Mads Fuglede: "Jeg skulle lære at holde min kæft"

Q&A: Som stedfortræder for Jakob Engel-Schmidt (V) blev Mads Fuglede (V) kastet ud i to ordførerskaber, som han ikke havde noget kendskab til. Samtidig skulle han vænne sig til, at pressen ikke længere havde fløjlshandsker på. Altinget har talt med ham om den første tid i Folketinget.

Altinget har talt med Mads Fuglede om hans første tid i Folketinget.
Altinget har talt med Mads Fuglede om hans første tid i Folketinget.Foto: /Altinget/Arthur J. Cammelbeeck
Christina Houlind

Fire en halv måned. Længere tid er det ikke siden, at Mads Fuglede (V) første gang mødte ind på Christiansborg som folkevalgt politiker i Jakob Engel-Schmidts (V) sted. 

Altinget har sat Venstres uddannelses- og forskningsordfører og ligestillingsordfører stævne for at høre om, hvordan omstillingen til hverdagen som politiker er gået.

Hvordan synes du, den første tid er gået?

"Den første tid er gået med at finde mig til rette. Der er ikke noget kursus, man kan tage. Jeg skulle lige finde ud af, hvad forskellen er på et beslutningsforslag og en redegørelse. Der var ikke nogen, der satte sig ned og fortalte mig det. Jeg har fået nogle ordførerskaber, som jeg ikke kendte noget videre til. Det vil sige, at jeg i den første tid brugte to-tre timer hver aften på at læse op på mine områder."

Jeg har en mundtlig aftale med Jakob om, at jeg skulle være indsuppleret indtil næste valg. Og den aftale håber jeg, at Jakob har tænkt sig at overholde.

Mads Fuglede (V)
Om at overtage Jakob Engel-Schmidts plads i Folketinget

Hvordan var det at blive kastet ud i et nyt felt?

"Nogle gange var der journalister, der ringede, hvor jeg måtte sige: 'Det kan jeg simpelthen ikke svare på, men hvis du ringer om to timer, skal jeg gøre, hvad jeg kan for at læse op på det.' Jeg havde besluttet mig for, at jeg ikke ville fake, at jeg vidste noget, jeg ikke vidste."

Før var jeg en videnskilde, der blev brugt til at sige noget klogt om USA. Nu er der ikke nogen, der synes, jeg siger noget klogt.

Mads Fuglede (V)

Du har tidligere sagt, at hvis ikke du kunne gøre en forskel, så ville du holde op. Mener du, at du gør en forskel?

"Ja. Jeg var med til at løfte debatten om, at psykisk vold ikke var en særskilt paragraf i straffeloven. Det ser det ud til at blive nu. Og at straffen for sexchikane var alt for lav. Det ser også ud til at blive ændret nu. Jeg har været et lille hjul i det maskineri, der gør, at det bliver ændret. Men jeg havde en karriere før, og jeg har haft den ro, at hvis jeg ikke duede herinde, ville jeg ikke være her bare for at være her. Hvis der er noget, du ikke duer til, skal du 'cash in and move on'. Men jeg synes, jeg fungerer. Så indtil videre casher jeg ikke in."

Nu er den første tid ved at være forbi. Hvad har overrasket dig mest?

"Den måde, jeg bliver behandlet på af journalister nu. Før var jeg en videnskilde, der blev brugt til at sige noget klogt om USA. Nu er der ikke nogen, der synes, jeg siger noget klogt."

Hvordan oplever du det?

"Det er en stor omvæltning for en person, der har prøvet at blive behandlet mere skånsomt. Før kunne jeg stille mig ud på sidelinjen og sige 'det er Obamas skyld'. Nu er det pludselig min skyld. Det er angstprovokerende."

Var der en speciel episode, hvor det gik op for dig, at dit forhold til pressen havde ændret sig?

"Min første tv-debat. Der bruger en journalist en halv time på at line spørgsmål op med mig. Vi taler i telefon, og han siger, der kommer de her tre spørgsmål. Så kommer jeg i studiet, og der bliver spurgt ind til tre andre ting. Det havde jeg aldrig prøvet før. Jeg havde lyst til at rejse mig op og gå hen og ruske den journalist, der havde snydt mig på den måde. Men det gør man åbenbart med politikere."

Hvad har været det mest udfordrende?

"Jeg skulle lære at holde min kæft. Jeg vil gerne kunne holde ud at være min egen kollega. Jeg prøver ikke at skygge rummet med min egen støj, når jeg stadig er i en proces, hvor jeg skal blive klogere."

I sidste uge kom det første borgerforslag inden for dit område. Nemlig at afskaffe uddannelsesloftet. Tror du, det bliver vedtaget?

"Det tror jeg ikke. Jeg stemmer ikke selv for at afskaffe det. Det ville være meget dyrt. Og hvis jeg havde en lille halv milliard til uddannelse og forskning, ville jeg ikke bruge den på det. Og jeg fornemmer, det er det samme i de andre partier, der stemte det igennem."

Hvad ville du så bruge den på?

"Mere forskning. Eller skabe mere kvalitet i vores uddannelser. Jeg vil gerne belønne de institutioner, som er gode til at få deres studerende i arbejde efter uddannelse. Jeg er meget glad for de tekniske uddannelser, og jeg synes, de har været nedprioriteret. Dem vil jeg gerne være med til at give et løft."

Hvordan skal vi give dem et løft?

"Der er brug for en større kulturændring. Eksempelvis er DTU jo i verdensklasse, men jeg er ikke sikker på, at det er en fortælling, der er nok unge, der kender. Helt tilbage i vores skolesystem skal vi blive mere bevidste om, at der er nogle fag, som leder over i de tekniske uddannelser. Dem skal man styrke."

Du er stedfortræder for Jakob Engel-Schmidt, som har udtalt, at han ikke ved, hvor længe hans orlov kommer til at vare. Hvor længe regner du selv med at blive?

"Jeg har en mundtlig aftale med Jakob om, at jeg skulle være indsuppleret indtil næste valg. Og den aftale håber jeg, at Jakob har tænkt sig at overholde."

Stiller du op til næste valg?

"Ja. Jeg er så glad for at være her."

Hvad er målsætningen næste gang?

"Jeg skal have mere end 1.968 stemmer, jeg skal vinde mit eget mandat, og jeg skal gøre mig fortjent til det."

Læs også

Dokumentation

Blå bog: Mads Fuglede
Født 23. august 1971 i Nordjylland

Medlemsperiode

  • Midlertidigt folketingsmedlem for Venstre i Københavns Omegns Storkreds fra 5. oktober 2017 (stedfortræder for Jakob Engel-Schmidt).
  • Kandidat til Folketinget i Gladsaxekredsen i Københavns Omegns Storkreds siden 2014.


Ordførerskaber

  • Uddannelses- og forskningsordfører
  • Ligestillingsordfører


Uddannelse og erhverv

  • Cand.mag. i filosofi og historie fra Aarhus Universitet
  • Har tidligere undervist i international politik og USA's historie på Grundtvigs Højskole, Københavns Universitet og en række andre højskoler
  • Har været benyttet som USA-ekspert på DR og TV 2, hvor han blandt andet var med til at dække præsidentvalget i 2008, 2012 og 2016 på TV 2.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Fuglede

MF (DD)
cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni.)

0:000:00