Findes der en sjæl for partiet Venstre, må det være i denne sønderjyske provinsby

En sønderjysk provinsby med 1.200 indbyggere har i årtier været samlingspunkt for landbruget og borgerligt-liberale politikere. Findes der en sjæl for partiet Venstre, må det være her. Velkommen til Agerskov.

En stor globus-skulptur troner midt i rundkørslen på vej ind i Agerskov. Indtil videre er det den eneste rundkørsel-udsmykning ved kommunale veje i Tønder Kommune. Under alle byens gadelygter er der en mindre globus. ”Vi er jo en by i global udvikling,” siger byens købmand.
En stor globus-skulptur troner midt i rundkørslen på vej ind i Agerskov. Indtil videre er det den eneste rundkørsel-udsmykning ved kommunale veje i Tønder Kommune. Under alle byens gadelygter er der en mindre globus. ”Vi er jo en by i global udvikling,” siger byens købmand.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Jacob Pedersen

På de sidste 15 kilometer på vejen hertil kører vi bag en svinetransport. Til begge sider er der marker, så langt øjet rækker, lader, stalde og traktorer, flid i øjenhøjde og et vink med en vognstang om, at Danmark er et af de mest intenst opdyrkede lande i verden. Hele 62 procent af vores flade areal bliver brugt til landbrug.

Her på egnen fylder landbrug og fødevareproduktion dog lidt mere end andre steder. I 2021 tegnede Region Syddanmark sig for den største andel hektarer anvendt til landbrug - 785.340 ud af landets i alt 2.633.436.

Og er der ét sted i regionen, hvor den sydjyske foretagsomhed er særligt godt rodfæstet i mulden, og landmændenes liberale veje mødes, kan det meget vel være her, hvor en fire meter høj globus-installation smedet i jern markerer centrum i rundkørslen.

Byskiltet bekendtgør, at vi nu triller ind i Agerskov, 40 kilometer fra Padborg og den dansk-tyske grænse, halvvejs mellem Tønder og Haderslev - og knudepunkt for et liberalt-borgerligt Danmark.

Der er en klar grundtone af noget blåt. Det ligger i kulturen, at om man har råd til en ny bil eller et nyt sommerhus, afhænger af om man gør sig umage.

Ole Birk Olesen (LA)
Tidligere bolig- og transportminister og opvokset i Agerskov

Selvom Agerskov kun har 1.200 indbyggere, har byen i kraft af sin centrale placering i grænselandet en betydning, som rækker langt ud over, hvad man skulle forvente af en by på den størrelse. Kroen og sportshallen er katedraler, når landbrugets brancheorganisationer kalder til samling, og ministre og toppolitikere pligtskyldigt står skoleret over for et af vores ældste erhverv. Er man medlem af Venstre, bøndernes parti med forholdet til landbruget som navlestreng og fødselsattest, undgår man efter sigende ikke før eller siden at lægge vejen forbi.

Hvad er der med den lille by? Hvilken folkesjæl repræsenterer den? Og hvordan påvirkes landbruget og regionens tætte, historiske bånd til Venstre, når hensyn til klimamål og bæredygtighed driver en kile ind mellem partiet og baglandet? Det er Altinget taget til Agerskov for at finde svarene på.

I et stille parcelhuskvarter gøder en ældre mand sin græsplæne. To storkereder hænger i toppen af pælene i genboens have. Et par huse længere nede boede engang en af to ministre, byen har fostret: Tommy Ahlers, Venstres uddannelses- og forskningsminister fra 2018-2019, født som landmandssøn på en gård fem kilometer herfra, men opvokset i det lave, ydmyge hus foran os, hvor skurdøren står åben, og lyden af en boremaskine forplanter sig til gaden.

1.200 indbyggere fordeler sig på byens parcelhuskvarterer. To liberale profiler og tidligere ministre, Tommy Ahlers (V) og Ole Birk Olesen (LA) er begge vokset op i byen.
1.200 indbyggere fordeler sig på byens parcelhuskvarterer. To liberale profiler og tidligere ministre, Tommy Ahlers (V) og Ole Birk Olesen (LA) er begge vokset op i byen. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

0:000:00