Måling: Flygtninge er EU’s absolut vigtigste opgave

PRIORITERING: Vælgerne er ikke i tvivl om, hvad EU bør prioritere højst lige nu, viser ny måling. Ekspert kalder det opløftende, at danskerne rent faktisk forstår, hvad EU kan og ikke kan.

Flygtningekrise, Brexit og medlemslandes skrantende økonomi. Der er nok at tage sig af for det, som flere kommentatorer har kaldt et vingeskudt EU.

Men spørger man de danske vælgere, er de ikke i tvivl om, at EU’s vigtigste dagsorden bør være strømmen af flygtninge og migranter mod Europa, der med ca. 1,3 millioner asylansøgere i 2015 havde et rekordår på den front.

I alt har 65 procent af vælgerne udpeget netop flygtninge og migranter som det, EU skal prioritere højst lige nu. Det viser en meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget.

Henover sommeren har flere EU-lande igen været ramt af voldsomme terrorangreb. Og netop terrorbekæmpelse er da også med 39 procent vælgernes klare nummer to på deres liste over EU’s vigtigste opgaver.

Længere nede på listen kommer klima og kriminalitet med hhv. 26 og 25 procent, mens en udtrædelsesaftale med Storbritannien og debatten om EU’s demokratiske underskud ligger relativt langt nede.

Enighed om udfordring
Netop terror og flygtningekrise har fyldt meget i den offentlige debat. Derfor er det naturligt ifølge ekspert i vælgervandringer, professor Rune Stubager fra Aarhus Universitet, at vælgerne har de to emner som deres topprioriteter for EU's arbejde.

”Det viser tydeligt, hvilke udfordringer vælgerne vil have EU til at fokusere på. Men selvom der er enighed om prioriteterne på tværs af partiernes vælgergrupper, er partiernes løsningsmodeller jo vidt forskellige inden for eksempelvis flygtninge- og migrationsområdet,” siger han.

Eksempelvis foretrækker Dansk Folkeparti, at EU udelukkende fokuserer på at lukke de yderste grænser for nye flygtninge og migranter, mens Radikale ønsker, at EU skal fordele flygtninge mellem medlemslandene.

(artiklen fortsætter under graften)

*Om målingen: Alle svarpersoner har haft mulighed for at pege på tre temaer, som de vigtigste opgaver for EU. 

Ekspert: Danskerne forstår EU
Ekspert i vælgernes holdning til EU, professor Derek Beach fra Aarhus Universitet, kalder målingen for ”opløftende”, fordi den ifølge ham viser, at danskerne ”rent faktisk” forstår, hvad EU kan og ikke kan.

”De siger jo ikke, at EU skal lave en masse inden for beskæftigelse og vækst, som EU ingen redskaber har at gøre brug af på EU-niveau. Men de peger på relevante grænseoverskridende problemer som flygtningespørgsmålet og terrorbekæmpelse, som EU rent faktisk har redskaber til at gøre noget ved,” siger han.

Overrasker det dig ligefrem?

”Det er faktisk rimeligt flot – i modsætning grupper af britiske vælgere, der mere eller mindre direkte giver EU skylden for udfordringer, de føler, de har, men som EU ikke har nogen redskaber til at løse,” siger Derek Beach.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel CBS-top tavs trods hård kritik CBS-top tavs trods hård kritik Næste artikel Skatteminister er klar med redningsplan for Skat Skatteminister er klar med redningsplan for Skat