Mette F: Tegningen er på bordet. Vi er ved at være der, hvor det er et spørgsmål om vilje

REGERING: Socialdemokraternes formand mener, at ”den politiske tegning” for en ny regering er ved at være klar. Nu må de andre partier snart gøre op med sig selv, om de er med eller ej, sagde hun mandag.

Mette Frederiksen lægger nu pres på sine mulige støttepartier i forhandlingerne om en kommende regering.

Der er endnu ikke en endelig aftale eller et færdigt regeringsgrundlag. Men der tegner sig et bud på et kompromis, som partierne snart må forholde sig til, sagde S-formanden sent mandag efter mere end ti timers forhandlinger med Enhedslisten, SF og Radikale.

”Selv om jeg har sagt, at de her forhandlinger skal have den tid, det kræver, kan vi heller ikke forhandle i det uendelige. Den samlede politiske tegning ligger på bordet nu, og den er flot. Så vi er ved at være der, hvor det er et spørgsmål om politisk vilje,” sagde Mette Frederiksen.

Med andre ord vil S-formanden gerne snart vide, om de andre partier vil bakke hende op som statsminister eller ej.

"Grøn, progressiv, offensiv"
Partierne forhandler videre tirsdag, oplyste hun.

Men der tegner sig allerede nu en aftale – en ”politisk tegning” – som vil indebære, at en regering med Mette Frederiksen i spidsen vil kunne levere på de store emner fra valgkampen, mener den kongelige undersøger.

”Den er mere grøn, progressiv, offensiv end noget papir, jeg har set før, af den her karakter. Og når danskerne på et tidspunkt får lov at kigge ned i den, tror jeg også, de vil blive overraskede over, hvor mange ting vi kan på Christiansborg, når vi samarbejder. Og derfor nærmer vi os et punkt, hvor det i sidste ende mere er et spørgsmål om politisk vilje,” sagde Mette Frederiksen.

Hun blev også spurgt, om der fortsat kun bliver forhandlet om en ren S-regering, som er det, Socialdemokratiet gik til valg på, eller om der kan blive plads til andre partier.

”Det er en socialdemokratisk mindretalsregering, og det har jeg sagt hele vejen igennem, for det bliver nødt til at være en regering, som er manøvredygtig,” sagde statsministerkandidaten.

Forskellige udlægninger
Partierne forhandlede fra klokken 13 mandag, og efter et par timers pause tidligt på aftenen mødtes partilederne alene på Mette Frederiksens kontor. Her blev der forhandlet til omkring klokken 23.

Ved alle tidligere forhandlinger har de alle svaret på spørgsmål fra pressen på vej ind og ud, men mandag aften gav kun Morten Østergaard (R) en enkelt kommentar.

Han så glad ud og konstaterede, at ”det går fint, men vi er bestemt ikke færdige”.

Pia Olsen Dyhr (SF) og Pernille Skipper (EL) hastede væk fra forhandlingslokalet. Skipper blev på vejen spurgt, om hun ville tilføje noget til Østergaards svar på, om parterne bevæger sig tættere på hinanden.

”Jeg tror, vi har forskellige udlægninger af situationen,” sagde hun og forsvandt ned ad trappen.

Mette Frederiksen understregede bagefter, at papiret, som parterne forhandler om, ikke er lukket og færdigt.

”Der er vi ikke endnu,” sagde hun.

Forrige artikel Radikale: Ny regering skal hjælpe fattige børn nu – ikke vente på kommission Radikale: Ny regering skal hjælpe fattige børn nu – ikke vente på kommission Næste artikel Dagens overblik: Dagens overblik: "Det ville klæde os at droppe symbollovgivningen"