Måling: Stor opbakning til EU i Danmark

SKÆBNESTUND: Langt de fleste danskere mener, at Danmark skal blive i EU, viser ny meningsmåling.

Danskerne bryder sig ikke om, at EU trænger længere ind på vores enemærker, men langt de fleste mener dog, at vi har det bedre indenfor end udenfor.
Danskerne bryder sig ikke om, at EU trænger længere ind på vores enemærker, men langt de fleste mener dog, at vi har det bedre indenfor end udenfor.Foto: Claus Fisker/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Lang tids ophedet debat om Storbritanniens fremtid i EU kulminerer i dag, når briterne sætter kryds ved enten 'leave' eller 'remain'.

Men trods stigende skepsis over EU – og et nej til at droppe retsforbeholdet i december – er der fortsat solid opbakning til det danske EU-medlemskab.

Det viser en meningsmåling, som Norstat har foretaget i starten af juni blandt 1.002 danskere.

57 procent svarer nej til, at Danmark skal forlade EU, mens 27 procent svarer ja.

Ifølge valgforsker Derek Beach betyder det, at danskernes holdning til EU er forholdsvis upåvirket af Brexit-debatten.

"Man begynder jo ikke pludselig at holde af heavy metal eller opera, hvis ikke man kan lide det i forvejen. På samme måde ligger danskernes holdning til EU rimelig fast, og det skal der meget til for at ændre," siger professoren fra Aarhus Universitet.

Radikal EU-begejstring
Radikale vælgere er måske næppe overraskende de mest EU-begejstrede. Her svarer 90 procent, ifølge undersøgelsen, nej til, at Danmark skal forlade EU, mens kun tre procent svarer ja.

I Venstres rækker er opbakningen også stor, her går 74 procent ind for at blive i EU.

Liberal Alliance skiller sig ud som det parti, hvor der er færrest tvivlere. Mens 77 procent støtter op om dansk EU-medlemskab, foretrækker 20 procent at vende EU ryggen. 

Læs også: DF kræver dansk folkeafstemning ved Brexit

EU-modstanden er stærkest i Dansk Folkeparti, hvor over halvdelen af vælgerne ønsker at melde sig ud, mens kun 24 procent vil blive. Dermed strider vælgernes ønsker mod partiets officielle politik, som nok er skeptisk, men ønsker fortsat dansk medlemskab af EU.

Omvendt forholder det sig hos Enhedslisten, der som det eneste af Folketingets partier arbejder for dansk udmeldelse af EU. Det er kun 39 procent af partiets vælgere enige i, mens 47 procent støtter op om EU-medlemskabet.

Blød skepsis forplanter sig ikke til modstand
Dansk Folkeparti har indtaget en mere afventende positiv position, men har i denne uge meldt ud, at de ønsker en dansk folkeafstemning, hvis briterne stemmer nej til EU.

Sammenlignet med andre EU-lande er den generelle opbakning til EU blandt danskerne meget høj. Vi vil blot helst ikke have mere EU, forklarer Derek Beach.

Den stigende skepsis – som senest kom til udtryk ved folkeafstemningen om retsforbeholdet i december, forplanter sig derfor ikke som decideret EU-modstand.

"Der er tale om en blød skepsis. Der er modstand mod enkelte aspekter – for eksempel vandrende arbejdskraft og generelt mod mere integration. Men det store flertal af danskere er ikke modstandere af selve projektet," siger Derek Beach.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Derek Beach

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
ph.d. (SDU 2003), cand.scient. (London School of Economics 1998)

0:000:00