Mette Frederiksen forsvarer embedsmænd i minksagen: ”Lev med det”

Statsministeren benyttede onsdagens pressemøde om sms’er til at hylde sin omstridte departementschef og det øvrige embedsværks indsats under corona. Hun ville ikke kritisere skarp sprogbrug i sms’er.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Hvis man havde forventet at møde en presset og ydmyg statsminister onsdag aften, hvor Mette Frederiksen havde indkaldt til pressemøde om de slettede sms’er, var man helt gal på den.

I stedet var det en offensiv, kampklar og til tider nærmest forurettet Frederiksen, der svarede på spørgsmål om de slettede sms’er og samtidig understregede, hvor vigtig og rigtig en beslutning det var at aflive alle mink.  

Hun forsvarede også engageret sit embedsværk, herunder departementschef Barbara Bertelsen, som har fået en stor rolle i minksagen, efter det blandt andet er kommet sms’er frem, hvor hun via sin departementschefkollega i det daværende Miljø- og Fødevareministerium beordrer Mogens Jensen til at gå ud og påtage sig ansvaret for minksagen.

”Hvornår kommunikerer I (og lægger jer og ruller rundt, som vi vendte :),” skrev hun blandt andet til departementschef Henrik Studsgaard, da sagen rullede i medierne i november sidste år.

Bertelsen er siden blevet kritiseret dels for sin skarpe tone, dels for at træde for langt ind i en politisk rolle, som rækker ud over den traditionelle, neutrale embedsmands.

Men Mette Frederiksen bakkede onsdag sin topembedsmand op.

”Jeg kommer ikke til at bruge min tid på at kritisere det, næsten uanset hvad der kommer frem. Jeg vil advare imod, at man på afstand af noget, der var så voldsomt for vores samfund, gør sig til dommer over en konkret ordlyd. Jeg mener ikke, det er fair,” sagde hun.

”Min opfattelse er, at departementschefen i virkeligheden bare har passet sit arbejde”.

"Men mener du, at det er en departementschefs opgave at sige til en anden departementschef, at hans minister skal påtage sig ansvaret for sagen," blev statsministeren spurgt.

0:000:00