Mange lokalpolitikere blandt Folketingets nye ansigter

FV19: En stor del af de nye medlemmer af Folketinget springer direkte fra lokalpolitik til landspolitik. Mød de menige, eks-borgmestrene og tidligere udvalgsformænd her.

Placeholder image
Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

Lokalpolitik kan være en solid trædesten til en karriere som folketingspolitiker.

Ser man på de førstegangsvalgte medlemmer af Folketinget, så er der i hvert fald en stor del af dem, der kommer mere eller mindre direkte fra et lokalpolitisk embede eller en plads i et af landets fem regionsråd.

Mød dem her.

Socialdemokratiet

Henrik MøllerHenrik Møller
4.223 stemmer

53-årige Henrik Møller er viceborgmester i Helsingør Kommune, hvor han har været byrådsmedlem siden 2009. Til daglig underviser han på Roskilde Højskole.  

Kasper RougKasper Roug
5.249 stemmer

40-årige Kasper Roug har af to omgange været i Folketinget som vikar. Han kommer fra Lolland, hvor han blev valgt ind i byrådet i 2017. Han er uddannet lærer.  

Anders KronborgAnders Kronborg
8.607 stemmer

37-årige Anders Kronborg er skolelærer og bosat i Esbjerg. Han har været byrådsmedlem i Esbjerg i 12 år, hvor han blandt andet har været formand for Teknik- og Miljøudvalget. Han genopstillede imidlertid ikke ved kommunalvalget i 2017, men valgte i stedet at koncentrere sig om sit kandidatur til Folketinget. Anders Kronborg har i sin fritid tidligere lavet børneteater. Kronborg er uddannet skolelærer, hvilket han også har arbejdet som.

Birgitte VindBirgitte Vind
7.011 stemmer

53-årige Birgitte Vind er blevet valgt til sin første periode som medlem af Folketinget. Hun har været byrådsmedlem i Vejle Kommune siden 2010. Hun er uddannet lærer og indehaver af et Bed & Breakfast.  

Lars Aslan RasmussenLars Aslan Rasmussen
4.279 stemmer

40-årige Lars Aslan Rasmussen kom i Folketinget i 2016 som suppleant for Helle Thorning-Schmidt, da hun blev direktør i Red Barnet. Forud har han siddet godt ti år i Københavns borgerrepræsentation. I Folketinget har han været fri- og efterskole-ordfører. Aslan er uddannet lærer.

Camilla Fabricius Camilla Fabricius
6.506 stemmer

47-årige Camilla Fabricius er 1. viceborgmester i Aarhus Kommune, hvor hun har siddet i byrådet siden 2009. Hun er uddannet lærer og er selvstændig coach for børn og unge med ADHD og autisme. Fabricius blev forbigået som ny rådmand efter kommunalvalget i 2017, på trods af at hun fik et højere personligt antal stemmer end Kristian Würtz, der blev udnævnt som Socialdemokratiets rådmand.

Malte LarsenMalte Larsen
5.708 stemmer

50-årige Malte Larsen har flere gange været stedfortræder i Folketinget og får nu sit eget mandat. Han har siddet i byrådet i både Nørre Djurs og Randers Kommune ind til 2013 og ejer derudover børnetøjs-webshoppen buksetrolden.dk. Malte Larsen er uddannet skolelærer og portør.

Venstre

Kim ValentinKim Valentin
3.448 stemmer

Det nye folketingsmedlem 56-årige Kim Valentin nyder godt af Venstres fremgang og får partiets tredje og sidste mandat i Københavns Omegns Storkreds. Selvom han er ny på tinge, er han ikke et ukendt navn i dansk politik. Han har nemlig tidligere været borgmester i Gribskov fra 2014 til 2017. 

Morten DahlinMorten Dahlin
6.471 stemmer

30-årige Morten Dahlin fra Hvidovre får nu sin debut i Folketinget efter flere forsøg. Det nuværende medlem af byrådet i Greve stod til at overtage Bertel Haarders plads, da den garvede politiker stod til at overtaget jobbet som generalkonsul i Flensborg. Men den drøm led et knæk, da Haarder takkede nej til posten. Dahlin er tidligere VU-formand og fik senest et stærkt kommunalvalg i Greve med 1.005 personlige stemmer kun overgået af borgmester Pernille Beckmann. 

Stén KnuthStén Knuth
4.869 stemmer

54-årige Stén Knuth er mest kendt som tidligere borgmester i Slagelse. Her han siddet i byrådet siden 2006. Knuth er nu blevet valgt til sin første periode i Folketinget. Ved siden af sin politiske karriere er Stén Knuth projektleder i KL Specialservice og har tidligere været dansk landstræner i taekwondo.

Marlene Ambo-RasmussenMarlene Ambo-Rasmussen
6.321 stemmer

33-årige Marlene Ambo-Rasmussen er et af de helt nye ansigter i Venstres folketingsgruppe. Ambo-Rasmussen stillede også op til Folketinget i 2015, hvor hun ikke opnåede valg. Siden 2017 har hun været medlem af Odenses byråd, hvor hun er medlem af Børne- og Ungeudvalget. Hun har tidligere været aktiv i Venstres Ungdom og er uddannet markedsføringsøkonom og erhvervsjurist.

Christoffer Aagaard MelsonChristoffer Aagaard Melson
7.550 stemmer

34-årige Christoffer Aagaard Melson er ny mand i Folketinget for Venstre. Han har siden 2013 været medlem af byrådet i Vejle, hvor han har været gruppeformand for Venstre. Melson er kandidat i medievidenskab og journalistik fra Aarhus Universitet og arbejder som kommunikationskonsulent.

Heidi BankHeidi Bank
2.943 stemmer

46-årige Heidi Bank er valgt til Folketinget for første gang. Hun er nuværende byrådsmedlem i Aarhus Kommune og selvstændig ejendomsmægler. Hun sidder i bestyrelsen for erhvervspolitisk debatforum Aarhus.  

Carsten KissmeyerCarsten Kissmeyer
7.245 stemmer

66-årige Carsten Kissmeyer opnår endelig til valg til Folketinget, efter han sidste gang måtte nøjes med at blive suppleant. Han er dog ikke helt ny på tinge, da han i oktober 2018 overtog Esben Lunde Larsens plads. Uden for Christiansborg sidder Carsten Kissmeyer i regionsrådet i Region Midtjylland og tidligere været borgmester i Ikast fra 2007 til 2017. 

Anne Honoré ØstergaardAnne Honoré Østergaard
4.104 stemmer

Venstre har fået indtil flere nye kvindelige medlemmer af sin folketingsgruppe, og 38-årige Anne Honoré Østergaard fra Aalborg en af dem. Hun har siddet i Aalborg Byråd siden 2014 og er uddannet cand.merc.jur. Anne Honoré Østergaard arbejder som adjunkt.

Radikale Venstre

Stinus LindgreenStinus Lindgreen
1.746 stemmer

38-årige Stinus Lindgreen er nyvalgt medlem af den radikale folketingsgruppe, men politik er ikke uvant terræn for ham. Han er nemlig medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden for Radikale og medlem af partiets hovedbestyrelse. Lindgreen har en ph.d. i bioinformatik og har arbejdet som forsker på universiteter og i det private erhvervsliv.

Kristian HegaardKristian Hegaard
1.945 stemmer

28-årige Kristian Heegaard var stedfortræder for Martin Lidegaard i foråret 2017, og nu får han sit eget mandat. Hegaard bliver Folketingets første folkevalgte, der bruger kørestol. Han har siddet ti år i byrådet i Fredensborg Kommune. Hegaard er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet.

SF

Charlotte Broman MølbækCharlotte Broman Mølbæk
2.627 stemmer

41-årige Charlotte Broman Mølbæk har været byrådsmedlem i Randers Kommune siden 2014, hvor hun er formand for Socialudvalget. Hun er uddannet pædagog og læser i øjeblikket politik og administration på Aalborg Universitet. 

Signe MunkSigne Munk
6.285 stemmer

Den 29-årige Viborgenser Signe Munk skal i Folketinget for første gang. Partiets næstformand har med 6.285 stemmer mere end fordoblet sit antal af personlige stemmer i Vestjyllands Storkreds. Hun har allerede stor politisk erfaring fra sin tid i kommunalpolitik, hvor hun allerede som 19-årig blev valgt ind i byrådet i sin hjemstavn Viborg.  

Konservative

Katarina AmmitzbøllKatarina Ammitzbøll
2.261 stemmer

49-årige Katarina Ammitzbøll er strøget ind i Folketinget som ny kandidat. Hun er i forvejen kommunalbestyrelsesmedlem i Gentofte Kommune. Hun har en kandidat i offentlig driftsøkonomi og international udvikling og har arbejdet i organisationer som Nato, FN og Udenrigsministeriet. 

Brigitte Klintskov JerkelBrigitte Klintskov Jerkel
3.485 stemmer

49-årige Brigitte Klintskov Jerkel kom i Folketinget i 2016 efter at have overtaget Brian Mikkelsens plads. Her har hun haft ordførerskaber for sundhed og forebyggelse, uddannelse og forskning og ældre og psykiatri. Jerkel har tidligere været medlem af kommunalbestyrelsen i Greve Kommune, hvor hun var opstillet for Venstre. Hun er uddannet socialrådgiver og har siden 2014 været regionsrådspolitiker i Region Sjælland.  

Orla ØsterbyOrla Østerby
1.098 stemmer

67-årige Orla Østerby bytter posten som stedfortræder for Søren Pape Poulsen ud med sit eget mandat i Folketinget i kølvandet på de konservatives mandatfordobling fra 6 til 12 mandater. I sin tid som stedfortræder fra 2016 til i dag har Østerby været sit partis dyrevelfærdsordfører, fiskeriordfører, idrætsordfører, energi- og forsyningsordfører, landbrugs- og fødevareordfører, it- og teleordfører, ordfører for kommunalpolitik og ordfører for landdistrikter og små-øer. 

Nye Borgerlige

Mette ThiesenMette Thiesen
4.354 stemmer

37-årige Mette Thiesen har været Pernille Vermunds højre hånd og løjtnant gennem etableringen af Nye Borgerlige. Hun blev valgt til byrådet i Hillerød Kommune ved kommunalvalget i 2017. Thiesen er uddannet lærer og arbejder til daglig som folkeskolelærer i Lyngby-Taarbæk Kommune.  

Liberal Alliance

Alex VanopslaghAlex Vanopslagh
3.337 stemmer

Den 27-årige Alex Vanopslagh beskrives i kølvandet på partileder Anders Samuelsens afgang som en mulig arvtager af formandsposten. Eksempelvis har partikollega Henrik Dahl allerede peget på den unge liberale værdikriger som ny formand. Vanopslagh er medlem af Københavns Borgerrepræsentation, hvor han blandt andet sidder Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget. Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.


    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser