Medie: Her er det centrale princip i regeringens skitse til tidlig pension

ARNES TUR: Det skal være danskernes antal år på arbejdsmarkedet, der afgør, om de har ret til tidlig pension, og ikke, om de har arbejdet i en særlig slidsom branche. Sådan ser skitsen til regeringens pensionsudspil ud ifølge Mandag Morgen.

Det skal ikke være Arnes profession, der afgør, om han har ret til tidlig tilbagetrækning.

Derimod skal det bestemmes ud fra antallet af år, han har været på arbejdsmarkedet.

Det tegner til at blive et hovedprincip i regeringens skitse til et pensionsudspil, skriver Mandag Morgen.

Ifølge mediets oplysninger arbejder regeringen med et bud på en reform, hvor danskerne kan få ret til en tidlig folkepension, hvis de har været på arbejdsmarkedet i 40, 41, 42 eller 43 år.

Regeringen har ifølge Mandag Morgens kilder ikke lagt sig fast på et endeligt tal, men Dansk Folkeparti har flere gange sagt, at det bør ende på 40 år. Dansk Folkeparti kan netop blive en vigtig brik, når regeringen skal finde et flertal til sin reform, fordi Radikale er lunkne over for tanken om ret til lavere pensionsalder.

Barselsorlov og deltidsarbejde
Derudover indeholder skitsen ifølge Mandag Morgens kilder en række elementer, der skal sikre, at der ikke laves forskelsbehandling mellem mænd og kvinder.

Blandt andet lægger regeringen ifølge mediets oplysninger op til, at barselsorlov ikke trækkes fra, men i stedet bliver sidestillet med arbejde. Det er en fordel for kvinder, da det typisk er dem, der tager størstedelen af barslen.

Der er ifølge kilderne også overvejelser om, hvordan man skal forholde sig til deltidsarbejde – om det for eksempel skal regnes med som fuldtid, hvis en sygeplejerske gennem nogle år har arbejdet på deltid.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har ikke villet forholde sig til Mandag Morgens oplysninger eller kommentere indholdet af reformen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har varslet, at regeringen præsenterer sit udspil på den anden side af sommerferien.

Forrige artikel Dansk ambassadør lander topjob i FN Dansk ambassadør lander topjob i FN Næste artikel Regeringen indgår aftale: Busserne skal være grønnere Regeringen indgår aftale: Busserne skal være grønnere