Måling: SF er Socialdemokratiets nærmeste slægtning

SLÆGTSKAB: SF er Socialdemokratiets nærmeste politiske slægtning, mener den største gruppe vælgere. Næstflest peger på DF og tredjeflest på R.

SF og formand Pia Olsen Dyhr (billedet) er Mette Frederiksen og Socialdemokratiets nærmeste politiske ven, mener vælgerne.
SF og formand Pia Olsen Dyhr (billedet) er Mette Frederiksen og Socialdemokratiets nærmeste politiske ven, mener vælgerne.Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Erik HolsteinLasse Lange

AALBORG: I sin beretning ved Socialdemokratiets kongres forsøgte formand Mette Frederiksen at finde en balance mellem at anerkende fællesmængden og samarbejdet med de traditionelle støtter i rød blok og række en fremstrakt hånd ud til den nye flirt, Kristian Thulesen Dahls Dansk Folkeparti.

Men hvilket parti står egentlig Socialdemokratiet nærmest rent politisk?

Ifølge en meningsmåling, Norstat har foretaget for Altinget, er svaret SF.

30 procent af de adspurgte angiver således SF som det parti, der rent politisk ligger tættest på Socialdemokratiet.

Næstflest, 15 procent, ser Dansk Folkeparti som den nærmeste slægtning, mens kun 11 procent peger på den traditionelle regeringspartner, Radikale.

Blandt Socialdemokratiets vælgere er tendensen til at anerkende slægtskabet med SF endnu mere udtalt. Her peger 46 procent på SF som den nærmeste slægtning, mens lige mange socialdemokrater peger på DF og R.

Mens både SF's og Dansk Folkepartis vælgere ser deres eget parti som det, der ligger nærmest Socialdemokratiets, er det ikke tilfældet for Radikales vælgere.

Det skal dog bemærkes, at meningsmålinger af denne type er behæftet med en større usikkerhed, når man ser på de enkelte partiers vælgere. Dette gør sig i særlig grad gældende for partier som Radikale og SF, der står til ganske få procents opbakning i målingerne.

[Artiklen fortsætter under figuren]

 

Altinget har spurgt en række af de delegerede på weekendens socialdemokratiske kongres, hvilket parti de anser for at være Socialdemokratiets nærmeste slægtning.

Morten Ryom, folketingskandidat i Aalborg Øst


Hvilket parti ligger tættest på S?
“Det er svært at svare på. Jeg ville ønske, at det var SF, men desværre er det nok Dansk Folkeparti.”

Hvorfor siger du det sådan lidt modstræbende?
“Det er, fordi jeg ville ønske, at det ikke var sådan, for jeg er ikke forfærdelig enig i alle de ting, man har lavet i samarbejde med Dansk Folkeparti, eksempelvis på udlændingeområdet.”

Hvad med de sædvanlige regeringspartnere fra Radikale?
“Radikale er nok et af de partier, der ligger længst fra os, og afstanden er kun blevet større, efter min navnebror er blevet formand. Det handler særligt om deres meldinger i forhold til topskat og den økonomiske politik.”


Poul-Erik Hansen, formand for partiforeningen i Esbjerg

Hvilket parti, mener du, ligger tættest på S?

“Der vil jo være noget ved at gå over i blå blok og finde nogen der. I gamle dage havde vi et godt samarbejde med Det Konservative Folkeparti, men dem er der ikke så meget ved længere.”

Hvad med Dansk Folkeparti?

“Du får mig ikke til at sige Dansk Folkeparti. Men jeg har da set, at I har skrevet en del om mulighederne for at samarbejde mere med dem.”

Målingen viser, at der er flere vælgere, der anser Dansk Folkeparti for at være Socialdemokratiets nærmeste nabo end Radikale Venstre. Hvad tænker du om det?

“Radikale er rigtigt nok ikke det parti, vi har mest til fælles med. Men derfor kan de alligevel godt være den bedste samarbejdspartner.”


Vibeke Ejlertsen, borgmesterkandidat i Nyborg

Hvilket parti ligger nærmest Socialdemokratiet?
“På forskellig vis er det Enhedslisten eller SF. Det svinger lidt.”

Hvad med de traditionelle regeringspartnere fra Radikale?
“Radikale bevæger sig længere og længere væk. Mit indtryk er, at mange menige radikale medlemmer er fornuftige og er modstandere af pensionsforringelser og kontanthjælpsloftet, men desværre er det ikke linjen i den radikale folketingsgruppe.”

En del vælgere peger på Dansk Folkeparti. Hvad siger du til det?
“Dansk Folkeparti har det kun i munden. De har jo stemt for en del forringelser af sociale ydelser.”

 

  Alle vælgere S R K SF LA DF V EL ALT
Radikale Venstre 11% 13% 25% 20% 9% 9% 4% 13% 15% 15%
Konservative Folkeparti 2% 0% 0% 4% 2% 7% 1% 2% 2% 0%
SF 30% 46% 34% 22% 50% 32% 18% 27% 43% 7%
Liberal Alliance 2% 1% 0% 5% 0% 0% 2% 5% 4% 2%
Dansk Folkeparti 15% 13% 24% 29% 8% 14% 26% 11% 12% 24%
Venstre 7% 3% 4% 1% 13% 13% 3% 12% 4% 19%
Enhedslisten 4% 4% 0% 6% 0% 4% 5% 0% 7% 0%
Alternativet 2% 4% 0% 0% 3% 3% 1% 3% 0% 4%
Ved ikke 28% 15% 14% 13% 15% 17% 39% 25% 14% 29%
Dokumentation

Sådan har vi spurgt:

Hvilket parti, mener du, ligger politisk nærmest Socialdemokraterne?

- SF: 30%
- Dansk Folkeparti: 15%
- Radikale Venstre 11%
- Venstre: 7%
- Enhedslisten: 4%
- Alternativet: 2%
- Liberal Alliance: 2%
- Konservative Folkeparti: 2%
- Ved ikke: 28%

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1.000 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 8. september til 12. september 2016

Se alle tallene her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00