Markant flere rumænere sigtes for kriminalitet

KRIMINALITET: På seks år er antallet af sigtelser mod rumænere steget fra 2.700 om året til 10.200. Peter Skaarup (DF) bekymrer sig over udviklingen. Trine Bramsen (S) mener til gengæld, at de mange sigtelser er resultatet af en målrettet politi-indsats, der er lykkedes.

Næsten fire gange oftere blev der sidste år rejst en sigtelse mod en rumæner, end der gjorde for blot seks år siden.

Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet i et svar til Folketinget, hvor det fremgår, at der i 2009 blev rejst 2.700 sigtelser mod rumænere. I 2014 var det tal steget til 10.700 sigtelser. Det svarer til en stigning på 379 procent.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, betegner udviklingen som eksplosiv og større, end han havde forventet. Han ser udviklingen i antal sigtelser mod rumænere som et tegn på, at Danmarks grænser er for åbne.

"Det er for nemt at komme ind i Danmark. Det er vi nødt til at gøre noget politisk ved. Det er også derfor, vi går til valg på at genindføre grænsekontrollen," siger Peter Skaarup, der samtidig mener, at straffen til udlændinge for at begå kriminalitet er for svag.

"I Rumænien betragter man et dansk fængselsophold som relativt luksuriøst. Derfor er det vigtigt at få sendt kriminelle udlændinge til deres hjemland for at afsone," siger Peter Skaarup.

S: Positivt at politiet får fat i kriminelle
I samme periode, hvor antallet af sigtelser mod rumænere er blevet næsten firdoblet, er det samlede antal af sigtelser steget med ni procent. 

Retsordfører for Socialdemokraterne Trine Bramsen glæder sig over det stigende antal sigtelser. Hun mener, det er et udtryk for en målrettet indsats mod blandt andet rumænske kriminelle, at politiet rejste flere sigtelser i 2014, end de gjorde i 2009.

"Regeringen har haft et intensivt fokus på netop østeuropæiske kriminelle. Når antallet af sigtelser stiger, er det, fordi politiet får fat i flere kriminelle, end de gjorde tidligere. Jeg ser det som enormt positivt, at den indsats virker," siger Trine Bramsen.

Hun understreger, at antallet af sigtelser skal ses, i lyset af at kriminaliteten i Danmark generelt set er faldende. Blandt andet viser nye tal fra Danmarks Statistik, at antallet af anmeldte indbrud er faldet støt siden slutningen af 2009.

"Der er langt færre indbrud end tidligere, og på stort set alle andre kriminalitetsområder ser vi også et massivt fald. Det er et udtryk for en vellykket politiindsats, hvor man netop får has på nogle af de kriminelle, som kommer rejsende over grænsen med det ene formål at begå kriminalitet," siger hun og fortsætter:

"Jeg er sådan set glad for, at de kriminelle kommer i politiets varetægt frem for at gå og lave indbrud hos danskerne."

Rigspolitiet: En enkelt person kan få mange sigtelser
Hos Rigspolitiet er man fuldt ud opmærksom på stigningen i antallet af sigtelser af rumænere. Ifølge vicepolitinspektør Tormod Christensen fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter skal udviklingen ses i lyset af flere forskellige forhold.

"For det første har vi et generelt fokus på omrejsende kriminelle, og vi har etableret forskellige målrettede indsatser. Det har båret frugt. Og så ser vi også en udvikling, hvor typen af kriminalitet bliver mere sofistikeret, og en enkelt person kan gøre sig skyldig i langt flere forhold," siger Tormod Christensen.

Han peger eksempelvis på, at en del af den store stigning i antallet af sigtelser om økonomisk kriminalitet hænger sammen med, at misbrug af dankort og pinkode-afluring er et stigende problem.

"Et enkelt stjålet kreditkort kan bruges rigtig mange gange og på den måde give anledning til sigtelser for mange forskellige forhold," siger Tormod Christensen.

Han understreger, at tallene ikke dækker over sigtelser mod godt 10.000 rumænere, men om 10.000 forhold, hvor en enkelt person kan have gjort sig skyldig i mange. 

Og Tormod Christensen har derfor heller ikke noget belæg for at afgøre, om stigningen i antallet af sigtelser hænger sammen med, at flere kriminelle kommer til landet, eller om den enkelte bliver opdaget i flere kriminelle forhold.

"Lige i øjeblikket har vi mange sager med omrejsende kriminelle med rumænsk statsborgerskab. Tidligere har det været borgere fra Polen eller Litauen, der har domineret billedet. Det svinger, og situationen er den samme i vores skandinaviske nabolande," siger Tormod Christensen.

,

Forrige artikel Blå blok: Minister bruger bådulykke til valgkampsfnidder Blå blok: Minister bruger bådulykke til valgkampsfnidder Næste artikel EU-chefer skærper indsats i Middelhavet EU-chefer skærper indsats i Middelhavet
Konsulentbesparelser dræner puljer til socialt udsatte

Konsulentbesparelser dræner puljer til socialt udsatte

PENGEJAGT: Beskæftigelsesministeriet skal spare 52 millioner på konsulenter, og vil hente en del af pengene i satspuljebevillinger til socialt udsatte. "Kreativiteten er voldsomt stor," lyder kritikken fra blå blok.