Måling: Rød blok står til at overtage magten

MÅLING: Rød blok står til flertal i ny måling, hvor særligt Socialdemokraterne går frem. Vælgerne er overhovedet ikke indstillet på at sluge regeringens 2025-plan, vurderer Altingets politiske kommentator. 

Mette Frederiksen og Socialdemokraterne kan glæde sig over fremgang i den nye Norstat-måling.
Mette Frederiksen og Socialdemokraterne kan glæde sig over fremgang i den nye Norstat-måling.Foto: Uffe Weng/Scanpix
Cecilie Gormsen

Danmark står til at få en rød regering, hvis der var valg i morgen. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget.

I den nye måling står de røde partier til 90 mandater, mens blå blok står til at kunne mønstre 85. Det betyder, at Mette Frederiksen og co. i rød blok ikke er afhængige af de nordatlantiske mandater for at kunne danne flertal.

Målingen er især skidt nyt for Venstre, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Målingen viser, at vælgerne overhovedet ikke er indstillede på at sluge regeringens 'katalog af ubehageligheder',” siger Erik Holstein og henviser til regeringens 2025-plan, hvor finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) selv har sagt, at man kiggede på et katalog af ubehageligheder.

”Alle blå partier, der ønsker lavere SU og en højere pensionsalder, går tilbage. Dansk Folkeparti, der er skeptisk over for planen, går til gengæld lidt frem,” siger Erik Holstein.

Blåt hundeslagsmål
Erik Holstein peger på, at det for Venstre må det være en kæmpe skuffelse, at den stort anlagte og velforberedte 2025-plan giver et minus på vælgerkontoen.

”Man havde satset på, at 2025-planen ville give partiet ny luft. I stedet er det endt med et blåt hundeslagsmål,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Man kan få vælgerne til at acceptere nedskæringer af velfærdssamfundet under en dyb krise, men ikke når økonomien går stille og roligt frem. Hvis 2025-planen er ment som et valgoplæg, ligner den opskriften på et valgnederlag.”

Allerede inden regeringen i slutningen af august fremlagde sin 2025-plan, var uenighederne i blå blok til at tage at føle på. Og det har ikke ændret sig. Mens Dansk Folkeparti ønsker vækst i den offentlige sektor og ikke ser skattelettelser – og da slet ikke topskattelettelser – som vejen frem, står Liberal Alliance på den anden side.

K kysser spærregrænse
Selvom Lars Løkke Rasmussen og regeringen i 2025-planen vil sænke topskatten på indkomster op til en million kroner, er det ikke nok for Anders Samuelsen (LA), der igen og igen har truet med at vælte regeringen. Liberal Alliance vil have topskatten ned med fem procentpoint – også for indkomster på over en million.

”For manden med de stålsatte blå øjne er der også tale om tilbagegang. Men det vil ikke være noget, der skræmmer Anders Samuelsen. Det er ikke på nogen måde et nedbrud for Liberal Alliance, og Samuelsen har fra starten kalkuleret med, at hans kampvogns-taktik kan føre til visse tab,” siger Erik Holstein.

Konservative er nede på 2,1 procent i Norstat-målingen. Og det kan forklare, hvorfor Konservative er så hårde i retorikken over for Liberal Alliance:

”Selvom man skal være varsom med at konkludere på små tal, er det bemærkelsesværdigt, at Konservative kun er et mulehår fra at ryge ud over spærregrænsens afgrund. Ikke så underligt, at Søren Pape er rasende over, at LA kan fremprovokere et hurtigt valg,” siger Erik Holstein.

Fremgang til S
Mens blå blok er gået tilbage siden den seneste Norstat-måling, står rød blok til at få magten. Og det skyldes særligt Socialdemokraterne, der står til 27,3 procent af stemmerne.

”Det er opsigtsvækkende, at Socialdemokraterne nu ligger over valgresultatet. Partiet har fulgt en ret passiv linje de seneste måneder, men det er altså godt nok i en situation, hvor modstanderholdet er i vild opløsning,” siger Erik Holstein.

Mens Alternativet går tilbage, går Enhedslisten frem, og de to bevægelser kan meget vel hænge sammen, påpeger Erik Holstein.

”Noget tyder på, at kurven for alvor er vendt for Uffe Elbæk. Omvendt går Enhedslisten næsten tilsvarende frem, og det er ikke tilfældigt. Det er en fordel for Enhedslisten, når kampen står på den fordelingspolitiske bane, her har partiet en meget klar profil og kan erobre stemmer fra Alternativet,” siger Erik Holstein.  

Norstat Politisk Index 2016 Folketingsvalg 2015 Juni 2016 August 2016 September 2016 Usikkerhed +/- %-point
Socialdemokraterne 26,3 25,7 24,6 27,3 2,8
Radikale 4,6 5,5 5,1 5,2 1,4
Konservative  3,4 3,1 4,3 2,1 0,9
SF 4,2 4,9 4,2 4,8 1,3
Dansk Folkeparti 21,1 19,5 21,1 22,4 2,6
Kristendemokraterne (ikke opstillingsberettigede) 0,8 0,9 0,4 0,6 0,5
Venstre 19,5 18,3 18,8 17,4 2,4
Enhedslisten 7,8 8,7 7,1 8,6 1,7
Liberal Alliance 7,5 5,4 6,9 5,8 1,5
Alternativet 4,8 6,9 6,8 5 1,4
Dokumentation

Om målingen

Målingen er foretaget af Norstat for Altinget på net og telefon blandt 1.000 respondenter. 
Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse og stemte ved seneste Folketingsvalg.

Den maksimale usikkerhed for partierne er +/- 2,8 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00