nu, viser ny måling. Ekspert kalder det opløftende, at danskerne rent faktisk forstår, hvad EU kan og ikke kan.

I 2015 modtag EU-medlemslande over en million asylansøgninger fra flygtninge og migranter. 
I 2015 modtag EU-medlemslande over en million asylansøgninger fra flygtninge og migranter. Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Kasper Frandsen

Flygtningekrise, Brexit og medlemslandes skrantende økonomi. Der er nok at tage sig af for det, som flere kommentatorer har kaldt et vingeskudt EU.

Men spørger man de danske vælgere, er de ikke i tvivl om, at EU’s vigtigste dagsorden bør være strømmen af flygtninge og migranter mod Europa, der med ca. 1,3 millioner asylansøgere i 2015 havde et rekordår på den front.

I alt har 65 procent af vælgerne udpeget netop flygtninge og migranter som det, EU skal prioritere højst lige nu. Det viser en meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget.

Henover sommeren har flere EU-lande igen været ramt af voldsomme terrorangreb. Og netop terrorbekæmpelse er da også med 39 procent vælgernes klare nummer to på deres liste over EU’s vigtigste opgaver.

Det er positivt, at befolkningen på et eller andet punkt mener, at EU er i stand til at løse den slags problemer.

Jan E. Jørgensen (V)
EU-ordfører

Længere nede på listen kommer klima og kriminalitet med hhv. 26 og 25 procent, mens en udtrædelsesaftale med Storbritannien og debatten om EU’s demokratiske underskud ligger relativt langt nede.

Enighed om udfordring
Netop terror og flygtningekrise har fyldt meget i den offentlige debat. Derfor er det naturligt ifølge ekspert i vælgervandringer, professor Rune Stubager fra Aarhus Universitet, at vælgerne har de to emner som deres topprioriteter for EU's arbejde.

”Det viser tydeligt, hvilke udfordringer vælgerne vil have EU til at fokusere på. Men selvom der er enighed om prioriteterne på tværs af partiernes vælgergrupper, er partiernes løsningsmodeller jo vidt forskellige inden for eksempelvis flygtninge- og migrationsområdet,” siger han.

Eksempelvis foretrækker Dansk Folkeparti, at EU udelukkende fokuserer på at lukke de yderste grænser for nye flygtninge og migranter, mens Radikale ønsker, at EU skal fordele flygtninge mellem medlemslandene.

(artiklen fortsætter under graften)

*Om målingen: Alle svarpersoner har haft mulighed for at pege på tre temaer, som de vigtigste opgaver for EU. 

Ekspert: Danskerne forstår EU
Ekspert i vælgernes holdning til EU, professor Derek Beach fra Aarhus Universitet, kalder målingen for ”opløftende”, fordi den ifølge ham viser, at danskerne ”rent faktisk” forstår, hvad EU kan og ikke kan.

”De siger jo ikke, at EU skal lave en masse inden for beskæftigelse og vækst, som EU ingen redskaber har at gøre brug af på EU-niveau. Men de peger på relevante grænseoverskridende problemer som flygtningespørgsmålet og terrorbekæmpelse, som EU rent faktisk har redskaber til at gøre noget ved,” siger han.

Overrasker det dig ligefrem?

”Det er faktisk rimeligt flot – i modsætning grupper af britiske vælgere, der mere eller mindre direkte giver EU skylden for udfordringer, de føler, de har, men som EU ikke har nogen redskaber til at løse,” siger Derek Beach.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Her er Europa-Parlamentets program for resten af 2016:

Flygtningekrisen

MEP'erne vil se nærmere på EU's kvotesystem for flygtninge, der muliggør, at de mest pressede medlemslande i en nødssituation kan sende flygtninge videre til andre medlemslande. To af disse typer af systemer for flygtninge blev vedtaget af EU tilbage i september 2015.

Europa-Parlamentet vil også diskutere, hvilke lande der skal stå på listen over sikre lande at sende flygtninge tilbage til, for at få hurtigere behandling af sager, hvor folk er rejst fra lande, der må betragtes som værende sikre.

Terrorisme

MEP'erne skal stemme om nye regler for skydevåben, der skal gøre det sværere for terrorister og andre kriminelle at købe og besidde våben. De ønsker også at kriminalisere det at forberede sig på et terrorangreb i EU såsom at rejse til bestemte lande eller at modtage træning i terror.

Skat

Efter afsløringerne i de såkaldte Panama-papirer har Europa-Parlamentet nedsat et undersøgelsesudvalg, der skal efterforske skatteunderdragelse og hvidvaskning af penge i EU. Arbejdet begynder i september.

MEP'erne vil ligeså arbejde på at gøre multinationale selskabers skat mere gennemsigtig efter forslag fra Kommissionen i april.

Miljø  

Volkswagen-skandalen, der handlede om snyd med målingen af CO2-udslip fra udstødningsrør, fik Europa-Parlamentet til at nedsætte et udvalg, der skal se på tests af CO2-udlip i bilindustrien. Udvalget vil offentliggøre sine konklusioner i en endelig rapport.

Andet

For at forbedre det indre marked i Europa, vil MEP'erne stemme om et forslag til at opdatere audiovisuelle regler og stoppe uretfærdig geo-blokering.

Kilde: Europa-Parlamentet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Derek Beach

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
ph.d. (SDU 2003), cand.scient. (London School of Economics 1998)

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

0:000:00