Merkel stopper som CDU-formand

TYSKLAND: Tysklands kansler, Angela Merkel, opgiver sin formandspost i CDU i kølvandet på dårlige valgresultater. Hun fortsætter dog som kansler.

Foto: Odd Andersen/AFP/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Tysklands kansler, Angela Merkel, melder sig klar til at tage konsekvensen af flere dårlige valgresultater ved tyske delstatsvalg.

Hun vil nemlig trække sig som formand for CDU, og dermed lade CDU's medlemmer vælge en ny partiformand, når partiet samles til partikonference i december.

Allerede mandag formiddag kunne flere tyske medier ifølge Financial Times og Politico Europe berette, at Angela Merkel ved et møde mandag morgen havde fortalt ledende kræfter i CDU, at hun vil trække sig som formand.

Meldingen fra Merkel kommer i kølvandet på endnu et dårlig valgresultat for partiet ved søndagens valg i den tyske delstat Hessen. Partiet genvandt magten, men det gik 11 procentpoint tilbage. For blot to uger siden led CSU, der er søsterparti til CDU, ligeledes et stort nederlag ved valget i delstaten Bayern.

De dårlige valgresultater har øget presset på Angela Merkel internt i partiet, og det formodes, at det er det, som nu får hende til at ville trække stikket som formand. Hun forbliver kansler, men en opgivelse af formandsposten blot et år inde i hendes regeringsperiode må ses som en indikation af, at en lang periode med Merkel i spidsen for Tyskland nærmer sig sin ende. Angela Merkel startede som formand i 2000 og har været kansler siden 2005.

Hvem skal tage over efter Merkel?
Hvem bliver så den nye frontperson for CDU? Ifølge Politico kan et bud på en ny formand være Friedrich Merz, der tidligere har været formand for den konservative blok i Forbundsdagen, som er Tysklands parlament. En andet bud på en kandidat til formandsposten er Annegret Kramp-Karrenbauer, der er CDU's generalsekretær og er ministerpræsident i delstaten Saarland.

Netop Annegret Kramp-Karrenbauer er også en af de fem navne, som Berlingske Tysklandskorrespondent, Lykke Friis, har udpeget som mulige arvtagere for Merkel. Udover Kramp-Karrenbauer nævner Lykke Friis også Forbundsdagens formand, Wolfgang Schäuble; Tysklands sundhedsminister, Jens Spahn; Nordrhein-Westfalens ministerpræsident, Armin Laschet og Tysklands forsvarsminister, Ursula von der Leyen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Angela Merkel

Fhv. forbundskansler, Tyskland (CDU)
Fysiker, doktorgrad i kvantekemi

0:000:00