May: Livet bliver anderledes efter Brexit  

BREXIT: Premierminister Theresa May holdt fredag en stor tale, hvor hun fremlagde briternes ønsker til en skilsmisseaftale med EU. Hun gav små indrømmelser i forhold til en eventuel frihandelsaftale, men havde ingen løsning på spørgsmålet om den irske grænse. 

Foto: POOL/AP/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

"Livet bliver anderledes. På nogle måder vil vores adgang til hinandens markeder blive mindre end i dag." 

Sådan lød det fredag i en længe ventet tale fra den britiske premierminister, Theresa May, hvor hun lagde linjerne for Storbritanniens udgangspunkt for den næste runde af Brexit-forhandlingerne.

Med sig havde Theresa May taget fem delmål, som en eventuel Brexit-aftale skal leve op til, hvis den skal være acceptabel for briterne. 

Her var den første og måske vigtigste, at aftalen i praksis skal afspejle det britiske folks beslutning fra folkeafstemningen om EU-medlemskabet:

"Det var en stemme for at tage kontrollen over vores grænser, love og penge tilbage,” sagde Theresa May:

"Men det var ikke en stemme for et fjernt forhold til vores naboer,” fortsatte hun.

En holdbar aftale
Theresa May vil desuden have en aftale, der beskytter Storbritanniens arbejdsmarked og samtidig sikrer, at briterne også i fremtiden fungerer som et moderne og åbent demokrati. 

"Briterne stemte for et land, der skal have et nyt og anderledes forhold til Europa. Men hvor midlet måske har ændret sig, har vores fælles mål ikke. Vi vil stadig arbejde sammen for at styrke vores økonomier og sikre vores befolkninger,” sagde hun. 

Men, fortalte Theresa May, lige så vigtigt er det, at der indgås en holdbar aftale, så parterne ikke skal tilbage til forhandlingsbordet i den nære fremtid. 

Små indrømmelser
May lagde i talen vægt på, at briterne kan komme til at acceptere dele af EU’s politik, hvis de vil have adgang til det indre marked:

"Hvordan skulle EU kunne opretholde sin rettigheds- og forpligtelsesstruktur, hvis Storbritannien eller et andet land kunne nyde godt af alle fordelene uden forpligtelserne?” sagde hun og fortsatte:

"Hvis vi vil have fornuftig adgang til hinandens markeder, skal det være på retfærdig vis. Som med alle andre handelsaftaler må vi acceptere at binde os til visse forpligtelser. For eksempel kan vi vælge at forpligte os til EU’s regulering af statsstøtte og fri konkurrence.” 

Barnier: Det var deres eget valg
Briternes tilgang til Brexit-forhandlingerne har tidligere fået EU-topfolk som formand i Det Europæiske Råd, Donald Tusk, og Michel Barnier, der er EU’s ledende Brexit-forhandler, til at anklage Theresa May for "cherry picking”. 

"Efter Brexit kan det ikke fungere, som det plejede. Briterne har besluttet sig for at forlade EU, det indre marked og de europæiske politikker. Det var deres eget valg, ikke vores. Nu må vi beskytte det indre marked og vores politik,” sagde Michel Barnier under et pressemøde i forbindelse med sit besøg i København. 

Premierminister Theresa May afviste imidlertid, at briternes tilgang til Brexit-forhandlingerne kan kaldes cherry picking: 

"Enhver frihandelsesaftale giver varierende adgang til markederne afhængigt af de involverede landes interesser. Hvis det her er cherry picking, er enhver handelsaftale cherry picking,” sagde hun og fortsatte: 

"Det ville være cherry picking, hvis vi forsøgte at få en aftale uden balance mellem vores rettigheder og forpligtelser.” 

Løkke: Vigtigt med gensidighed
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) luftede fredag bekymringer for den manglende fremdrift i forhandlingerne. Han håber, at briterne snart byder ind med realistiske løsninger:

"Man må håbe, at realiteterne går så meget op for Storbritannien, at vi efterhånden kan få nogle klare ønsker fra deres side. EU er klar til at lave en overgangsordning, så hele den usikkerhed, der knytter sig til udgangen af marts måned næste år, kunne skubbes længere ud i fremtiden,” sagde han og fortsatte:

"EU er klar til at lave en aftale med Storbritannien på det højst tænkelige ambitionsniveau. Det er bare vigtigt, at den bliver gensidig. Vi kan ikke have et system, hvor Storbritannien kan plukke fordelene og undgå forpligtelserne."

Ikke løst toldproblemet
En af de største tilbageværende knaster i forhandlingerne er, hvordan EU skal beskytte sine ydre grænser efter Brexit. Problemet opstår, fordi der åbnes en korridor til EU gennem Nordirland, der er en del af Storbritannien, hvis ikke der etableres en ny grænse. 

Og på grund af Irlands og Nordirlands blodige histore vil man for alt i verden undgå en hård grænse mellem de to lande. Derfor har EU foreslået, at der skabes en toldgrænse mellem den irske ø og resten af Storbritannien.

Men den løsning er uholdbar, mener May:

"Præcis som det vil være uacceptabelt at gå tilbage til en hård grænse mellem Nordirland og Irland, vil det også være uacceptabelt at splitte Storbritanniens eget fælles marked op ved at lave en told- og reguleringsgrænse i det irske hav,” sagde hun. 

Premierministeren lagde i talen ikke nogen anden løsning på bordet, der kan imødekomme EU’s krav om, at der skal en toldmur rundt om EU’s ydre grænser. Det lovede Theresa May ellers at gøre, da parterne mødtes i december. 

Forhandlingerne om skilsmisseaftalen fortsætter i næste uge. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Michel Barnier

fhv. Brexit-forhandler for EU

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00