Måling: Udlændingepolitik vigtigere end økonomi

MENINGSMÅLING: Sundhed og udlændingepolitik har nu større betydning for, hvor vælgerne sætter krydset, end økonomi og arbejdsmarked. Det viser en måling foretaget for Altinget : christiansborg.

Hvis nogen troede, udlændingepolitikken var forsvundet fra dagsordenen efter de heftige diskussioner i 00'erne, tog de helt fejl. Det understreges af en ny meningsmåling af hvilke emner, der er vigtigst, når danskerne om kort tid skal til folketingsvalg. 
Hvis nogen troede, udlændingepolitikken var forsvundet fra dagsordenen efter de heftige diskussioner i 00'erne, tog de helt fejl. Det understreges af en ny meningsmåling af hvilke emner, der er vigtigst, når danskerne om kort tid skal til folketingsvalg. Foto: Colourbox
Erik Holstein

Selvom den økonomiske krise ikke er endegyldigt forbi, er økonomi og arbejdsmarkedspolitik ikke længere det vigtigste for vælgerne. Nu er sundhedspolitik fulgt af udlændingepolitik og socialpolitik det, der optager danskerne mest. Helt i bund ligger politikområder som forsvar, transport og kultur.

Vælgernes prioriteringer er blevet målt i en ny undersøgelse fra A&B Analyse udført for Altinget, hvor svarpersonerne har haft mulighed for at sætte kryds ud for de tre politikområder, der har størst betydning for deres stemmeafgivning. Og alt tyder på en helt anderledes valgkamp ved det kommende folketingsvalg end ved det seneste valg 2011.

For ændringen af vælgernes prioriteringer er virkelig markant, hvis man sammenligner med en lignende undersøgelse få måneder før sidste valg. Dengang var økonomi nummer 1 og arbejdsløshed nummer 2, højt hævet over alle andre politiske emner. Sundhed var på 3. pladsen i 2011, mens udlændingepolitik blot kom ind som nummer 5.

I den nye undersøgelse har A&B Analyse samtidig bedt vælgerne vurdere, om en socialdemokratisk ledet eller en borgerligt ledet regering vil være bedst til at tackle de 17 forskellige politikområder, der er med i undersøgelsen. Og her er der et meget tæt opløb mellem regering og opposition.

S fører på sundhed
44 procent af vælgerne har sundhed som et af de tre vigtigste emner. Dermed understreger sundhedspolitik sin position som et emne, der næsten konstant ligger i top 3 – uanset om det er fordelingspolitik eller værdipolitik, der er i centrum.

Her er opmuntring at finde for Thorning-regeringen, idet 56 procent af vælgerne mener, at en socialdemokratisk ledet regering er bedst egnet til at sikre sundheden. Det er lidt af en bedrift, for en siddende regering får ofte flere prygl for de ting, der ikke fungerer på sundhedsområdet, end ros for det, der rent faktisk virker.

Omvendt ser det ud med udlændingepolitikken på andenpladsen, som 37,8 procent af vælgerne har blandt de vigtigste temaer. Her vinder den borgerlige opposition komfortabelt med 60 procent mod 40.

Undertallene viser, at ikke mindre end 99 procent af blå bloks vælgere foretrækker en borgerlig regering til at styre udlændingepolitikken. Forestillingen om, at der er betydeligt borgerligt vælgersegment, der ønsker en blødere linje, ser således ud til at høre fortiden til.

Omvendt er det "kun" 85 procent af rød bloks vælgere, der ønsker en S-ledet regering på området, mens 15 procent foretrækker de borgerlige til at håndtere området. Det er især blandt vælgere, der vil stemme socialdemokratisk eller på Enhedslisten, at der er et mindretal, som foretrækker en borgerlig integrationsminister.   

Det er udpræget de lavere lønnede befolkningsgrupper, der vil have de borgerlige til at styre udlændingepolitikken, hvilket formodentlig skyldes, at disse grupper oftest møder de negative følger af indvandringen.

Tredjepladsen med 34,3 procent går til socialpolitikken. Det er et stykke tid siden, den har været så højt oppe. Her er potentiale for Socialdemokraterne, der vinder 60-40 over de borgerlige.

LÆS: Hele artiklen på Altinget : christiansborg

Dokumentation

Spørgsmålene lød:

- Hvilke af følgende politikområder er mest afgørende for din stemmeafgivning ved næste valg? (sæt højst 3 krydser).

- Hvem anser du for bedst egnet til at håndtere følgende politikområder: en socialdemokratisk ledet regering eller en borgerlig regering? (Hvis der er områder, du ikke kan bedømme, skal du ikke skrive noget ud for dem). 

Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse på nettet for Altinget blandt 1159 svarpersoner. Data er vægtede efter Søren Risbjergs seneste gennemsnit, så de er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i uge 41 og 42 i 2014.

Se hele målingen på Altinget : christiansborg

 

 

Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse på nettet for Altinget blandt 1159 svarpersoner. Data er vægtede efter Søren Risbjergs seneste gennemsnit, så de er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i uge 41 og 42 i 2014.

 

 

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00