Kommentar af 
David Trads

Mens Putin hærger, tæller toppen i Ørsted, Carlsberg og Ecco deres penge

Det er ikke i orden, når visse danske virksomheder bliver ved med at tænke i profit og bekvemmelighed i stedet for på demokrati, ordentlighed og menneskerettigheder, skriver David Trads. 

Bestyrelsesformand i Carlsberg og tidligere direktør i Ørsted, Henrik Poulsen, er en af dem, der fortsætter med at tælle sine penge, mens Putin bekriger Ukraine, skriver David Trads.
Bestyrelsesformand i Carlsberg og tidligere direktør i Ørsted, Henrik Poulsen, er en af dem, der fortsætter med at tælle sine penge, mens Putin bekriger Ukraine, skriver David Trads.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

*Opdatering: Carlsberg har efter artiklens udgivelsestidspunkt meddelt i en pressemeddelelse, at Carlsberg vil foretage en fuld afvikling af alle sine forretninger i Rusland. 

Det er i tider, som den, vi står midt i, at fårene skilles fra bukkene.

På den ene side er der dem, der forstår sagens alvor – nemlig at Putins angrebskrig i Ukraine er et frontalangreb på alt det, vi står for, og at vi derfor naturligvis skal vende ham ryggen. Også selv om det koster penge på den korte bane.

Tak til det store flertal af danske virksomheder og andre, som instinktivt forstår det, og som det naturligste af alt siger farvel, men ikke tak, til Putins Rusland. De vinker farvel til store indtægter, men deres moralske kompas er på plads. Tak igen.

På den anden side står visse profithungrende direktører og bestyrelser, som ikke fatter dagens alvor, og som derfor bliver ved med i virkeligheden at være med til at finansiere Putins ondskab.

Putin er en tyran, som vi skal lægge så meget afstand til som muligt. Det forstår næsten alle, men åbenbart ikke alle.

David Trads

Disse typer – herhjemme anført af Carlsbergs direktør, Cees 't Hart, Ørsteds direktør, Mads Nipper, og Eccos direktør, Panos Mytaros – tænker åbenbart kun på næste kvartalsregnskab. Muligvis også på deres egen løn.

Carlsbergs direktør tjente sidste år 46,6 millioner kroner i løn, mens Ørsteds måtte nøjes med 22 millioner kroner. Mytaros' løn er ukendt, men hans forgænger tjente knap 20 millioner kroner.

Hart, Nipper og Mytaros har deres grunde til at blive ved med at hælde penge i Putins Rusland, forklarer de os. Hart synes, det er "synd for" de russiske lokalansatte, hvis Carlsberg lukker ned for deres lukrative investering i Baltika-øl. Nipper synger en sang om, at Ørsted er nødt til at blive ved med at købe gas fra Rusland, fordi de har "indgået" en langtidskontrakt. Mytaros snakker om et "ansvar" over for de lokaltansatte.

Det lyder givet vis fint i kvartalsrapporten, og de tre selskabers bestyrelsesformænd siger ikke en bjælde. De, Ørsteds Thomas Thune Andersen, Carlsbergs Henrik Poulsen (som, ja, også er tidligere direktør i Ørsted) og Eccos Hanni Toosbuy Kasprzak, som måske er Danmarks rigeste kvinde, tæller deres penge.

Det er alt sammen business as usual, forstår man. Problemet er bare, at alt har ændret sig fra det øjeblik, Putin invaderede Ukraine. I det moment blev Putin til en modbydelig paria – en tyran, som vi skal lægge så meget afstand til som muligt. Det forstår næsten alle, men åbenbart ikke alle.

Mange siger, at "vi har brug for gassen, for ellers kommer vi til at fryse", at "det også er et vigtigt marked for dansk øl-eksport", og at "Ecco også har mange penge på spil i Rusland, så slap nu lidt af". Sorry, men nej.

Vi kan ikke bare slappe af, når visse danske virksomheder bliver ved med at tænke i profit og bekvemmelighed i stedet for på demokrati, ordentlighed og menneskerettigheder. Det er ikke i orden.

Læs også

Hvad der særligt kan ophidse er selvfølgelig, at virksomheder som Ørsted, Carlsberg og Ecco så ofte taler om Corporate Social Responsibiliy, FN's verdensmål og altid husker den fine nål med verdensmålenes logo. Det er åbenlyst ikke noget, de mener, når det gælder. Når det gør ondt, er CSR og verdensmål åbenlyst, ja, undskyld udtrykket, en by i Rusland.

Men kan de tre virksomheder gøre andet end de gør? Selvfølgelig kan de det!

Carlsberg kan sælge deres russiske aktiviteter. Ørsted kan i det mindste opfordre til, at den danske regering i EU kæmper for at standse køb af russisk energi. Ecco kan simpelt og enkelt lukke deres butikker nu og her. Det er nemmere at opføre sig ordentligt, end de giver indtryk af. 

Vi andre kan selvfølgelig stemme med vores fødder: holde op med at købe Carlsberg-øl, lade være med at anskaffe os Ecco-sko og lægge maksimalt pres på Ørsted, så de får taget sig sammen.

Tak for ingenting til Carlsberg, Ørsted og Ecco; til Hart, Nipper og Mytaros, til Poulsen, Thune og Kasprzak.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Nipper

Administrerende direktør, Ørsted, næstformand, FLSmidth
cand.merc. i international business (Aarhus School of Business 1991)

Cees 't Hart

Administrerende direktør, Carlsberg Group
MA i Socialvidenskab (Uni. i Leiden, Holland), ledelse (Harvard)

Thomas Thune Andersen

Formand, VKR Holding og Lloyds Register Group, bestyrelsesmedlem, Green Hydrogren Systems, IMI, BW Group og ØK-Fonden
HD i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1979)

0:000:00