Medieordførere: Problematisk med exit polls på valgdag

MÅLINGER: DR vil bringe en exit poll på torsdag klokken 19 - en time før valgstederne lukker. Flere politikere er bekymrede over DR's beslutning (Opdatering: DR har udskudt deres prognose til kl. 20). 

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Lise-Lotte Skjoldan

Det er problematisk at bringe exit polls, inden valgstederne er lukket.

Sådan lyder meldingen nu fra flere politikere, efter Danmarks Radio har meldt ud, at de på valgdagen 18. juni vil bringe en exit poll klokken 19.00 - en time før, valgstederne lukker.

Exit polls adskiller sig fra almindelige meningsmålinger ved, at man på valgdagen spørger vælgerne, hvad de netop har stemt, i stedet for at spørge, hvad de vil stemme, hvis der er folketingsvalg dagen efter.

Særligt ansvar
Medieordførerne fra Folketingets to største partier, Socialdemokraterne og Venstre, mener, at exit polls på valgdagen er en uskik.

Venstres Ellen Trane Nørby understreger, at hun ikke ønsker noget forbud mod exit polls, men at DR som public service-organisation skal holde sig sit ansvar bevidst.

“Medierne skal ikke skabe nyhederne, men dække dem,” siger hun.

Ellen Trane Nørby minder om, at DR ved kommunalvalget 2013 bragte såkaldte exit-prognoser - en blanding af exit polls på dagen og meningsmålinger fra dagen før - som viste sig at være ganske fejlagtige i forhold til det endelig resultat.

“Man har et særligt ansvar som public service-institution for, at man skal respektere en valghandling,” siger hun.

Skævvrider demokrati
Socialdemokraternes medieordfører, Troels Ravn, mener ikke, det er en god ide at bringe exit polls, før det sidste kryds er sat på valgdagen.

“Jeg er nervøs for, om det kan være med til at skævvride vores demokrati, og at det kan komme til at påvirke resultatet,” siger Troels Ravn.

Han understreger, at Socialdemokraterne ligesom Venstre hverken vil lovgive eller på anden måde blande sig i mediernes valgdækning, men hans egen personlige holdning er klar:

“Jeg mener, det er problematisk med exit polls, inden valghandlingen er slut.”

TV2 har ikke taget stilling
DR's beslutning står i kontrast til udmeldinger fra dagbladene Jyllands-Posten, Berlingske og Politiken, der ikke vil bringe exit polls, før valghandlingen er overstået - blandt andet fordi medierne ikke vil påvirke, hvordan krydserne sættes, skriver jp.dk.

DR og TV2 har i fællesskab med Danske Medier, som blandt andet repræsenterer dagbladene, i 2014 lavet en hensigtserklæring om, at de ikke vil bringe de såkaldte exit-prognoser. Det er den form for måling, som DR bragte under kommunalvalget, og som viste sig at være fejlbehæftet.

Til gengæld har medie-organisationerne ikke givet noget fast håndslag på, om man ikke vil bringe exit polls, før valgstederne lukker klokken 20.00. I brevet til Folketinget fra 2014 formulerer man sig om exit polls således:

“Exit polls på valgdagen bør ikke offentliggøres, før man kan forvente, de vil være mere præcise end meningsmålinger foretaget op til valget.”

TV2 har ikke ved dette valg meldt endeligt ud, om de ligesom DR vil bringe exit polls, før valgstederne lukker.

Opdatering: DR har mandag aften meddelt, at man alligevel ikke bringer exit polls, før valgstederne lukker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Troels Ravn

Fhv. MF (S) og byrådsmedlem, Vejen
lærer (Ribe Statsseminarium 1985)

0:000:00