Medier: Thorning skal redde EU-valgaftenen

EP2014: Det er til skade for mediedækningen og interessen for valget til Europa-Parlamentet, at valgresultater først må offentliggøres efter kl. 23 på valgaftenen, mener Danske Medier, DR og TV 2. De ønsker, statsministeren skal gå ind i sagen.
De danske medier ønsker statsministerens hjælp til at lave en "rigtig" EU-valgaften.
De danske medier ønsker statsministerens hjælp til at lave en "rigtig" EU-valgaften.Foto: Colourbox
Morten Øyen
Du får god tid til at spise stegt flæsk med persillesovs på aftenen med Europa-Parlamentsvalget. I hvert fald hvis Danmark vælger at følge EU-reglerne. Ifølge dem må valgresulatet nemlig først offentliggøres kl. 23 - og de løbende optællinger fra de enkelte valgkredse må ikke præsenteres inden, som de normalt bliver på en "rigtig valgaften".

Det har fået de danske medier på barrikaderne. For det sene tidspunkt for offentliggørelse af valgresultaterne ligger efter deadline for dagbladene og vil ødelægge en egentlig "valgaften" på de nationale tv-stationer, mener de.

Derfor har Danske Medier, DR og TV 2 Danmark i fællesskab skrevet et brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), hvor de appellerer til, at Danmark tolker EU-reglerne ligesom i Finland - der ifølge DR vil have offentlige valgresulater, løbende som de bliver optællet.

"Det er ikke muligt at gennemføre en traditionel valgaften uden løbende data fra valgstederne, og på samme måde vil der ikke meningsfuldt kunne afholdes den traditionelle partilederrunde, som TV 2 og DR normalt samarbejder om, hvis den først sendes op mod midnat, hvor antallet af seere er minimalt," skriver generaldirektør i DR Maria Rørbye Rønn, adm. direktør på TV 2 Merete Eldrup og adm. direktør i Danske Medier Ebbe Dal i brevet til statsministeren.

Langt fra Læsø til Livorno
Årsagen til, at medierne bliver nødt til at vente - selvom valgstederne nogle steder allerede kort efter kl. 20 kan berette om resultatet fra valgkredsen - skyldes, at alle skal vente på, at det sidste valgsted i Italien lukker. Der er nemlig valg i hele EU, og først når det sidste valgsted er lukket, må resultaterne blive offentliggjort.

Men det er et misforstået hensyn at tage, mener brevskriverne.

Fakta
Fra den 22.-25. maj er der valg til Europa-Parlamentet. Danskerne skal til valgstederne søndag den 25., og valgstederne lukker kl. 20. Men ifølge EU-reglerne så må valgresultaterne først offentliggøres efter kl. 23, når de italienske valgsteder er lukket. 
Letland, Malta og Slovakiet skal stemme den 24., mens Irland holder valgdag den 23. maj. Storbritannien og Holland kommer til at vente længst på valgresultatet - de skal nemlig allerede stemme den 22. maj. Valgresultaterne for de 28 lande bliver offentliggjort samtidig umiddelbart efter kl. 23 den 25. maj. 

"Efter de danske mediers opfattelse vil det være til skade for demokratiet og interessen for valget. De danske medier er desuden ikke enige i den grundlæggende præmis om, at en offentliggørelse af stemmerne på de danske EU-parlamentsmedlemmer på Læsø vil kunne påvirke stemmeafgivelsen i Livorno," skriver de.

Ikke meget håb
De danske medier har i første omgang været i kontakt med Indenrigsminsiteriet, som dog ikke gav dem meget håb om få lov til at bringe resultaterne løbende, som de kommer ind. Men adm. direktør i Danske Medier Ebbe Dal håber dog, at mediernes argumenter vil få statsministeren til at gå ind i sagen.

Danmark plejer altid at være duksedrengen i EU-klassen, men i den her sag er der også et hensyn til de danske borgere, som vi gerne vil give korrekt og hurtig besked om deres stemmeafgivelse.

Ebbe Dal
Adm. direktør, Danske Medier

"Danmark plejer altid at være duksedrengen i EU-klassen, men i den her sag er der også et hensyn til de danske borgere, som vi gerne vil give korrekt og hurtig besked om deres stemmeafgivelse. Og så er en god valgaften også med til at engagere borgerne i EU-valget, og det vil politikerne jo normalt gerne have," siger Ebbe Dal.

Der er valg til Europa-Parlamentet søndag den 25. maj.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ebbe Dal

Fhv. adm. direktør, Danske Medier
sergent (Livgarden), eksportuddannelse (ØK), (Den Grafiske Højskole 1976)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Merete Eldrup

Formand, Egmont Fonden og Egmont International, Københavns Universitet og Nykredit, fhv. adm. direktør, TV 2, 2007-19
cand.polit. (Københavns Uni. 1988)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024