Mediejurist: Vestagers sms'er undrer

SPIN: Flere medier kunne i weekenden gengive en sms-korrespondance mellem Margrethe Vestager (R ) og Claus Hjort Frederiksen (V) om skatteforhandlingerne. Bemærkelsesværdigt, lyder det fra mediejurist.
Allerede kort efter, at regeringen fredag aften indgik en skatteaftale med Venstre og Konservative kunne flere medier referere fra en sms-korrespondance om forhandlingsforløbet mellem økonomiminister Margrethe Vestager (R) og Venstres Claus Hjort Frederiksen.

Både Fyens Stiftstidende og Politiken kunne således fortælle, at Vestager onsdag - da meget pegede på en skatteaftale med Enhedslisten - sms'ede til Claus Hjort.

"Hej Claus, jeg hører så meget, men vil gerne tale direkte med dig om skat. Det haster. Kan du ringe til mig?" skrev Vestager til Hjort, som kort efter svarede. Ifølge aviserne fortsatte de to i løbet af torsdagen med at drøfte skatteaftale over sms.

Både Fyens Stiftstidende og Politiken oplyser, at de har fået aktindsigt i de kun to døgn gamle sms'er.

Det undrer mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Den hurtige udlevering af sms-kommunikationen mellem Margrethe Vestager og Claus Hjorth er derfor bemærkelsesværdig, både fordi den er ekspederet i en fart, og fordi ministeriet ikke er forpligtet til at udlevere den.

Oluf Jørgensen , Mediejurist

"Aktindsigt fra Slotsholmen bliver normalt ikke ekspederet hurtigt. Tværtimod trækker ansøgninger ofte i langdrag," siger han og fortsætter: "Denne gang er der tilmed givet aktindsigt i kommunikation, der ikke er omfattet af offentlighedsloven," skriver han til Altinget.dk.

Han forklarer, at sms'er kan være omfattet af offentlighedsloven, men at der er forskel på, om ministeren agerer som partipolitiker eller som chef for sit ministerium.

"Når en minister agerer som partipolitiker, er kommunikationen ikke omfattet af offentlighedsloven. Ministre kan for eksempel udveksle fortrolige mails eller sms'er med et folketingsmedlem om politiske forhandlinger. Den hurtige udlevering af sms-kommunikationen mellem Margrethe Vestager og Claus Hjort er derfor bemærkelsesværdig, både fordi den er ekspederet i en fart, og fordi ministeriet ikke er forpligtet til at udlevere den," skriver han.

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Oluf Jørgensen

Offentlighedsrådgiver, forskningschef emeritus (mediejura), Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
cand.jur. (Aarhus Uni. 1971)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser