Magten skifter i Storbritannien: Labours Keir Starmer vinder valget og bliver ny premierminister

"Vi gjorde det," lød det fra Storbritanniens nye premierminister, Keir Starmer, da det sent torsdag stod klart, at Labour har vundet det britiske valg med et brag. Den afgående premierminister, Rishi Sunak, "tager ansvaret" for stort konservativt nederlag.

Den 62-årige Keir Starmer er ny premierminister i Storbritannien. Han har været medlem af Underhuset for Labour siden 2015.
Den 62-årige Keir Starmer er ny premierminister i Storbritannien. Han har været medlem af Underhuset for Labour siden 2015.Foto: Suzanne Plunkett/Reuters/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Vælgerne i Storbritannien har vraget premierminister Rishi Sunak og Det Konservative Parti til fordel for Labour og Keir Starmer, der bliver kongerigets nye premierminister.

Det står klart efter gårsdagens valg til det britiske parlament, Underhuset.

Ifølge en række medier, herunder BBC og The Guardian, er der tale om en jordskredssejr til Labour.

Selvom alle stemmerne endnu ikke er talt op, blev det tidligt fredag officielt, at arbejderpartiet havde vundet flertallet og premierministerposten for første gang i 14 år.

Forandringerne begynder nu. Og det føles godt, må jeg indrømme

Keir Starmer
Formand for Labour

Ifølge en exitpoll, der blev offentliggjort sent torsdag, står Labour til at få mere end 400 sæder i det britiske parlament, Underhuset. Det kræver som minimum 326 mandater, hvis man skal have et flertal i parlamentet.

I skrivende stund, hvor der kun mangler at blive optalt ganske få stemmer, har Labour vundet 410 kredse. Ved valget i 2019 endte Labour på 202.

"Vi gjorde det," lød det fra Keir Starmer, da han sent torsdag talte til sine partifæller. Labours valgfest blev afholdt på kunstmuseet Tate Modern i London.

"I førte valgkamp for det, I kæmpede for det, I stemte for det, og nu er det sket. Forandringerne begynder nu. Og det føles godt, må jeg indrømme," fortsatte Starmer.

Han fortalte, at han har brugt fire år på at "ændre partiet".

"Nu er vi klar til at tjene vores lande, vi er klar til at genoprette Storbritannien, og vi er klar til at tjene det arbejdende folk," lød det videre fra landets nye premierminister, der overtog Labour-formandsposten efter Jeremy Corbyn i april 2020.

Læs også

En nøgtern dom

Starmers store sejr kommer som følge af en voldsom nedtur for Det Konservative Parti og premierminister Rishi Sunak.

Tidligt fredag erkendte han, at valget var tabt med et brag.

"Det britiske folk har leveret en meget nøgtern dom i aften. Der er meget at lære, og jeg tager ansvaret for nederlaget," sagde Sunak i en tale.

Fem konservative formænd på ni år

Siden 2016 har Det Konservative Parti haft hele fem forskellige premierministre og formænd, der alle haft meget at slås med.

David Cameron, der tidligere på året gjorde politisk comeback som ny udenrigsminister, gik af som regeringsleder i 2016, da det stod klart, at han havde tabt sin folkeafstemning om det britiske EU-medlemskab.

Hans efterfølger, Theresa May, kunne ikke leve op til sine løfter om at få en Brexit-aftale med EU på plads, og hun måtte derfor vige pladsen for Boris Johnson, der sikrede Det Konservative Parti et rekordvalg i 2019.

Johnsons regeringsperiode endte dog med den såkaldte party-gate, og derfor blev det i stedet Liz Truss’ tur til at være premierminister.

Efter 44 stormombruste dage på posten valgte hun at trække sig, da det stod klart, at hendes rekordhøje skattelettelser kunne gøre landet statsbankerot.

I stedet valgte partiet at udpege den mere moderate Rishi Sunak som ny formand og premierminister. Det lykkedes dog aldrig den forhenværende finansminister at vende skuden.

Han fortalte, at han har ringet til Labours leder og ønsket ham tillykke.

"I dag vil magten skifte hænder på en fredelig og ordentlig måde med goodwill fra alle sider. Det er noget, der skal give os alle forsikring om vores lands stabilitet og fremtid," sagde Sunak, der selv har opnået genvalg til Underhuset.

Sådan ser det dog ikke ud for en stor del af hans partifæller. Faktisk har også flere medlemmer af hans egen regering tabt deres mandat i det britiske parlament.

Det gælder blandt andet Grant Shapps, der er landets forsvarsminister, og transportminister Marc Harper. Den tidligere premierminister Liz Truss har også mistet sit sæde i parlamentet. Det samme gælder den tidligere minister Jacob Rees-Mogg og Penny Mordaunt, der af iagttagere er blevet udpeget som en mulig afløser for Sunak.

I nattens exitpoll står Det Konservative Parti til at få 131 sæder i Underhuset. Ved valget i 2019 fik partiet 365 mandater.

Nigel Farage valgt ind

Det dårlige, konservative resultat er omvendt godt nyt for den tidligere brexit-forkæmper og UKIP-formand, Nigel Farage.

Den tidligere EU-parlamentariker er nemlig – i sit ottende forsøg – blevet valgt ind i det britiske parlament for sit højrenationale UK Reform-parti. Han fik 46,3 procent af stemmerne i valgkredsen Clacton, der er en gammel, konservativ højborg.

Ifølge en exitpoll står UK-Reform til at få 12 mandater i Underhuset.

Også Liberaldemokraterne har fået et godt valg. Det lille midterparti står – ifølge prognoserne – til 61 sæder.

De Grønne står til to mandater, mens det skotske SNP-parti falder til ti mandater. Ved valget i 2019 vandt SNP 48 af Skotlands 59 pladser.

Læs også

Har rykket Labour ind mod midten

Keir Starmers sejr kommer efter en årrække med lutter nederlag for Labour.

Siden 2010, hvor den daværende Labour-formand Gordon Brown tabte til den konservative David Cameron, har det britiske arbejderparti været sat uden for indflydelse på oppositionens bænke i Westminster.

Storbritanniens kommende premierminister, Keir Starmer, overtog formandsposten i Labour efter Jeremy Corbyn, der tabte 2019-valget med et brag.

I sin periode som leder af oppositionen har han trukket Labour længere ind mod den politiske midte i et forsøg på at gøre partiet mere spiseligt for midtervælgere og utilfredse konservative.

Konkret har han – som led i et opgør med sine langt mere venstreorienterede forgænger – forsøgt at tegne et billede af Labour som et regeringsdueligt parti med en ansvarlig økonomisk politik og en restriktiv linje i rets- og udlændingepolitikken. 

Det britiske folk har leveret en meget nøgtern dom i aften. Der er meget at lære, og jeg tager ansvaret for nederlaget

Rishi Sunak
Afgående premierminister og formand for Det Konservative Parti

Han har i valgkampen lovet at bekæmpe fattigdom og ulighed ved at investere mere i sundhed og uddannelse. Han agter også at oprette en fond på syv milliarder pund, der skal sikre vækst, grønne arbejdspladser og et CO2-neutralt Storbritannien.

Trods talrige konservative anklager om det modsatte, har han afvist, at hans løfter vil betyde højere skatter og afgifter for briterne.

Selvom en række iagttagere har vurderet, at Keir Starmer formentlig vil anlægge en mere samarbejdsvillig linje overfor EU i blandt andet sikkerhedspolitikken, er der intet, der tyder på, at et regeringsskifte vil medføre, at Storbritannien vender tilbage til klubben på den nye premierministers vagt. 

Onsdag sagde han ifølge The Guardian, at Storbritannien ikke kommer til at tilslutte sig hverken EU, det indre marked eller toldunionen, så længe han har noget at skulle have sagt. 

Generelt har Keir Starmer forsøgt at give et indtryk af at være en stabil politiker, der kan genoprette det britiske samfund efter en årrække med skyhøj inflation, lange ventelister på hospitalerne og permanent politisk kaos efter brexit i 2016.

Både strategien og Keir Starmer er igen og igen blevet betegnet som kedelig, visionsløs og uideologisk. Men efter torsdagens resultat står det klart, at hans defensive valgkamp har været nok til at overbevise tusindvis af briter om, at tiden var inde til et regeringsskifte.

Blå bog: Storbritanniens nye premierminister

Keir Starmer er født 2. september 1962 i Southwark ved London og er opvokset i den sydengelske by Oxted.

Han meldte sig ind i Labours ungdomsafdeling som 16-årig og er uddannet jurist fra University of Leeds og University of Oxford.

Fra 2008 til 2013 var direktør for den britiske anklagemyndighed.

I 2015 blev han valgt til Underhuset i London-bydelen Holborn and St. Pancras.

Han startede som såkaldt backbencher for Labour i Underhuset. Da Jeremy Corbyn overtog efter den afgående formand Ed Miliband, blev han udpeget som medlem af oppositionens såkaldte skyggekabinet. Her havde han ansvar for Labours migrationspolitik.

Efter brexit-afstemningen i juni 2016 trak han sig – sammen med en lang række af Corbyns nærmeste allierede – fra posten. Det skete i protest over formandens politiske linje og manglende engagement i folkeafstemningen, hvor han selv støttede remain-siden.

Senere valgte han dog at genindtræde i Corbyns skyggekabinet, denne gang med ansvar for partiets Brexit-politik.

I 2019 tabte Labour parlamentsvalget til Det Konservative Parti med et brag, og det medførte Jeremy Corbyns afgang.

4. april 2020 slog han Rebecca Long-Bailey og Lisa Nandy i kampen om blive Labours nye formand. Han fik 56,2 procent af stemmerne i den første valgrunde. Han fik blandt andet støtte fra store dele af den britiske fagbevægelse.

Ved valget til Underhuset 5. juli sikrede han Labour sejren efter 14 år i opposition.

Han bliver den syvende premierminister for Labour i Storbritanninens historie. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nigel Farage

Britisk politiker og æresmedlem af Reform UK, studievært, fhv. MEP
Dulwich College 1982

Rishi Sunak

Premierminister, Storbritannien (Conservative Party)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024