Magtfuld og musikelskende borgmester er ny kulturminister: "Min støvsuger har dirigeret mangt en arie"

FIK DU LÆST: Roskildes populære borgmester, Joy Mogensen, skaffede socialdemokraterne absolut flertal i kommunen ved det seneste valg. Nu skal hun være minister for de kirkekoncerter og den klassiske musik, hun selv dyrker flittigt.

Denne artikel blev bragt første gang 29. juni 2019.

Joy Mogensen er en kvinde, der har styr på sine ting. Hun er tjekket, grundig, målrettet og velforberedt. Kan lide tal og resultater.

Alligevel passer det fint til hende, at det nu er det kreative og åndelige, hun skal være minister for. 

Den 38-årige borgmester i Roskilde, som allerede før sommerferien har sørget for at gøre kommunens næste års budget og spareplaner klar, selv om det først skal vedtages til oktober, er nemlig selv flittig dyrker af særligt den musikalske del af kulturen.

Hun har spillet klassisk klaver, siden hun var syv år og elsker kirkekoncerter, Mozart og opera.

"Jeg ser nogle gange helt frem til bilturen, når et møde har været særlig stramt, og jeg har brug for at ’genstarte’ min hjerne. En ekskæreste lærte mig, at opera gør rengøring til en fornøjelse, og det må jeg indrømme er rigtigt. Så min støvsuger har dirigeret mangt en arie," har hun fortalt i et interview med Netavisen Pio.

Hellere nummer ét end på bageste række
Den nye minister er uddannet i kultur- og sprogmødestudier og har indtil i dag siddet i bestyrelsen for Romu, en sammenslutning af museer.

Mette Frederiksen hiver den populære borgmester ind på ministerholdet som én af flere overraskelser. Mogensen har aldrig siddet i Folketinget, men der har flere gange været spekulationer om, hvorvidt hun skulle have en karriere i landspolitik.

Ifølge Roskilde Avis har hun dog hver gang afvist rygterne og sagt, at hun hellere vil fortsætte som nummer et i en af landets store kommuner fremfor at sidde på bageste række i en regering.

Og nummer et har hun i den grad været indtil i dag. Ved seneste valg sikrede hun Socialdemokratiet markant fremgang og absolut flertal i byrådet.

Borgmester blev hun allerede som 30-årig, da Roskildes borgmester Poul Lindor Nielsen trak sig. De to havde været et fast makkerpar, siden hun blev valgt ind i 2005 og straks blev gruppeformand, og Lindor Nielsen var ikke i tvivl om, at hun skulle være hans efterfølger. 

Til Politiken fortalte han dengang, at han spottede hendes talent, første gang han hørte hende holde en valgtale - den var "blændende". Men hendes forhandlingsevner var en endnu mere afgørende styrke. 

"Hun er en rigtig, rigtig dygtig forhandler. Vi mænd kan lukke en masse ud og brokke os voldsomt i en forhandling. Hvad gør Joy så? Hun lytter, tager fat i det relevante og fremadrettede og går videre derfra i stedet for at reagere på overflødige ting," sagde Poul Lindor Nielsen til avisen.

"Rigtig, rigtig snu"
Til DR kalder en af hendes politiske modstandere i kommunen hende for "rigtig, rigtig snu i budgetforhandlinger".

Hun kan dog også være "decideret totalt tonedøv nogle gange", mener Lars-Christian Brask, der er 2. viceborgmester for Venstre i Roskilde Byråd.

Ud over at Joy Mogensen er flydende i tysk, fransk og engelsk og har en fortid som guide på Københavns kanalrundfart får dansk kirke- og kulturliv nu en minister med 14 års erfaring fra lokalpolitik og ledelse af en kommune med over 85.000 borgere og 7.500 ansatte. En lytter frem for en bralrer. Og en kvinde, som beskriver sig selv som pragmatiker frem for ideolog.

Det kan måske vise sig at gå godt i spænd med ministerområder præget af store følelser og personligheder.

På sociale medier bliver den nye minister da også ualmindeligt varmt modtaget af mange aktører og politiske modstandere.

Her for eksempel Dansk Musikerforbund:

Og hendes forgænger Mette Bock:

Blev kaldt selvcentreret og egoistisk
En af Joy Mogensens første opgaver bliver at få styr på det medieforlig, hendes forgænger Mette Bock på vegne af VLAK-regeringen indgik med DF. Især de store besparelser på DR og lukningen af Radio24syv har skabt ballade, og i den politiske aftaletekst, der danner grundlag for den nye regering, konstaterer S og støttepartierne, at der ikke længere er flertal bag forliget.

Nåh ja, og så skal hun også lige have en lille pige til oktober og være enlig mor. Da hun tidligere på året fortalte åbent, at hun får barnet med en anonym donor, fik det partifællen Simon Simonsen til at kalde hendes beslutning for selvcentreret og egoistisk.

Joy Mogensen tog diskussionen op med ham i pressen og blev også bakket op af Mette Frederiksen, som i et facebook-opslag kaldte Simonsens kritik "uhørt".

"At alle ikke bare glæder sig over andres lykke er ganske enkelt forkert. Tillykke Joy ❤️," skrev S-formanden, som nu har hentet borgmesteren til sit eget hold.

Forrige artikel Dagens overblik: Eksperter kritiserer Folketinget for at skrotte evaluering af omdiskuteret IT-system Dagens overblik: Eksperter kritiserer Folketinget for at skrotte evaluering af omdiskuteret IT-system Næste artikel Dagens overblik: Før ville S stramme op, men nu lægger minister op til fortsat brug af skadeligt pesticid Dagens overblik: Før ville S stramme op, men nu lægger minister op til fortsat brug af skadeligt pesticid