Manglende aftale om kontanthjælp betyder ny forlængelse af midlertidigt børnetilskud: ”Det er utilfredsstillende”

Det midlertidige økonomiske tilskud til de mest udsatte børnefamilier skal forlænges igen, da der fortsat ikke er en aftale om et nyt kontanthjælpssystem på plads. Men forhandlingerne er i gang, og støttepartierne ser det som muligt at lande en aftale inden sommerferien.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Simon LesselRikke Brøndum

Den fortsat udestående aftale om et nyt kontanthjælpssystem, der skal gøre op med børnefattigdom, fører nu til, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) for tredje gang må forlænge det midlertidige børnetilskud.

Denne gang skal det økonomiske tilskud til de børnefamilier, der er hårdest ramt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen, forlænges til udgangen af 2022.

Det fremgår af et nyt lovforslag.

Idéen med tilskuddet var at give de mest udsatte børnefamilier en ekstra økonomisk håndsrækning, indtil et nyt kontanthjælpssystem trådte i kraft.

Men det er endnu ikke sket, og til sommer har den midlertidige løsning tre års jubilæum.

Manglen på en endelig aftale frustrerer Radikale og Enhedslisten, der dog afviser at gøre den midlertidige løsning permanent.

”Vi bliver nødt til at forlænge det midlertidige tilskud, for ellers ville vi stå med omkring 6000-7000 børn, der ville ryge under fattigdomsgrænsen,” siger Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velasquez.

Også Radikale er utålmodige.

”Det er utilfredsstillende, at vi skal forlænge det endnu en gang. Allermest fordi der er nogle familier, der fortsat har en usikkerhed omkring deres økonomiske situation, som ikke bare får en permanent løsning,” siger beskæftigelsesordfører, Samira Nawa.

Det er utilfredsstillende, at vi skal forlænge det endnu en gang. Allermest fordi der er nogle familier, der fortsat har en usikkerhed omkring deres økonomiske situation, som ikke bare får en permanent løsning.

Samira Nawa
Beskæftigelsesordfører, Radikale

Forhandlingerne er i gang

Det midlertidige børnetilskud er uløseligt forbundet med forhandlingerne om et nyt kontanthjælpssystem, der skal bidrage til, at færre danske børn vokser op i fattigdom.

Tilskuddet blev indført som noget af det første i regeringsperioden og skulle efter planen udfases, når en aftale om et nyt kontanthjælpssystem var forhandlet på plads.

Det er endnu ikke sket, selvom utålmodigheden blandt støttepartierne har været tiltagende, siden regeringens Ydelseskommission fremlagde sine anbefalinger for næsten et år siden. Især hos Enhedslisten, der har truet med at udløse valg på spørgsmålet, hvis der ikke blev fundet en tilfredsstillende løsning.

Omvendt har beskæftigelsesministeren gjort det klart, at det ikke er et prestigeprojekt for regeringen, og at han under hele forløbet har jagtet en bred aftale.

Ifølge støttepartierne er der dog kommet skub i forhandlingerne hos beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) igen.

Derfor tror SF nu på, at det er realistisk at lande en aftale om et nyt kontanthjælpssystem inden sommerferien.

”Nu skal vi have den her aftale i hus, og vi skal have gjort den til lov inden et valg. Skulle regeringsmagten skifte, så er vi ikke interesserede i, at tiden er gået, og at de borgerlige bare fortsætter med fattigdomsydelserne,” siger partiets finansordfører, Lisbeth Bech-Nielsen.

Hos Enhedslisten lyder det, at truslen om at udløse et valg på spørgsmålet har ”rykket ved den parlamentariske situation,” forklarer Victoria Velasquez.

”Hvis regeringen ikke lever op til det her, så bryder de jo med det forståelsespapir, der gjorde, at de fik nøglerne til statsministeriet,” siger hun.

Tror du, det er realistisk at lande en aftale inden sommerferien?

”Det bliver det nødt til at være. Hvis der er noget, det sidste år i Folketinget har vist, så er det, at vi godt kan lave en aftale på kort tid, hvis man vil det. Det er det, vi presser på for. Især fordi det er et kæmpe lovkompleks, der tager lang tid at implementere.”

Læs også

Minister håber på aftale til foråret

Det særlige økonomiske tilskud til familier med børn under 15 år, der er ramt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen, trådte i kraft 1. august 2019.

Med forlængelsen til udgangen af 2022 er det tredje gang, at ordningen forlænges. Det betyder, at de mest udsatte børnefamilier, der er ramt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen, kan få et månedligt tilskud på mellem 564 kroner og 718 kroner.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) bekræfter i en mail til Altinget, at forhandlingerne fortsat er i gang. Men det er "en både vigtig og vanskelig diskussion," der tager tid, og derfor har man besluttet at forlænge det midlertidige børnetilskud.

Han ser ligesom støttepartierne optimistisk på muligheden for at lande en aftale inden sommerferien.

"Jeg håber, at vi kan nå frem til en aftale her til foråret. Nærmere kan jeg ikke komme det nu," skriver han i en mail til Altinget.

Børns Vilkår undrer sig over støttepartierne

I Børns Vilkår er direktør Rasmus Kjeldahl skuffet over, at det igen har været nødvendigt at forlænge den midlertidige løsning.

Han er bekymret for, om det overhovedet lykkes regeringen at lande en aftale i denne valgperiode. Hver dag der går uden en aftale, der gør op med børnefattigdom, har konsekvenser, påpeger han.

”Konsekvenserne af fattigdom øges for hvert år, man er i det. For hvert år der er børn, som befinder sig i fattigdom på grund af, at man ikke kan få taget sig sammen til at lave en aftale, så ved man bare, at risikoen for, at man ikke får en uddannelse, får dårligere helbred, bliver socialt isoleret, og at det kommer til at betyde noget resten af livet, vokser nærmest dag for dag,” siger han.

I sin kritik af manglen på en aftale undrer han sig også over støttepartiernes ageren.

”Det undrer mig, at nogle af de støttepartier, der har talt meget om vigtigheden af det her, ikke har presset hårdere på. Hvordan kan de egentlig finde sig i, at et så vigtigt tema bare er blevet skubbet og skubbet,” spørger han.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

0:000:00