Mercado skifter stil i debat om antal børn per pædagog: Hvad nytter statistik, hvis virkeligheden er anderledes?

NORMERINGER: Statistik kan ikke stå alene, og pædagogernes virkelighed skal tages alvorligt. Det sagde børne- og socialminister Mai Mercado (K) på velbesøgt samråd. SF efterlyser minimumsnormeringer, men det er ikke løsningen, fastholder Mercado. 

Tal flyver rundt i striden om antallet af børn per pædagog i de danske daginstitutioner.

Det mener børne- og socialminister Mai Mercado (K), der nu har inviteret en række aktører til et ekstraordinært møde om normeringer i daginstitutionerne. 

Tirsdag var ministeren kaldt i samråd om sagen. I en tætpakket Landstingsal, hvor alle tilhørerpladser var besat, gjorde Mercado det klart, at hun ikke mener, at statisik kan stå alene:

"Jeg kan godt få præsenteret statistikker fra Danmarks statistik, og jeg kan også godt få undersøgelser lavet af ministeriets embedsmænd. Men hvad nytter det, hvis den oplevede virkelighed er så markant anderledes," sagde Mercado.

Det ekstraordinære møde skal afholdes inden påske i Kvalitetsforum for Dagtilbud. Blandt de inviterede aktører er Kommunernes Landsforening, Pædagogernes Fagforbund BUPL, FOA og Forældrenes Landsorganisation FOLA.

"Jeg glæder mig til den drøftelse. For det er centralt, at de oplevelser, mange pædagoger og forældre har, kommer med," sagde ministeren.

SF kræver normeringer
Tirsdagens samråd var indkaldt af SF’s børneordfører, Jacob Mark.

Baggrund er DR-dokumentaren "Hvem passer vores børn", der skildrer hverdagen i to danske daginstitutioner.

"Den dokumentar viste det helt klare budskab om, at der ikke er pædagoger nok ude i daginstitutionerne," lød det fra ordføreren.

Han ville på samrådet have svar på, hvorfor ministeren ikke vil invitere til forhandlinger om at indføre minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Det er for SF et hovedkrav, hvis partiet skal støtte en ny regering efter valget.

"Minimumsnormeringer er en minimumsressource, som man kan beslutte lokalt, hvordan man bruger ude i den enkelte institution," sagde Jacob Mark og tilføjede:

"Det er en ressource, der sikrer, at der grundlæggende er voksne nok. Hvorfor vil ministeren ikke indkalde til forhandlinger, så vi kan diskutere, om der er brug for minimumsnormeringer?"

Bedre givet ud på puljer
Ifølge ministeren er det dog ikke bare lige til at indkalde til forhandlinger.

"Det skal være nogle penge at forhandle om. Og de penge skal afsættes i en finanslov," sagde Mercado. Hun pegede samtidig på, at hun ikke mener, at minimumsnormeringer er den bedste løsning. Pengene er bedre givet ud som puljemidler:

"Med puljemidler kan vi styre det mere direkte. Der kan man lægge det ovenpå. Der kan man sætte nogle kriterier op, så man kan låse normeringerne, så det bliver et ekstra løft. Vi er trætte af, at vi giver penge med den ene hånd, og så sparer kommunerne med den anden. Jeg kan være bekymret for, at man ikke kan det med lovfæstede minimumsnormeringer," sagde Mercado.

Demonstrationer over hele landet
Lørdag 6. april er der arrangeret demonstrationer over hele landet

57 steder går utilfredse borgere på gaden for at råbe politikerne op i sagen om normeringer. 

En demonstration, som børneministeren på tirsdagens samråd opfordrede så mange som muligt til at deltage i: 

"Jeg vil gerne opfordre alle til at bakke op om den demonstration, der er på lørdag. Det er godt, at det er lykkedes at få engageret så mange forældre i så mange byer," sagde ministeren. 

Forrige artikel Dagens overblik: Finansministeriet skyder på S-pensionsplan, og nyt dokument presser Støjberg Dagens overblik: Finansministeriet skyder på S-pensionsplan, og nyt dokument presser Støjberg Næste artikel Regeringen vil tillade nye boliger og erhverv i grønne områder Regeringen vil tillade nye boliger og erhverv i grønne områder